Perkelt z kuracích pŕs s haluškami



Perkelt vie spraviť velmi vela ludí, ale nikdy ho dvaja neurobia rovnako. Je to jedno z tých jedál, ktoré si posvojíme ako najviac nám vyhovuje, pretože sa tam nemusíme extrémne držať striktných pravidiel a postupov. Podelím sa teda s vami o taký, ktorý robím ja a je len na vás ako si ho prispôsobíte, alebo aj ne :)

Budete potrebovať:

*Na perkelt:
1balenie kur.pŕs
Maslo
Olej
Sladkú mletú červenú papriku
Kajenskú papriku
Čierne korenie
Sol
Smotanu (sladkú)
Solamyl
Mlieko
Vodu
Bobkový list

**Na halušky:
Hrnček polohrubej múky
Hrnček hladkej múky
Vajce
Olej
Vodu
Sol


Postup:

Asi sa čudujete, že nevidíte v ingredienciách cibulu. Popravde, dávam ju len do jedál, kde je pre chuť nevyhnutná..ale toto jedlo k nim nepatrí podla mňa. Nie som moc zástanca opraženocibulového "univerzálneho" základu pre väčšinu jedál :)

* V hrnci roztopte kopcovú lyžicu masla. Pridajte mokka lyžičku kajenskej papriky, čajovú lyžičku sladkej papriky a čierne korenie. V spojení s maslom a vysokou teplotou koreniny rozvinú chute. Budú výraznejšie a hladšie. Pozor však aby vám paprika neprihorela!
Prilejte asi lyžicu oleja, vsypte na kocky pokrájané kur.prsia a restujte do biela. Podlejte trochou vody / len nech je zakryté dno/, dobre posolte a nechajte dusiť. Keď začne vody ubúdať, pridajte asi deci mlieka, ešte trocha papriky pre farbu a 3 bobkové listy. Prikryte a poduste. Ak je mäso takmer hotové, prilejte 2dcl smotany a nechajte prevrieť.
Na zahustenie zmiešajte lyžicu solamylu s asi deci mlieka a vlejte do vriacej omáčky za stáleho miešania. prevarte 2min a hotovo.

**V mise zmiešajte obe múky, sol, pridajte vajce, lyžicu oleja a tolko vody, aby vyniklo hladké redšie cesto.
Vodu nechajte zovrieť vo väčšom hrnci a potom pomocou sitka na halušky "prepasírujte" cesto do vody. Ak sitko nemáte, dajte si cesto po častiach na krájaciu doštičku a "nasekajte" ho na malé kúsky tupou časťou veľkého noža.
Sú uvarené keď vyplávajú na hladinu. Sceďte ich a opláchnite studenou vodou.

Dobrú chuť ;)



Komentáre

Obľúbené príspevky