Pečené buchty (najlepšie!)



Mala som v pláne si tento recept zobrať do hrobu...ale na druhú stranu, by som vás nerada pripravila o toto nebo v puse! Niektorý ich odo mňa už jedli a aj naďalej im ich s radosťou budem piecť..a pre tých, ktorí majú trocha času, vedia akotak piecť a chcú do nich dať "tú svoju" lásku, píšem tento recept. Aj s obrázkami, pre lepšiu predstavivosť ako asi by to malo vyzerať.




Budete potrebovať:

(na 1 plech buchiet)

750g hladkej preosiatej múky (občas je aj nepreosiata :))
1 a pol balíčka sušeného droždia
4 PL kryštálového cukru
1 vanilkový cukor
375ml vlažného mlieka (alebo tak 3/4 pohára na longdrinky)
150g rozpusteného masla (plus na vymazanie plechu a na potretie upečených buchiet)
50-70ml oleja
slivkový lekvár (alebo akýkolvek iný, čokoládu, nutellu, tvaroh...na čo máte chuť)
1 rozšlahané vajko na potretie
práškový cukor na posypanie



Postup:

Zmiešajte múku, droždie, cukor...pomaly prilievajte maslo, olej a nakoniec mlieko. Vypracujte hladké, kompaktné, nelepivé cesto. Malo by byť makké ale nie "mlandravé".
Prikryte ho čistou utierkou, alebo dajte do oblej zatváracej plastovej misy a nechajte vykysnúť tak cca 1,5 hodinky. Ja dávam cesto kysnúť do rúry vyhriatej na 40° a osvedčilo sa mi to. Keď chcete vyskúšajte..alebo zvolte klasiku, len tak na volnobeh, pri radiátore, pod perinou...ako chcete.

Po vykysnutí by malo vyzerať takto nejak:



Je vláčne, masielkové, voňavé...NEJEDZTE HO SUROVÉ!! bude vám zle..viem o čom hovorím :)

Ak teda vykyslo, a podobá sa na obrázok vyššie, dobre ho premieste na pracovnej doske. Nie v mise, lebo to tak neprecítite a nie s múkou, pretože ju tam nie je treba (cesto sa nelepí) a ak by ste mali potrebu dosku pomúčiť, urobíte chybu, pretože bude cesto tuhšie než chceme.

Vymiesené cesto zabalíme do gule tak, že kraje ponaťahujeme a schovávame na dno gule. Potom gulu poválame po doske aby bola z každej strany hladká. (áno, budete mať celú linku mastnú..noačo :))


Následne cesto vyvalkajte asi na výšku 0,5cm a ťahajte valčekom viac do šírky, pretože výsledný valkací tvar chceme obdlžnik. Kraje orežte do pravých uhlov.


Celý velký obdĺžnik narežte na približne rovnaké (niečo ako) štvorce. Asi tak 6x6cm a do stredu každého z nich dajte plnku. Môže byť lubovolná. Toto je konkrétne slivkový lekvár... A zabalte. 



Zabalené buchtičky ukladajte na vymastený plech (alebo použite papier na pečenie) tesne jednu vedla druhej a nechajte ešte cca 15min podkysnúť. Potom poctivo potrite rozšlahaným vajkom a dajte piecť do predhriatej rúry na 190°. Pečú sa do zlatova cca 25-30 min. Sledujte ich... doba pečenia aj stupne závisia od konkrétnej rúry.



Po vytiahnutí ich potrite rozpusteným maslom (trošku, nie vela), nechajte vychladnúť a pocukrujte.


Dobrú chuť :)



Komentáre

  1. dlhe roky mam osveceny recept na buchty, dnes som nahodou natrafila na Vas, takze idem skusat - cesto uz kysne ;-) Lenka

    OdpovedaťOdstrániť
  2. moj osveceny recept vymienam za Vas ;-)
    ano noje buchty bolo vyborne, no nikdy sa mi nepodarili, tak ako mojej babky ( recept som mala jej, robila tak ako ona, no nikdy to nebolo ono).
    dnes som skusila tieto a su presne ako tie jej, makkucke, nadychane, proste buchty od babicky ;-)
    dakujem za recept Lenka ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Nejde tu ani jedno vajicko do receptu??????

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nie, do cesta ani jedno. Vajíčko spôsobuje stuhnutie cesta a to nechceme :)

      Odstrániť
  4. Nejde tu ani jedno vajicko do receptu??????

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Kolko Vam ich asi vyslo? Vyzeraju krasne 👍

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem krásne! Závisí od veľkosti, ktorú zvolíte. Ale tak za 1 plech menších (viď posledný obrázok) 35ks. Ak spravite vačšie tak okolo 18ks

      Odstrániť

    2. Sú Boží iné ani nebudem piecť ❤️

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky