Chrenová omáčka s vareným hovädzím a domácou knedľou


         Recept pre tých, čo milujú chren..alebo, ako v mojom prípade, pre tých ktorí milujú svoju polovičku :) Keďže s chrenom nie som príliš kamoška, dosť som sa obávala uvarenia tejto omáčky. Lebo, ťažko sa varí, ak nemáte radi hlavnú surovinu receptu a ťažko sa varí, ak to čo varíte nemôžte ochutnať. No počas varenia som tomu prišla nachuť a musím priznať, že sa omáčka stala jednou z mojich obľúbených. Je možno trochu iná, ako poznáte, možno sa líši od všetkých receptov ktoré ste kedy čítali, ale verte, že je skutočne famózna, jemná, plná chuti a krásne krémová.

Budete potrebovať (na 4 porcie):
Na omáčku:
1 veľký čerstvý chren
200g sterilizovaného strúhaného chrenu
500ml silného hovädzieho vývaru
200ml sladkej 33% smotany
2 kopcové PL hladnej múky
1 kopcová PL bravčovej masti
Štipka nastrúhaného muškátového oriešku
Štipka mletého čierneho korenia
1ČL soli
1 PL octu
Pol strúčiku cesnaku

Na mäso:
1kg falošnej sviečkovej (keď chcete aj pravej), alebo hovädziu špičku
Voda podla potreby
Bobkový list
1 cibuľa
1 paprika
1 petržlen
1mrkva
1/4 zeleru

Na knedľu:
1 hrnček polohrubej múky*
1 hrnček hladkej múky*
1/2 kocky droždia
300ml plnotučného mlieka
Štipka cukru
Štipka soli
1dcl repkového oleja


Postup:

Mäso opečte z každej strany. Keď sa zatiahne, zalejte vodou a pridajte všetky ostatné ingrediencie. Za 2-3 hodinky vám vznikne krásne mäkké mäsko a dobrý vývar.

Knedľa: Do 200ml vlažného mlieka zmiešaného so štipkou cukru nadrolte droždie a počkajte kým vzíde kvások. Zmiešajte obe múky, sol, pridajte kvások s mliekom, zvyšok mlieka a 3/4 množstva oleja. Vypracujte cesto (*ak by sa vám zdalo príliš riedke pridajte ešte trošku múky) a nechajte vykysnúť v zatvorenej plastovej mise.
Po vykysnutí vyklopte na pomúčenú dosku, vyformujte do tvaru knedle. Na dno hrca nalejte vodu, položte parné sitro, zakryte pokrievkou a nechjte vodu zovtieť. Zvyškom oleja potrite sitko, položte naň knedľu a potrite aj ju. Nechajte prikryté pariť cca 30min.

Chrenová omáčka:
V hrnci roztopte masť a poprášte ju múkou. Nechajte múku speniť a občasne premiešajte. Prilejte vývar, koreniny, sol, čerstvý chren nastrúhaný na jemno, cesnak a nechajte pomaly zovrieť. Potom pridajte sterilizovaný chren, prehrejte a po častiach za stáleho miešania prilievajte smotanu. Nechajte pomaly variť až dokým sa omáčka nezredukuje na vami požadovanú hustotu. Nakoniec dochuťte octom (nemusí byť) a premixujte ponorným mixérom do hladka.

Stačí už len naservírovať. Dobrú chuť ;)




Komentáre

Obľúbené príspevky