Chrumkavé bagety
Velmi jednoduchý, ale trošku časovo náročnejší recept na tie najlešie bagety aké ste kedy jedli ;)
Budete potrebovať:
Hladkú múku (cca 300g na 2 bagety)
Studenú vodu (cca 180ml - podla konzistencie cesta)
Olivový olej cca 2PL
Sušené droždie (pol balíčka na uvedené množstvo múky)
Sol
Postup:
Do väčšej, najlepšie uzatváratelnej misky preosejte múku, pridajte droždie a dobre zamiešajte.
Pridajte sol podla chuti /radšej menej jak viac/.
Pomaly prilievajte studenú vodu do sypkej zmesy tak, aby vzniklo redšie cesto.
Nakoniec jemne vmiešajte olivový olej a premieste.
Vymiesené cesto nechajte 30minút "odpočívať" , potom ho silno a rýchlo premieste, aby sa doňho dostali vzduchové bublinky a to isté zopakujte za ďalších 30min.
Misku zavrite a vložte na noc do chladničky. Cesto aj napriek chladu dosť nakysne, čiže treba dať pozor na to, aby ste ho mali v dostatočne velkej mise.
Ráno misu vyberte z chladničky /cesto by malo vyzerať ako na 1.obrázku/ a nechajte cesto trochu zohriať na približne izbovú teplotu, keď bude trochu studenšie nič sa nedeje, ale nesmie byť rovno z chladničky.
Potom cesto vyklopte (malo by sa lahko odliepať od okrajov) na pomúčenú dosku, predelte na 2 časti, pomúčte nepokryté časti.
Preložte na plech a pečiacim papierom a vymodelujte bagety /2.obrázok/
Keď chcete, nechajte ich ešte trochu nakysnúť v rúre pri najnižšej teplote (40°) / 3.obr./, keď nie, vyhrejte rúru na 220° a pečte dokým nebude kôrka zlatá a chrumkavá /4.obr./
Dobrú chuť :)
Light verzia:
Bielu múku na hraďte špaldovou, prípadne celozrnnou.
Môžte pridať lanové semiačka alebo ovsené vločky.
Množstvo vody prispôsobte druhu múky. /ak zvolíte špaldovú, je menej "savá"/
Olej vynechajte a pridajte buď trošku mlieka, alebo vody.
Komentáre
Zverejnenie komentára