Najlepšie a najjednoduhšie lokše



Vôbec sa nebojte robiť lokše. Je to ovela jednoduhšie jak sa zdá..a podla mňa dokonca lahšie ako spraviť skutočne dobrú ryžu. Neviem prečo je okolo lokší umelo vytvorený taký "bubulák". Nič na tom nie je. Verte mi.

Budete potrebovať:

Uvarené zemiaky nakrájané na kocky
Hladkú múku
Sol
Korenie
Roztopené maslo na potieranie

Postup:

Uvarené, vychladnuté zemiaky rozmačkajte na kašu. Keď je masa najhladčia jak sa dá, pridávajte postupne hladkú múku. Zakaždým dobre vymieste rukami. Osolte, okoreňte a pridávajte múku do vtedy, kým nebude cesto kompakné, nesmie byť ale tuhé!!
Keď je tvarovatelné, strčte ho do chladničky, kým si pomúčite dosku, vyberiete valček atď.
Cesto si rozdelte na gulky vo velkosti pingpongových loptičiek (resp. prispôsobte velkosť svojej panvici) a vyvalkajte dobre pomúčené z oboch strán na čo najtenšie placky (2-3mm).
Rozvalkané cesto dajte hneď na horúcu SUCHÚ panvicu a opekajte z oboch strán až kým neztmavnú oká.
Každú hotovú lokšu potrite po celom povrchu roztopeným maslom.

Dobrá rada nad zlato :)

Pracujte rýchlo, pretože ak necháte cesto pridlho len tak na linke, zmäkne a budete musieť použiť pri valkaní ovela viac múky. Čiže prídu o tú jemnosť a lahkosť, ktorú by mali mať...a vy pri tom valkaní prídete o nervy.


Dobrú chuť ;)


Komentáre

Obľúbené príspevky