Pečená kačka na víne s červenou kapustou


Ako rýchlo a jednoducho spraviť lokše už viete. Teraz si môžte prečítať, ako k nim urobiť neodolatelnú kačku a kapustu... a vytvoriť tým víkendové hody.

Budete potrebovať:

*Na kačku:
Chladenú kačku (ak nezoženiete, tak kúpte mrazenú deň vopred)
Pol litra polosladkého červeného vína
Sol
Celú razcu

**Na kapustu:
1kg kyslej červenej kapusty
5-7 lyžíc trstinového cukru
1dcl červeného vína
Čierne korenie
Sol
Mletú razcu

Postup:

* Kačku umyte v studenej vode, vyberte drobky a dajte si ich do mrazáku, zídu sa vám do polievky.
Opatrne ponadvihujte kožu tak, aby sa nepotrhala a neskrčila a nasolte mäso pod ňou.
Sol "vmasírujte spolu s razcou aj na celý povrch.
Vložte ju do primeraného pekáča, vlejte štvrťku vína do dutiny a zvyškom ju celú pooblievajte.
Plech prikryte ďalším plechom a vložte do rúry predhriatej na 200°.
Na tejto teplote ju pečte pol hodinu, potom tak na 2h teplotu znížte na 175° a keď jej bude chýbať posledná cca pol hodinka, odkryte ju, popolievajte vzniknutým výpekom a ďalej pečte na 200° aby bola krásne bordovo-zlato-hnedá a chrumkavá. (samozrejme, ak ste si vybrali enormne velkú, pečte ju dlhšie. Či je hotová zistíte tak, že na málo viditelnom mieste skúsite oddeliť mäso od kosti. ak pojde lahko, je upečená)

** Ho hrnca s hrubším dnom nasypte cukor a zohrievajte, kým sa nespraví karamel. Vsypte scedenú kapustu a premiešajte. Nechajte chvilu podusiť, aby pustila šťavu a roztopil sa karamel.
Potom osolte a okoreňte podla chuti, podlejte vínom a prisypte razcu. Duste kým sa víno mierne zredukuje, kapusta "vpije" chute a trocha zmäkne. Neduste ju však pridlho, lebo zostane mlandravá.
Ak by sa vám zdala príliš kyslá, pridajte cukor.


Dobrú chuť ;)

Komentáre

Obľúbené príspevky