Zemiakové pagáčiky


Dlho som mala v pláne spraviť zemiakové, ako prijemnú zmenu k oškvarkovým..tak som sa nakoniec k tomu "dokopala" aby ste si mohli spraviť aj vy :) Sú mäkké, nadýchané a nie sú suché, čiže spĺňajú všetky požiadavky a sú vhodné aj pre náročnejších stravníkov :)


Budete potrebovať:

300g hladkej múky (a ešte asi 100g na valkanie :))
Pol balíčka sušeného droždia
2,5-3dcl vlažného mlieka
2 vajíčka
Sol (netreba šetriť)
Čierne korenie
1/3 velkého masla
4 väčšie zemiaky
Sezamové semienka / Lanové semienka


Postup:

Zemiaky nakrájané na kocky uvarte do mäkka.. a kým sa budú variť, spravte si cesto:
Do misy nasypte múku, droždie, sol a premiešajte. Do zmesi rozbite 1 vajíčko, premiešajte a postupne prilievajte zohriate mlieko. Vzniknuté cesto by sa malo dať dobre miesiť. (Ak by ste ho mali príliš tuhé, prilejte ešte mlieko. Ak naopak riedke, prisypte trochu múky).
Cesto dajte na pol hodinu nakysnúť a zatiaľ sceďte zemiaky a nechajte vychladnúť.
Vidličkou ich roztlačte takmer úplne do hladka a pridajte sol a korenie.
Nakysnuté cesto rozvalkajte na dobre pomúčenej doske asi do centimetrovej hrúbky. (Radšej ho spravte hrubšie jak tenšie).
Celý jeho povrch pokryte nastrúhaným maslom a na maslo rovnomerne naneste zemiakovú zmes.
Cesto poskladajte ako obálku a nechajte asi 10 minút podkysnúť. Opäť vyvalkajte a postup opakujte ešte 3x.
Posledné valkanie je do lubovolnej hrúbky..podla toho ako vysoké chcete pagáčiky mať.
Teraz ich stačí už len povykrajovať, poukladať na plech s pečiacim papierom, potrieť vajíčkom a posypať buď sezamom, alebo lanovými semienkami..alebo aj aj :)
Pečte v predohriatej rúre na 200° do zlata. (cca 15-20min)




                                                                      Dobrú chuť ;)

Komentáre

Obľúbené príspevky