Pumpkin roll / Tekvicová roláda
Najjemnejšia roláda akú som kedy urobila. S bohatou chuťou jesene, s jemným krémom a návykovou karamelovou omáčkou.
Recept je na cca 16 porcií. Ak vám to je priveľa, použite polovičnú dávku ingrediencií korpusu a aj plnky. Použite v tom prípade kludne rovnako velký plech, avšak doba pečenia bude kratšia cca o polovicu. Dajte pozor aby ste korpus nevysušili.
Vznikne vám tak užšia roláda ktorú môžte krájať na trochu hrubšie porcie a výjde ich menej.
Čo sa karamelovej omáčky týka, tá vám v chladničke vydrží pomerne dlho a môžete ju použiť na rôzne dezerty, alebo len tak vyjedať lyžicou 😊. Taktiež ale môžte spraviť polovičnú dávku..
Korpus na plech 35cm x 40cm :
- 1 a 3/4 cup hladkej múky
- 1 Cup kryštálového cukru
- 1/2 cup tmavého trstinového cukru
- 1 a pol až 1 a 3/4 cup tekvicového pyré*
- 5 vajec (M) izbovej teploty
- 1ČL kypriaceho prášku
- 1ČL sódy bikarbóny
- 1ČL škorice
- 1/2 ČL mletého zázvoru
- 1/4 ČL mletého nového korenia
- 1/4 ČL mletého muškátového oriešku
- Štipka soli
*pyré jednoducho spravíte uvarením tekvice (použila som hokkaido) na pare a následne premixujete do hladka a necháte vychladnúť.
Plnka:
- 300g cream cheese (dobre vychladený)
- 250ml sladká smotana 36% (dobre vychladená)
- 2 PL práškoveho cukru
- 1 PL vanilkového extraktu
- Na jemno nastrúhaná kôra z polky menšieho pomaranča
- 1 PL pomarančového likéru / 1 PL pomarančovej šťavy
+ Marhulový džem/lekvár
+Práškový cukor na posypanie utierky
Karamelová omáčka:
- 180g kryštálového cukru
- 30g kukuričného (alebo glukózového) sirupu - ak nezoženiete, vynechajte ho
- 250ml sladkej smotany 36%
- 40g masla
- 2 - 3 štipky soli
- Vanilka lusk (použila som prázdny bez semiačok, ktorý je ideálny na vyvarenie a dodanie chute)
Postup:
Korpus:
Predohrejte si rúru na 190° bez ventilátora - ohrev z hora a zdola.
Ušlahajte vajcia s oboma cukrami do svetlej nadýchanej peny. Pridajte tekvicové pyré a prešlahajte dokým sa zmes stane kompaktnou.
Preosejte všetky zvyšné sypké suroviny a postupne zapracujte sypkú zmes pomocou špachtle do našlahanej zmesi.
Hotové cesto by malo pripomínať piškótové cesto.
Nalejte cesto na plech s pečiacim papierom a pečte cca 20min. Dopečenosť skúste zapichnutím špajle. Nepečte však pridlho, aby ste korpus nevysušili.
Upečený korpus vyberte z rúry a ešte za horúca preklopte na pripravenú čistú utierku posypanú práškovým cukrom. Pocukrujte ju naozaj starostlivo, inak sa vám môže korpus na vynechaných miestach prilepiť o utierku. Pomaly odstráňte pečiaci papier z vrchu korpusu, uchopte utierku na strane pri vás a jemne rolujte korpus spolu s utierkou smerom vopred. Nechajte vychladnúť.
Zatial si pripravte krém ušlahaním všetkých spomenutých ingrediencií do tuhého krému.
Roládu jemne odrolujte, potrite marhulovým lekvárom a naneste vrstvu krému. Opäť zarolujte a nechajte aspoň na hodinku stuhnúť v chladničke.
Na podávanie si pripravte karamelovú omáčku:
Do hrnca nasypte cukor a pridajte kukuričný sirup. Nechajte na strednej teplote roztopiť cukor - nemiešajte. Zatial v ďalšom hrnci ohrejte spolu všetky zvyšné suroviny, dokým sa maslo v zmesi úplne nerozpustí.
Keď je cukor v prvom hrnci rozpustený, môžete zľahka premiešať, krúživým pohybom hrnca "pozberajte" zachytený cukor na okrajoch. Odstavte z ohňa, prilejte smotanovú zmes z druhého hrnca a premiešajte. Vráťte na sporák a povarte cca 4 minúty. Nechajte vychladnúť za občasného miešania.
Komentáre
Zverejnenie komentára