Pumpkin roll / Tekvicová roláda



Najjemnejšia roláda akú som kedy urobila. S bohatou chuťou jesene, s jemným krémom a návykovou karamelovou omáčkou. 

Recept je na cca 16 porcií. Ak vám to je priveľa, použite polovičnú dávku ingrediencií korpusu a aj plnky. Použite v tom prípade kludne rovnako velký plech, avšak doba pečenia bude kratšia cca o polovicu. Dajte pozor aby ste korpus nevysušili.
Vznikne vám tak užšia roláda ktorú môžte krájať na trochu hrubšie porcie a výjde ich menej.

Čo sa karamelovej omáčky týka, tá vám v chladničke vydrží pomerne dlho a môžete ju použiť na rôzne dezerty, alebo len tak vyjedať lyžicou 😊. Taktiež ale môžte spraviť polovičnú dávku..

Korpus na plech 35cm x 40cm :
  • 1 a 3/4 cup hladkej múky
  • 1 Cup kryštálového cukru
  • 1/2 cup tmavého trstinového cukru
  • 1 a pol až 1 a 3/4 cup tekvicového pyré*
  • 5 vajec (M) izbovej teploty
  • 1ČL kypriaceho prášku
  • 1ČL sódy bikarbóny
  • 1ČL škorice
  • 1/2 ČL mletého zázvoru
  • 1/4 ČL mletého nového korenia
  • 1/4 ČL mletého muškátového oriešku
  • Štipka soli
*pyré jednoducho spravíte uvarením tekvice (použila som hokkaido) na pare a následne premixujete do hladka a necháte vychladnúť.

Plnka:
  • 300g cream cheese (dobre vychladený)
  • 250ml sladká smotana 36% (dobre vychladená)
  • 2 PL práškoveho cukru
  • 1 PL vanilkového extraktu
  • Na jemno nastrúhaná kôra z polky menšieho pomaranča
  • 1 PL pomarančového likéru / 1 PL pomarančovej šťavy
+ Marhulový džem/lekvár
+Práškový cukor na posypanie utierky

Karamelová omáčka:
  • 180g kryštálového cukru
  • 30g kukuričného (alebo glukózového) sirupu - ak nezoženiete, vynechajte ho
  • 250ml sladkej smotany 36%
  • 40g masla 
  • 2 - 3 štipky soli
  • Vanilka lusk (použila som prázdny bez semiačok, ktorý je ideálny na vyvarenie a dodanie chute)
Postup:

Korpus:
Predohrejte si rúru na 190° bez ventilátora - ohrev z hora a zdola.
Ušlahajte vajcia s oboma cukrami do svetlej nadýchanej peny. Pridajte tekvicové pyré a prešlahajte dokým sa zmes stane kompaktnou.
Preosejte všetky zvyšné sypké suroviny a postupne zapracujte sypkú zmes pomocou špachtle do našlahanej zmesi.
Hotové cesto by malo pripomínať piškótové cesto.
Nalejte cesto na plech s pečiacim papierom a pečte cca 20min. Dopečenosť skúste zapichnutím špajle. Nepečte však pridlho, aby ste korpus nevysušili.

Upečený korpus vyberte z rúry a ešte za horúca preklopte na pripravenú čistú utierku posypanú práškovým cukrom. Pocukrujte ju naozaj starostlivo, inak sa vám môže korpus na vynechaných miestach prilepiť o utierku. Pomaly odstráňte pečiaci papier z vrchu korpusu, uchopte utierku na strane pri vás a jemne rolujte korpus spolu s utierkou smerom vopred. Nechajte vychladnúť.

Zatial si pripravte krém ušlahaním všetkých spomenutých ingrediencií do tuhého krému.

Roládu jemne odrolujte, potrite marhulovým lekvárom a naneste vrstvu krému. Opäť zarolujte a nechajte aspoň na hodinku stuhnúť v chladničke.

Na podávanie si pripravte karamelovú omáčku:
Do hrnca nasypte cukor a pridajte kukuričný sirup. Nechajte na strednej teplote roztopiť cukor - nemiešajte. Zatial v ďalšom hrnci ohrejte spolu všetky zvyšné suroviny, dokým sa maslo v zmesi úplne nerozpustí.
Keď je cukor v prvom hrnci rozpustený, môžete zľahka premiešať, krúživým pohybom hrnca "pozberajte" zachytený cukor na okrajoch. Odstavte z ohňa, prilejte smotanovú zmes z druhého hrnca a premiešajte. Vráťte na sporák a povarte cca 4 minúty. Nechajte vychladnúť za občasného miešania.



Komentáre

Obľúbené príspevky