Perníkové rezy so slivkovým lekvárom

 


Perník je snáď najjednoduchší koláč na svete. Viete si ho ale trošku skomplikovať a spraviť z neho krásny dezert, ktorý nemusí byť len na vianočnom stole, ale kedykoľvek naň budete mať chuť. Zvládne ho úplne každý, je rýchly a vydrží veľmi dlho, keďže neobsahuje žiaden krém.

Na plech 24x30cm budete potrebovať:

  • 400g hladkej múky
  • 250g práškového cukru
  • 2 vajcia veľkosti M
  • 3 PL preosiateho kakaa
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 1 prášok do perníkov Dr.Oetker
  • 1 ČL škorice
  • 1dcl repkového oleja
  • 500ml plnotučného mlieka
  • Štipka čierneho mletého korenia
  • Štipka nového mletého korenia
  • Štipka soli
  • Za 2 hrste nasekaných vlašských orechov (voliteľné)
  • 2 PL slivkového lekváru 

+ slivkový lekvár (povidla) - ideálne buď domáce, alebo klasické od Hamé

+ vlašské orechy a celý badián na ozdobu

Poleva:

  • 120ml sladkej smotany (min.33%)
  • 120g tmavej 72% čoko
(ak máte radi chrumkavejšiu / pevnejšiu polevu, dajte 100ml smotany, 120g tmavej čoko a 20g masla)

Postup:

Vo väčšej mise zmiešajte všetky sypké suroviny, tekuté prísady zmiešajte dokopy a nalejte do sypkej zmesi. Poriadne premiešajte (aby nevznikli prípadné hrudky, pridajte do cesta lekvár a nasekané vlašské orechy.

Cesto vlejte na plech s pečiacim papierom a pečte v predohriatej rúre na 180° cca 40min., alebo viac. Dopečenosť skúste špajlov.

Nechajte mierne vychladnúť, a zarovnajte vrch perníka (orežte vzniknutú vypuklinu). Koláč by mal byť dostatočne vysoký na to, aby ste ho mohli prekrojiť na 2 polovice. Pozdĺžne ho teda prekrojte tak, aby vám vznikli 2 rovnako hrubé korpusy. Vrchný dajte bokom.

Na spodný korpus natrite poctivú dávku lekváru. Ak by ste mali príliš hustý lekvár, zrieďte ho pridaním trochy vrelej vody a vymiešajte. Následne na natretý korpus položte vrchný korpus, potrite aj tej vrstvou lekváru, no o trochu menej ako spodný. Nechajte úplne vychladnúť.

*Ak sa vám nechce zaoberať s prekrajovanám korpusov, po dopečení len zarovanjte vrch perníka a ešte zahorúca ho potrite hrubou vrstvou lekváru. Po vychladnutí polejte polevou *

Poleva:

Ohrejte smotanu pod bod varu, zalejte ňou nalámanú čokoládu. Nechajte roztápať, premiešajte až dokým dosiahnete krásne homogénnu lesklú ganache. Nechajte mierne vychladnúť za občasného premiešania.

Polevu následne nalejte na vychladnutý perník a nechajte  stuhnúť.

                                           

Komentáre

Obľúbené príspevky