Parené buchty plnené slivkovým lekvárom
Kto by nemiloval parené buchy. Horúce, jemné ako oblak, bohato naplnené slivkovým lekvárom, posypané čerstvo namletým makom a cukrom, poriadne poliate zľahka skaramelizovaným maslom..
Na 4 velké buchty budete potrebovať:
- 250g hladkej múky
- 30g polohrubej múky + na pomúčenie dosku
- 120ml mlieka
- 30g zmäknutého masla
- 30g trstinového cukru
- 17g čerstvého droždia
- 1 celé vajce (M) + jedno žĺtko
- Štipka soli
+povidla / slivkový lekvár
+ mak
+práškový cukor
+ maslo na poliatie buchiet (zahrievať na strednej teplote dokým sa nestane číre a jantárové)
Postup:
Ohrejte mlieko na cca 30°, pridajte štipku cukru a rozdrobte doň droždie. Nechajte na teplom mieste vzísť kvások.
V mise robota zmiešajte hladkú múku, sol, cukor, maslo, vajcia, pridajte kvások a mieste na nízkej rýchlosti do kompakného cesta. Pridajte polohrubú múku a vymieste hladké nelepivé cesto.
Nechajte na teplom mieste hodinu/hodinu a pol kysnúť - kým nedosiahne dvojnásobný objem.
Vyvalkajte na JEMNE pomúčenej doske, rozdelte na 4 časti (alebo viac ak chcete menšie buchty), naplňte lekárom, zabalte, vytvarujte buchty a nechajte prikryté podkysnúť cca 20 min
Zatiaľ si spravte prepustené maslo - jantárovej farby, zomelte mak s práškovým cukrom na posypanie a pripravte si hrniec s vodou, so sitkom na naparovanie.
Nechajte vodu v hrnci zovrieť, podkysnuté buchy uložte na vymastený parák/sitko/utierku...a naparujte cca 15-20min v závislosti od veľkosti buchiet. NEODOKRÝVAJTE POČAS PARENIA POKRIEVKU! Následne vyberte buchty, poprepichujte špajlov na pár miestach a potrite maslom.
Podavajte s makom a cukom / grankom /kakaom...preliate maslom.
Komentáre
Zverejnenie komentára