Parené buchty plnené slivkovým lekvárom

 


Kto by nemiloval parené buchy. Horúce, jemné ako oblak, bohato naplnené slivkovým lekvárom, posypané čerstvo namletým makom a cukrom, poriadne poliate zľahka skaramelizovaným maslom.. 


Na 4 velké buchty budete potrebovať:

  • 250g hladkej múky
  • 30g polohrubej múky + na pomúčenie dosku
  • 120ml mlieka
  • 30g zmäknutého masla
  • 30g trstinového cukru
  • 17g čerstvého droždia
  • 1 celé vajce (M) + jedno žĺtko
  • Štipka soli


+povidla / slivkový lekvár

+ mak

+práškový cukor

+ maslo na poliatie buchiet (zahrievať na strednej teplote dokým sa nestane číre a jantárové) 


Postup:

Ohrejte mlieko na cca 30°, pridajte štipku cukru a rozdrobte doň droždie. Nechajte na teplom mieste vzísť kvások. 

V mise robota zmiešajte hladkú múku, sol, cukor, maslo, vajcia, pridajte kvások a mieste na nízkej rýchlosti do kompakného cesta. Pridajte polohrubú múku a vymieste hladké nelepivé cesto.

Nechajte na teplom mieste hodinu/hodinu a pol kysnúť - kým nedosiahne dvojnásobný objem.

Vyvalkajte na JEMNE pomúčenej doske, rozdelte na 4 časti (alebo viac ak chcete menšie buchty), naplňte lekárom, zabalte, vytvarujte buchty a nechajte prikryté podkysnúť cca 20 min 

Zatiaľ si spravte prepustené maslo - jantárovej farby, zomelte mak s práškovým cukrom na posypanie a pripravte si hrniec s vodou, so sitkom na naparovanie.

Nechajte vodu v hrnci zovrieť, podkysnuté buchy uložte na vymastený parák/sitko/utierku...a naparujte cca 15-20min v závislosti od veľkosti buchiet. NEODOKRÝVAJTE POČAS PARENIA POKRIEVKU! Následne vyberte buchty, poprepichujte špajlov na pár miestach a potrite maslom. 

Podavajte s makom a cukom / grankom /kakaom...preliate maslom.

Komentáre

Obľúbené príspevky