Domáce rožky



Človek by si povedal.. obyčajný rožok. Čo môže byť na tom komplikované? Všetko, odpovedala by som. Počnúc správnym pomerom surovín, cez dobu s spôsob kysnutia až po správnu teplotu pri pečení. Vyskúšala som už množstvo receptov na rožky, upravovala, prispôsobovala, učila som sa z chýb v predošlých pokusoch a nakoniec je tu tento finálny recept, ktorý nemôže byť dokonalejší.

Rožky majú presné tú textúru, ktorú chcete a ktorú si pamätáte od malička. Jemné, "vatové", so špirálovou "mozaikou" plnou drobných bubliniek vzduchu vďaka ktorým sú ľahké ako pierko. Nie sú suché, sú tak akurát "žuvacie" ale nie gumené.. a chutia tak ako majú. 

Keď recept nemá správne pomery, alebo sa pečie na nižšej teplote, vyjde vám z toho miesto rožku buchta a to nechcete. Takže prosím, ak chcete dosiahnuť želaný výsledok, nie je tu priestor na experimentovanie so surovinami, skracovanie / urýchľovanie procesu kvasenia alebo pečenia...


Na 12 rožkov budete potrebovať:

  • 500g hladkej bielej múky 00
  • 300ml plnotučného mlieka
  • 10g trstinového cukru (ak nemáte, dajte obyčajný kryštálový)
  • 10g soli
  • 20g čerstvého droždia alebo 7g sušeného
  • 30g bravčovej masti  - použila som masť z mangalice pretože je jemnejšia (chuťou aj konzistenčne)
+ trocha polohrubej múky na poprášenie pracovnej dosky

Postup:

Ohrejte mlieko na 35° (keď doň ponoríte prst, nemalo by byť na dotyk horúce, len teplé), pridajte cukor, rozdrobte doň droždie a nechajte na teplom mieste vzísť kvások. Trvá to približne 10-15min v závislosti od teploty prostredia.

Do misy robota s hákom na hnetenie cesta nasypte múku, prilejte kvások, zľahka premieste na nízkej rýchlosti, pridajte sol a masť a pomaly vymieste hladké, pevné cesto bez hrudiek, ktoré sa odlepuje od stien misy. Cesto preneste na pracovnú dosku a vymieste ešte ručne – opakovaným naťahovaním cesta od seba a späť k sebe*. 

*Týmto zabezpečíte elasticidu cesta a ideálne tým zakončíte proces aktivácie gluténu v múke, ktorý sa krásne naviaže na ostatné suroviny, čo zabezpečí akoby pavučinové vlákna vo vykysnutom ceste. 

Vytvarujte gulu a dajte do plastovej alebo sklenenej uzatvárateľnej misy. Misu s cestom umiestnite na teplé miesto – k radiátoru napríklad, alebo do rúry vyhriatej na cca 28°, alebo ho strčte pod perinu. Nechajte kysnúť 1 hodinu.

Po vykysnutí cesto nežne vyklopte z misy na JEMNE pomúčenú dosku. Vyformujte opäť gulu, rozdeľte ju na 12 rovnakých častí (cca 70g). Každú časť sformujte do guličky tak, že zľahka položíte dlaň na vrch cesta – rovnakým spôsobom ako držíte počítačovú myš -  a s cestom v dlani akoby ste kreslili kruhy na pracovnú dosku. Pohyb by mal byť rýchly, s miernym tlakom a doska v tomto kroku nie je pomúčená. 

Hotové gulky pokladajte na pracovnú dosku jednu vedľa druhej v poradí v akom ste ich gúlali. 

Začnite formovať rožky tak, že vezmete ako prvú gulku tú, čo ste formovali najskôr (medzičasom trocha podkysla a kým sa dostanete k poslednej, budú mať ostatné približne rovnaký čas na podkysnutie)

Rozvalkajte gulku smerom od seba a k sebe na dlhý ovál, následne prejdite valčekom ešte aj kolmo – zľava do prava ale len na spodnej polovici cesta (bližšie pri vás), aby ste dosiali ovál, ktorý je širší na spodnej strane a smerom hore sa zužuje. Nazvime tento tvar tupý trojuholník 😊 Alebo lepšie - tvar vajíčka.

Hrúbka vyvalkaného cesta je len niekoľko milimetrov. Cca 2-3mm. 

Začnite rolovať cesto smerom z dola na hor k užšej časti tak, že v prvej polovici rolovania prenášajte o trocha viac tlaku na vonkajšie strany budúceho rožku (ľavú a pravú) pomocou roztvárania prstov pri valkaní a potom rolujte kolmo nahor s rovnomerným tlakom na celú plochu. Keď je cesto zarolované, pošúlajte ho za mierneho tlaku oboma rukami po pracovnej doske (ako keď robíte šúlance), aby sa vrstvy mierne scelili a ku koncu šúľania trocha viac tlaku preneste na vonkajšie strany, aby ste zabezpečili správy tvar rožku, ktorý je na koncoch trocha tenší ako v strede.

Postup tvarovania nájdete vo výbere na mojom  IG účte .

Zrolovaný rožok preneste na plech s papierom na pečenie. 

Keď máte všetky rožky na plechu, zakryte ich utierkou a nechajte 40minúť kysnúť na teplom mieste. 

Zatiaľ si predohrejte rúru na 250°. V prípade, ak sa vám rúra predohrieva dlhšie, zapnite si ju už pred formovaním rožkov.

Podkysnuté krásne buclaté rožky pred pečením postriekajte vodou. Ideálny je jemný rozprašovač. Ak nemáte, potrite ich štetcom s vodou. Buďte precízni ale veľmi nežní, aby ste nenaručili proces kysnutia. 


Pokropené / potreté rožky vložte do vyhriatej rúry a pečte na 250° bez ventilátora cca 10-12 minút – resp. do zlata. Po dopečení vyberte a nechajte vyhladnúť na mriežke. 

Ak ich budete piecť večer / v noci, aby boli čerstvé na nasledujúce ráno, na noc ich prekryte čistou utierkou.


Komentáre

Obľúbené príspevky