Moravské buchty



Top dobrota jak od babičky! Trošku časovo náročnejší a "babravejší" recept, ale výsledok nepochybne stojí za to :)


Budete potrebovať:

*Na cesto:
500g polohrubej múky
300ml vlažného mlieka
2 lyžice práškového cukru
1 sušené droždie
1 vajce
150g rozpusteného masla
štipku soli

**Na plnku
500g-600g hrudkového tvarohu
2 žĺtka
2 lyžice kyslej smotany
2 vanilkové cukre
1 lyžicu práškového cukru

***Na drobenku
3 lyžice polohrubej múky
3 lyžice hladkej múky
3 lyžice trstinového cukru
100g masla

Slivkový lekvár
1 vajce na potretie



Postup:

*Najskôr zmiešajte všetky sypké ingrediencie a potom k nim pridajte mlieko, maslo a vajce. Vymieste a nechajte hodinu vykysnúť. Cesto by malo zdvojnásobiť svoj objem.
**Kým vám cesto bude kysnúť, pripravte si tvarohovú plnku zmiešaním všetkých spomenutých prísad. Zmes nesmie byť príliš tekutá, čiže ak bude potrebné, sceďte vzniknutú šťavu cez sitko.
***Stihnete spraviť aj drobenku, takisto zmiešaním všetkých ingrediencií. Mala by sa mrviť, ale mať aj pár maslových hrudiek :)

Predhrejte si rúru na 175°,
Vykysnuté cesto vyvalkajte asi na pol centimentra až centimeter hrubý obdĺžnik.
Nožom rozkrájajte na rovnomerné štvorce. (vo velkosti akú uznáte za vhodnú).
Do stredu každého štvorca lyžicou umiestnite tvarohovú plnku.
Pevne spojte rohy štvorca a zahnite ich tak, aby vám vznikla buchtička.
Buchtičky poukladajte na plech s dostatočným odstupom, pretože ešte narastú.
Na vrchu každej z nich spravte jamky (pozor aby ste nenatrhli cesto), do ktorých dáte zalyžicu lekváru.
Potom potrite celý zvyšok buchty rozšlahaným vajíčkom a nakoniec dobre posypte drobenkou.

Pečte na uvedenej teplote cca 30min..resp. dozlata.



Dobrú chuť ;)




Komentáre

Obľúbené príspevky