Zemiakové pirohy plnené mletým mäsom

Pirohy majú obrovsky vela variácií a dajú na naplniť v podstate čímkoľvek.
Základom je zemiakové cesto. Na to moje zjednodušené budete potrebovať:
Uvarené zemiaky
Polohrubú múku
Vajce
Sol
Korenie

Uvarené vychladnuté zemiaky pretlačíme (ako na pyré), pridame také množstvo múky, aby nám vzniklo pevnejšie cesto, po pridaní vajíčka by mala byť hmota podobná plastelíne.
Na záver dochutíme.
Cesto necháme na pár minút v chladničke.
Na pomúčenej podložke vyvalkáme na nie príliš tenký plát.
Povykrajujeme kolieska, ktoré budeme plniť.

Mäsová náplň:

Mleté mäso (nejlepšie zmes brav./hov.)
Cibula
Trocha pikantnej klobásky
Čierne korenie
Sol
Trocha mletej papriky
Mletý kmín

Na panvici orestujeme klobásku. Keď pustí šťavu, vyberieme a na vzniknutom "výpeku" opražíme na jemno nakrájanú cibulku. Pridáme mäso, dochutíme koreninami. Kto chce, môže pridať aj kyslú kapustu do zmesy. Tiež vynikajúce.
Keď je mäso hotové, necháme ho trochu vychladnúť.          

Plnenie:

Do skorostredu umiestime asi lyžičku zmesy, spojíme kraje tak, aby vznikol polkruh.
Kraj pirohu zapečatíme buď hrotom vidličky alebo prstami.

Poriadne spojené pirohy nahádžeme do vriacej vody, keď vyplávu, vyberieme a podáme s kyslou smotanou s petržlenovou vňaťou.
Alebo aj ne ;)

Komentáre

Obľúbené príspevky