Gaštanový perník so slivkovým džemom


                                    Takto chutí jeseň!

Včera som mala obrovskú chuť na perník, aj keď mi tá chuť evokuje zimu a Vianoce.
Preto som vymyslela jesennú verziu, ktorá vám zaručene vyčaruje úsmev na tvári a zjete minimálne štvrť plechu na posedenie, jak ja :)

Upozorňujem, že je vysoko návykový!!!!

Budete potrebovať:

Na cesto:
Hrnček polohrubej múky
Hrnček hladkej múky
Hrček cukru
Prášok do pečiva
Perníkové korenie    /ak nemáte, dajte do mažiara ml.škoricu, klinčeky, badián a podrvte)
Mletú škoricu
Štvrť hrnčeka oleja
2vajcia
Hrnček mlieka
Hnedý rum
Kocku gaštanového pyré

Plnka:
Slivkový džem

Poleva:
Čokoládu na varenie
Maslo                                /alebo hotovú tmavú čokoládovú polevu
Mlieko

Kokos (na zdobenie)


Postup:

Všetky ingrediencie na cesto dobre zmiešajte metličkou. Nepoužívajte mixér, pretože je chutnejšie ak v ceste zostanú malé kompaktné hrudky pyré.

Pečte na 180° dokým nie je cesto upečené, to znamená, že keď doň zapichnete špajdlu a vytiahnete ju, nebude na nej cesto.

Keď je hotové, prekrojte to pozdĺžna na polovicu, potrite džemom a opäť spojte.

Vo vodnom "kúpeli" rozpustite čokoládu, pridajte maslo a mlieko. Miešajte až dokým nie je zmes hladká, lesklá a riedka. /Alebo si kúpte hotovú a dajte ju rozpustiť do mikrovlnky/
Vylejte ju na vrh perníku, rovnomerne rozotrite tenkú vrstvu a posypte kokosom.

Light verzia:

Zmes bielej múky nahraďte dvoma hrnčekmi špaldovej.
Miesto oleja použite buď pol hrnčeka masla, alebo celý biely jogurt.
Cukor použite trstinový, poprípade nahraďte medom.
Keďže gaštanové pyré obsahuje pomerne dosť cukru, upečte si doma gaštany, ulúpte a roztlačte.
Ostatné ingrediencie ostávajú nemenné. 
Zmiešajte a pečte rovnako ako je uvedené vyššie.

Miesto džemu si rozvarte slivky, pridajte k nim trocha škorice, trstinového cukru, rozmixujte tyčovým mixérom a sceďte šťavu. 

Ak chcete vynechať čokoládovú polevu, slivkovú zmes natrite na vrh upečeného pekníka a posypte kokosom.

Dobrú chuť :)



Komentáre

Obľúbené príspevky