Orechová marlenka / Marlenka tart
Dopredu upozorňujem, že na vytvorenie tohto dezertu budete potrebovať špeciálnu silikónovú formu, a to túto . Nájdete na internete alebo v predajniach s cukrárskymi pomôckami.
Ako alternatívu môžete použiť na základ klasické malé formy na tart s priemerom 8 cm, alebo vyššie okrúhle vykrajovátka / tvorítka z kovu. Miesto silikónového vrchu môžete použiť polkruhové kovové formy s trochu menším priemerom ako ste zvolili pre základňu dezertu, prípadne plastové, vhodné na umiestnenie do mrazáku.
Budete potrebovať (na 6ks)
Cesto: základ je z medovníkového cesta, recept nájdete tu . Na 6 ks budete potrebovať 1/3 celkového množstva uvedeného v recepte budete potrebovať
Vanilkovo-karamelová pena:
- 40g karamelizovanej bielej čokolády (Callebaut Gold ,Varlhona Dulcey alebo Odense Caramel)
- 150 ml sladkej 36% smotany
- 1 plátok želatíny Dr. Oetker
- 1 PL vanilkového extraktu (nie esencia ani aróma!)
- Štipka soli
Orechová plnka:
- 30ml sladkej 36% smotany
- 3 PL mletých vlašských orechov
- 1 PL rumu
- 1 PL práškového cukru
- Štipka soli
Karameloví glazúra:
- 50g karamelizovanej bielej čokolády (Callebaut Gold ,Varlhona Dulcey alebo Odense Caramel)
- 50ml sladkej 36% smotany
- 50g kryštálového cukru
- 30g kukuričného sirupu
- 10ml vody
Postup:
Cesto:
Vyvaľkajte cesto na hrúbku 3mm. Povykrajujte a vložte do zvolených foriem. Poprepichujte a pečte na 180° cca 7 minúť. Nechajte vychladnúť.
* Upečte aj odrezky. Nebudete plytvať cestom a zároveň vám poslúžia na dekoráciu,
Na poliatie upečeného základu: 1 espresso
Orechová plnka:
Orechy uvarte v smotane s cukrom a nakoniec pridajte rum a sol. Zmes by mala byť hustá. Nechajte stuhnúť v mrazáku alebo v chladničke.
Vanilkovo-karamelová plnka:
V studenej vode nechajte nabobtnať želatínu. Čokoládu zalejte 50ml horúcej (nie vriacej) smotany, nechajte minútu bez miešania, potom premiešanjte a keď sa čokoláda rozpustí, pridajte vyžmýchanú želatínu. V prípade ak by vám to začalo tuhnúť, dajte obsah na pár minúť na mierny oheň, alebo nad misu z vriacou vodou.
Ušlahajte zvyšok smotany do strednej tuhosti (mäkké špičky), 1 PL šlahačky pridajte do čokozmesi, aby sa mierne vyrovnala teplota a následne pomaly vlievajte za stáleho MIERNEHO miešania špachtlou do šlahačky spolu s vanilkou a solou.
Naplňte silikónové formy, a do stredu každej umiestnite orechovú plnku. Pomocou dvoch lyžičiek napríklad, alebo rukami. Závisí od tuhosti orechovej zmesi.
Formy následne umiestnite do mrazáku na minimálne 4 hodiny, ideálne cez noc.
Glazúra:
Namočte želatínu do studenej vody.
Do malého hrnca nalejte smotanu, vodu, kukuričný sirup a nasypte cukor. Premiešajte a pomaly zahrievajte do bodu varu. Odstavte a zalejte zmesou čokoládu. Nechajte 1-2min., následne premiešajte. Nechajte zmes vychladnúť na 35°. Prekutrujte ponorným mixérom. V prípade, ak by vám vznikli bublinky, preceďte glazúru následne cez sitko.
Dokončenie:
Vyberte formy z mrazáku, vyklopte ich obsah a umiestnite ich na mriežku pod ktorú dajte čistý plech alebo nádobu do ktorej môže stekať glazúra.
Rovnomerne polejte každú z nich polevou, opatrne zdvihnite z mriežky a zarovnajte stekajúcu polevu na spodnej časti.
* V tomto kroku môžete spodnú polovicu okrajov ozdobiť vymixovanými odrezkami upečeného cesta,
Pripravte si upečené základy, potrite / pokropte / mierne polejte/ ich espressom a preneste oglazovanú náplň do prostriedku.
Ozdobte podľa preferencií a umiestnite do chladničky.
Komentáre
Zverejnenie komentára