Medovníky
Tento recept na medovníky mám od svojej mami a nikdy som lepšie ako robieva ona nejedla. Vedia byť mäkké hneď po upečená, ale nižšie vám napíšem aj pár rád ako postupovať v prípade, že by ste ich nechali v rúre o minútku nižšie a stvrdli by.
Budete potrebovať (na cca 50 ks):
Zmes 1:
- 500g hladkej múky (používam 250g obyčajnej a 250g hladkej špaldovej)
- 125g mletých vlašských orechov
- 1 mierne kopcovú ČL sódy bikarbóny
- 2 ČL korenia do perníka (alebo podla chuti a typu korenia)
Zmes 2:
- 2 vajcia veľkosti M-L
- 250 g práškového cukru (časť zvyknem nahrádzať mletým trstinovým pre karamelovejšiu chuť)
Zmes 3:
- 125 g medu
- 4 PL masla
Voliteľné: žĺtka na potretie, orechy a slivkový lekvár na zdobenie
Postup:
Rozpustite zmes 3 a dajte chladnúť. Ušlahajte zmes 2 a pomaly do nej pridávajte vychladnutú zmes 3. Keď vznikne homogénna hmota, postupne prisypávajte zmiešanú zmes 1. Vypracujte hladké cesto a nechajte odstáť v chladničke aspoň cez noc. Ale kludne aj týždeň.
Pred pečením cesto vyvalkajte na mierne pomúčenej doske.Pracujte rýchlo, aby cesto nezmäklo. Vtedy sa s nám horšie pracuje.
Ideálne je, ak cesto vyvalkáte na hrúbku 0,5cm (po upečení budú mať cca 1cm). Avšak,ak preferujte tenšie, smelo do toho, len v tom prípade treba hrúbku zohľadniť pri čase pečenia*.
Povykrajujte, poukladajte na plech s rozostupom aspoň 2-3cm od seba.
Predohrejte rúru na 190° aspoň 30minút pred pečením.
Ak chcete zdobiť orieškom / lekvárom a orieškom, pridajte ich v tomto kroku.
Vložte medovníčky do vyhriatej rúry a pečte cca 9-10 minút.
* V prípade,aj ste zvolili tenšie ako 0,5cm, Pečte ich len cca 7-8 min.
Pokiaľ chcete krásne lesklé medovníčky, potrite ich IHNEĎ po vytiahnutí z rúry rozšlahaným žĺtkom.
Ak ich ale plánujete zdobiť bielkami, odporúčam nechať ich matné a nepotierať. Bude vám tak poleva lepšie držať.
Medovníky by mali byť po dopečení mäkké. Nechajte ich vychladnúť a zavrite do dózy.
Ak by sa stalo, že sú po vytiahnutí z rúry tvrdé, znamená to, že ste sa piekli pridlho. Nič sa nedeje. Nie je to trvalý stav :)
Tipy na zmäkčenie medovníkov:
- Zavrite ich do papierovej škatule a dajte do miestnosti s väčšou vlhkosťou (komora, balkón, prípadne kúpelňa) - trvanie: cca 3 týždne (závisí od vlhkosti)
- Do dózy s medovníkmi pridajte nakrájané jabĺčka alebo krajec chleba - trvanie cca 2 týždne
- Vychladnuté medovníky uložte na mriežku. Do vypnutej vychladnutej rúry položte plech s vodou a nad neho umiestnite mriežku s medovníkmi. - trvanie: 2-4 hodiny (môžete však nechať aj cez noc)
Komentáre
Zverejnenie komentára