Lemon meringue tartaletky
Na tento recept môžete použiť malé tartaletkové formy o priemere 10 - 12cm, alebo menšie, prípadne klasické plechové formy na košíčky o priemere 6cm alebo malé tortové formy. Neodporúčam však použiť veľké formy 26 alebo 28cm.
Budete potrebovať Na 6 tartaletiek (resp. na počet podľa veľkosti zvolených foriem):
Cesto:
- 200g hladkej múky
- 140g masla izbovej teploty
- 75g práškového cukru
- 2 žĺtka izbovej teploty
- 1 balíček vanilkového cukru Dr. Oetker
Lemon Curd:
- 4 citróny v bio kvalite
- 200g kryštálového cukru
- 3 vajcia + 1 žĺtko
- 100g masla
Italian meringue:
- 60g bielok izbovej teploty
- 60ml vody
- 150g kryštálového cukru
- Štipka cukru
Postup:
Zmiešajte dokopy všetky ingrediencie a vypracujte vláčne cesto. Vyvaľkajte medzi 2 papiermi na pečenie alebo fóliami do tenkej rovnomernej asi 3mm vrstvy. Zabalte ho do fólie a nechajte minimálne hodinu, ideálne cez noc v chladničke.Následne vyberte povykrajujte do vami zvolených formičiek, ak máte košíky alebo tartaletkové formy s vrúbkovaným okrajom, vykrojte jeden kus. Ak máte hladké tartaletkové alebo tortové formy, vykrojte najprv kruh o priemere základne a následne narežte pásy,ktoré umiestnite po obvode formy.
Poprepichujte nahusto vidličkou a pečte v predohriatej rúre na 170-180° do ružova. Nechajte vychladnúť a vyklopte.
Medzitým si pripravte lemon curd. Do sklenenej misy nastrúhajte citrónovú kôru, pridajte šťavu zo všetkých citrónov, maslo a cukor. Ohrievajte nad hrncom v vodou až dokým sa všetok cukor a maslo nerozpustí. Odoberte misu z hrnca a POMALY tenkým pramienkom za stáleho miešania metličkou vlievajte rozšlahané vajcia so žĺtkom. Premiešajte a vráťte nad hrniec s vodou. Za stáleho miešania zahrievajte po dobu cca 20min., resp. do krémovej konzistencie podobnej pudingu. Nechajte vychladnúť za občasného miešania.
Naplňte vychladnuté základy krémom až po vrch a umiestnite minimálne na hodinu do chladničky.
Zatiaľ si pripravte Italian Meringue. Uistite sa, že misa robotu a aj metla sú dokonale čisté a zbavené prípadnej mastnoty. Ak si nie ste istí, potrite ich octom alebo citrónovou šťavou.
Umiestnite do misy bielka a nechajte ich chvíľu "vyvetrať". Potom pustite robot so šlahacou metlou na stredné obrátky a ušlahajte bielka spolu so solou DO MAKKÝCH ŠPIČIEK a vypnite.
Do malého hrnca vlejte vodu a pridajte cukor. Zahrievajte až dokým sa nevytvorí sirup o teplote 118°. V prípade ak nemáte teplomer, test správnej teploty urobíte tak, že do priesvitného pohára nelejete studenú vodu. Pomocou malej lyžičky naberiete trochu sirupu a kvapnete ho do pohára. Ak je teplota nízka, rozpustí sa. Ak je teplota vysoká, kvapka stvrdne. Ak je teplota správna, kvapka sa sformuje do slzičky, ktorá drží tvar, ale je mäkká, mierne ťahavá / lepivá.
Odstavte okamžite sirup z ohňa, mierne prešlahajte bielka, aby ste obnovili mäkké špičky. Pridajte na rýchlosti a VEEELMI POMALY postupne vlievajte sirup do bielok. Šlahajte do tuhého, flexibilného lesklého snehu. Po ušlahaní by mali byť bielka vychladnuté a misa by už nemala byť teplá.
Naplňte bielkami zdobiaci sáčok s vašou obľúbenou špičkou, alebo použite lyžicu a naneste sneh na pripravené naplnené tartaletky.
Komentáre
Zverejnenie komentára