Najlepšie karamelové veterníky






Budete potrebovať: (na 20ks malych / 10 veľkých):
Cesto:
  • 1/2 hrnčeka (125ml) plnotučneho mlieka
  • 1/2 hrnčeka vody
  • 100g masla
  • 1 hrnček hladkej múky (200g)
  • 4 vajcia
  • Štipka soli
  • Pol balíčka vanilkového.cukru
  • 1 ks rozšlahaného vajíčka na potretie
Plnka:
  • 300g krystal. cukru
  • 400g vychladenej RASTLINNEJ šľahačky* (Holé alebo Rama profi patisserie. Dostať v Kaufland alebo Metro)
  • 300g sladkej 33% smotany
  • 2PL (kopcové) salka uvareneho na karamel
  • Štipka / dve soli
Poleva:
  • 1 PL kukuricny sirup (dostať v obchodoch so zdravou výživou / Bio obchodoch)
  • 1 PL zlatý klas
  • 1.5dcl vody

* Dôvodom použitia rastlinnej šlahačky je, že živočíšna (klasická) sladká smotana sa ľahko prešlahá alebo sekne pri snahe dosiahnuť požadovanú hustotu krému za prítomnosti tekutej zložky (karamelová omáčka). Za ďalšie, rastlinná šlahačka po vyšlahaní nemení svoj tvar a nepúšťa tekutinu. Kdežto pri použití živočíšnej sa pri zaťažení pomerne "ťažkým" vrchom s glazúrou, môže nastať deformácia a mierny pokles objemu krému, plus namočenie "korpusov" s tým pádom ešte väčšie zaťaženie krému.

Postup: Cesto:
Mlieko, vodu, maslo, soľ a cukor dajte do hrnca a nechajte maslo úplne rozpustiť. Stiahnite plameň a za stáleho miešania pridávajte preosiatu múku. Vznikne veľmi hustá hmota. Miešajte varechou na strednom plameň a počkajte dokym sa začne na dne hrnca tvoriť film. (Odpalované cesto) Akoby to priháralo, ale to sa len odpaluje cesto. Miešajte ďalej cca minútku.
Odstavte mimo sporák a nechajte 10min.vychladnut prikryté fóliou tak, aby sa folia dotýkala cesta, aby sa predišlo tomu, že vznikne kôrka.
Následne premixujte cesto v robote (s hákom na kysnuté cesto napriklad).Nezlaknite sa,bude to v tomto štádiu vyzerať ako „halušky“ :)
Postupne za stáleho miešania po JEDNOM pridávajte vajíčka izbovej teploty. Vznikne kompaktné cesto pripomínajúce huste pyrè.

Dajte do zdobiaceho sačku so zdobiacou špičkou, ideálne v tvare hviezdy.




Nastriekajte na plech s pečiacim papierom venčeky , ktoré potom zľahka potrite vajičkom a dajte do predohriatej rúry na 220°. Pečte 10min, potom znížte teplotu na 180 a pečte ďalších 20 min. Za žiadnych okolností neotvarájte rúru do 15 min od začiatku pečenia.
Po dopečení vyberte z rúry a nechajte poriadne vychladnúť na mriežke.



Plnka: deň predtým si pripravte karamelovú omáčku.
300g cukru roztopte v neprilnavom silnostennom hrnci na karamel. Keď je rozpusteny, odstavte z plameňa, nalejte doň 300g ohriatej sladkej smotany, vráťte na sporák a za stáleho miešania vytvorte hladkú omáčku. Pridajte štipku / dve soli a nechajte vychladnúť. Následne uskladnite v chladničke do 2.dňa.




2.deň: odoberte z celkového množstva karamelovej omáčky 3-4 PL a odložte bokom na polevu..

Zvyšok dajte do robota, pridajte salko, prešlahate, pridavajte po troške rastlinnú šľahačku (vychladenú) za stáleho miešania a vyšlahajte tuhý krèm.

Prekrojte upečené venčeky na polovicu.

Krém premiestnite do cukrárskeho vrecka so zdobiacou špičkou.

Na spodnú časť nastriekajte krém.

Vrchnú časť ponamáčajte vo vychladnutej poleve, ktorú pripravíte nasledovne:

Poleva:
Odobratú karamelovú omáčku (tie 3-4 PL viď vyššie) dajte do hrnca, zmiešajte s polovicou objemu vody a zahrievajte.
Vo zvyšku vody rozmiešajte zlatý klas. Keď karamelová zmes začne bublať, pridajte rozpustený zlatý klas a nakoniec primiešajte kukuričný sirup. Nechajte vychladnúť.





Komentáre

Obľúbené príspevky