"Krtkova" torta



Klasický recept v novom šate. Jediné, čo som pozmenila, respektíve pridala bola čokoládová ganache a biela čoko na ozdobu. Stále je to však hlavne o jemnom šťavnatom kakaovom korpuse, banánoch a stracciatellovej plnke.

Budete potrebovať (na korpsu 22cm):
Korpus:

  • 4 vajcia veľkosti M izbovej teploty
  • 125g trstinového cukru
  • 125g masla izbovej teploty + na vymazanie okrajov formy
  • 75g polohrubej múky + na vysypanie formy
  • 75g hladkej múky
  • 50g kakaa
  • 70ml vlažného mlieka
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 PL vanilkového extraktu
  • Štipka soli


Plnka:

  • 600 ml sladkej minimálne 33% smotany
  • 1 kopcová PL práškového cukru
  • 1 PL vanilkového extraktu / 1 balenie vanilkového cukru
  • 1/2 hrnčeka hoblín horkej čokolády
  • 1 PL zlatého klasu bez varenia
  • Štipka soli
  • 4 banány
Ganache:
  • 250ml sladkej smotany
  • 250ml kvalitnej tmavej čokolády
  • kúsok vanilkového struku (nemusí byť)
  • Štipka soli
+ voliteľné: hobliny bielej čokolády

Postup:

Korpus: Ušlahajte 4 bielka so štipkou soli do mäkkých špičiek, pridajte 1/2 množstva cukru a vyšlahajtedo tuha. Dajte bokom.
Vo väčšej mise ušlahajte maslo s cukrom do peny, POSTUPNE PO JEDNOM pridajte za stáleho šlahania žĺtka a pomaly prisypávajte preosiatu zmes múk, kakaa a kypriaceho prášku a striedavo prilievajte vlažné mlieko. Vypracujte hladké cesto, pridajte vanilku, 1/3 ušlahaného snehu a dobre premešajte. Sneh by mal cesto prevzdušniť a trochu zriediť, aby sa vám lepšie zapracovával zvyšný sneh. Pridajte teda ďalšiu 1/3 snehu, premiešajte a nakoniec JEMNE pomocou špachtle zapracujte poslednú časť bielok.
Na dno formy upevnite papier na pečenie, kraje formy jemne vymažte a posypte múkou. Prebytočnú vyklepte preč.
Pečte v predohriatej rúre na 180° bez ventilátora, spodný aj horný ohrev,  cca 40min. Dopečenosť overte špajlou. 
Hotový korpus nechajte vychladnúť na mriežke.

Plnka: Ušlahajte smotanu s cukrom, štipkou soli, vanilkou a zlatým kladom do krému. Odoberte 1/3 krému a dajte bokom* - do chladničky. Do zvyšku jemne vmiešajte hobliny čokolády.

Prerežte korpus na polovicu, orežte aj zaoblenie vrchného korpusu, ktoré rozmixujete a použijete na dekor.
Spodnú časť zvrchu potrite jemnou vrstvou krému,poukladajte polovicu po dĺžke prerezaných banánov a prekryte ich väčšou vrstvou krému. Položte vrchný korpus,potrite trochou krému,poukladajte zvyšné banány, prekryte ich zvyškom krému a zahlaďte jemne aj okraje torty tak, by ste zahladili prípadné medzery bez krému.
Dajte chladiť minimálne na hodinku. 

Po hodinke vyberte tortu aj s časťou krému, ktorú ste si nechali bokom*. Naneste tenkú vrstvu po celej torte = vrch + okraje. Zahlaďte čo najviac sa dá a vráťte do chladničky na ďalšiu hodinu.

Zatial si pripravte ganache. Ohrejte smotanu (s vanilkovým luskom). Smotana by mala byť horúca, no nesmie vrieť! Zalejte ňou v miske nalámanú čokoládu a nechajte 2-3 minútky. Potom metličkou premiešajte a pridajte štipku soli. Prípadné vzduchové bubliny vyklepte. Nesmú tam byť. Nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.

Vyberte tortu z chladničky na mriežku, pod ktorú umiestnite fóliu alebo plech, aby mala kam štekať prebytočná čokoláda. Oblejte tortu vychladnutou ganache. Dbajte prosím na to, aby bol povrch rovnomerný a ganache v jemnej vrstve. Inak by mohla zastať kolapsia krému pod "ťarchou" polevy..
Následne jemne naneste rozmixovaný korpus na okraje torty a dajte zachladniť ideálne cez noc.

Dozdobte hoblinami bielej čoko, alebo sušenými banánmi a krájajte nahriatym nožom. 




Komentáre

Obľúbené príspevky