Cinnamon roll / Škoricové osie hniezdo s polevou
Škorica, ako jedna z najtypickejších chutí jesene a zimy, v kombinácii s vôňou masla a kysnutého cesta..myslím že nemusím viac opisovať :)
Dnes populárne "cinnamon rolls" robieva moja krstná mama už asi 40 rokov. A myslím, že tak ako ja, aj ostatní "skôr narodení" si pamätajú názov škoricové osie hniezda, za ktorými sme sa ako deti išli potrhať. Pomaly ich odtáčali a vychutnávali po vrstvách..a tešili sa na sťavnatý stred. Jediné, čím sa líšili bolo, že bolo že buď neboli poliate vôbec, alebo len cukrovým sirupom.
K dnešným cinnamon rolls však patrí ich typická biela poleva. Existuje mnoho rôznych receptov na jej prípravu. Rovnako aj ako na cesto, plnku...a vzhlad.
Môžete ich piecť malé a samostatne oddelené na plechu. Možte ich piecť natlačené na seba v plechu alebo forme ako buchty, alebo spraviť jednu veľkú, ktorá vám umožní vychutnať si kopu šťavnatého vnútra a málo okrajov:)
Budete potrebovať (na formu 26-28cm):
Cesto:
- 5 hrnčekov hladkej múky (hrnček = odmerka o objeme 250ml) + na pomúčenie dosky
- 2 hrnčeky teplého mlieka*
- 1/2 hrnčeka rozpusteného masla*
- 1 balenie sušeného droždia Dr. Oetker
- 1/2 hrnčeka trstinového cukru
- 1 ČL kypriaceho prášku
- 1 ČL soli
Plnka:
- 3/4 hrnčeka zmäknutého masla* + na vymazanie formy
- 3/4 hrnčeka trstinového cukru
- 4 PL mletej škorice
Poleva:
- 200g krémového syra*
- 3/4 hrnčeka práškového cukru
- 2 PL roztopeného masla*
- 2 PL mlieka*
- 1 PL vanilkového extraktu
- 1 PL rumu
- štipka soli
*všetky mliečne ingrediencie môžete použiť v bezlaktózovej variante
Postup:
Cesto: Do väčšej misy nalejte mlieko, maslo, prisypte cukor a premiešajte aby sa cukor rozpustil. Pridajte droždie a nechajte 1-2 min. na hladine. Nasypte 4 hrnčeky múky a vypracujte hladké cesto. Misu s cestom prikryte utierkou a nechajte hodinu kysnúť na teplom mieste.
Keď zdvojnásobí svoj objem, premieste ho, postupne prisypávajte zvyšnú múku zmiešanú s kypriacim práškom, sol a opäť vypracujte hladké cesto.
Cesto vyklopte na pomúčenú dosku a vyvaľkajte obdĺžnik.
Plnka: Zmiešajte spolu všetky ingrediencie do konzistencie pasty a rovnomerne potrite celý povrch vyvalkaného cesta.
Obdĺžnik nakrájajte po dĺžke na rovnaké pásy.**
**Ak chcete spraviť viacero menších, tento krok vynechajte! Miesto toho, obdĺžnik zrolujte po dĺžke a nakrájajte "slimáky" približne rovnakej hrúbky (4-5cm), poukladajte na plech a upečte na 160° po dobu cca 50 min.
Zrolujte prvý pás, položte ho spojom nadol na ďalší pás a pokračujte v rolovaní. narolovávaním pásov tak postupne zväčšujete priemer rolky.
Po narolovaní posledného pásu premiestnite koláč do maslom vymazanej formy, alebo použite papier na pečenie. Formu s cestom prikryte potravinárskou fóliou a nechajte 30min. podkysnúť na teplom mieste.
Zatial si predohrejte rúru na 160°.
Kým sa rolka pečie, pripravte si polevu. Vymiešajte krémový syr s maslom a cukrom a postupne za stáleho miešania pridajte všetky ostatné ingrediencie v izbovej teplote a štipku soli. Nechajte bokom.
Upečený koláč nechajte vychladnúť a následne prelejte polevou.
Dobrú chuť! ;)
Komentáre
Zverejnenie komentára