Cinnamon roll / Škoricové osie hniezdo s polevou



Škorica, ako jedna z najtypickejších chutí jesene a zimy, v kombinácii s vôňou masla a kysnutého cesta..myslím že nemusím viac opisovať :)

Dnes populárne "cinnamon rolls" robieva moja krstná mama už asi 40 rokov. A myslím, že tak ako ja, aj ostatní "skôr narodení" si pamätajú názov škoricové osie hniezda, za ktorými sme sa ako deti išli potrhať. Pomaly ich odtáčali a vychutnávali po vrstvách..a tešili sa na sťavnatý stred. Jediné, čím sa líšili bolo, že bolo že buď neboli poliate vôbec, alebo len cukrovým sirupom.

K dnešným cinnamon rolls však patrí ich typická biela poleva. Existuje mnoho rôznych receptov na jej prípravu. Rovnako aj ako na cesto, plnku...a vzhlad.

Môžete ich piecť malé a samostatne oddelené na plechu. Možte ich piecť natlačené na seba v plechu alebo forme ako buchty, alebo spraviť jednu veľkú, ktorá vám umožní vychutnať si kopu šťavnatého vnútra a málo okrajov:)

Budete potrebovať (na formu 26-28cm):
Cesto:

  • 5 hrnčekov hladkej múky (hrnček = odmerka o objeme 250ml) + na pomúčenie dosky
  • 2 hrnčeky teplého mlieka*
  • 1/2 hrnčeka rozpusteného masla*
  • 1 balenie sušeného droždia Dr. Oetker
  • 1/2 hrnčeka trstinového cukru
  • 1 ČL kypriaceho prášku 
  • 1 ČL soli
Plnka:
  • 3/4 hrnčeka zmäknutého masla* + na vymazanie formy
  • 3/4 hrnčeka trstinového cukru
  • 4 PL mletej škorice
Poleva:
  • 200g krémového syra*
  • 3/4 hrnčeka práškového cukru
  • 2 PL roztopeného masla*
  • 2 PL mlieka*
  • 1 PL vanilkového extraktu
  • 1 PL rumu
  • štipka soli

*všetky mliečne ingrediencie môžete použiť v bezlaktózovej variante

Postup:
Cesto: Do väčšej misy nalejte mlieko, maslo, prisypte cukor a premiešajte aby sa cukor rozpustil. Pridajte droždie a nechajte 1-2 min. na hladine. Nasypte 4 hrnčeky múky a vypracujte hladké cesto. Misu s cestom prikryte utierkou a nechajte hodinu kysnúť na teplom mieste.
Keď zdvojnásobí svoj objem, premieste ho, postupne prisypávajte zvyšnú múku zmiešanú s kypriacim práškom, sol a opäť vypracujte hladké cesto.
Cesto vyklopte na pomúčenú dosku a vyvaľkajte obdĺžnik.

Plnka: Zmiešajte spolu všetky ingrediencie do konzistencie pasty a rovnomerne potrite celý povrch vyvalkaného cesta.


Obdĺžnik nakrájajte po dĺžke na rovnaké pásy.** 

**Ak chcete spraviť viacero menších, tento krok vynechajte! Miesto toho, obdĺžnik zrolujte po dĺžke a nakrájajte "slimáky" približne rovnakej hrúbky (4-5cm), poukladajte na plech a upečte na 160° po dobu cca 50 min.   


Zrolujte prvý pás, položte ho spojom nadol na ďalší pás a pokračujte v rolovaní. narolovávaním pásov tak postupne zväčšujete priemer rolky.


Po narolovaní posledného pásu premiestnite koláč do maslom vymazanej formy, alebo použite papier na pečenie. Formu s cestom prikryte potravinárskou fóliou a nechajte 30min. podkysnúť na teplom mieste.

Zatial si predohrejte rúru na 160°.


Po 30 minútach vložte formu do rúry a pečte pri uvedenej teplote 45 minút. Potom prikryte a pečte ďalších cca 20 - 30min. Dopečenosť overte zapichnutím špajle.

Kým sa rolka pečie, pripravte si polevu. Vymiešajte krémový syr s maslom a cukrom a postupne za stáleho miešania pridajte všetky ostatné ingrediencie v izbovej teplote a štipku soli. Nechajte bokom.

Upečený koláč nechajte vychladnúť a následne prelejte polevou.



Dobrú chuť! ;)


Komentáre

Obľúbené príspevky