Tarte tatin s vanilkou




Jeden recept na tarte tatin už  na blogu síce je, ale keďže je z roku 2014, mala som potrebu krajších fotiek a pár slov navyše :)

Milujem tento krásne jednoduchý koláč, plný čistých neprekombinovaných chutí, ktorý vznikol už v roku 1880. Omylom. Tarte je pomenovaný po Stéphanie Tatin, jednej zo sestier ktoré vlastnili hotel južne od Paríža, v ktorom preslávili tento obrátený koláč.

V pôvodnom rukopisnom recepte boli použité neošúpané jablká, a to výhradne lokálne.Pochopiteľne. Cesto bolo tvorené z masla, múky a vody. Vyvaľkané do cca 1mm. To sa vám ale s cestom, ktoré používam ja, rozhodne nepodarí. Ale použiť lokálne, ideálne kyselkavé staré odrody, ktoré nájdete v záhradách, sú pre dokonalú chuť nepostrádateľné.

Ja som sa snažila pri recepte vychádzať z emócie, ktorú som mala pri prvom zahryznutí sa do tohto božského dezertu.
V chladnej jari, pod Montmartre-om, naďaleko kabaretu Au Lapin Agile, kde ešte "prednedávnom" sedával Picasso, na rohu ulice hemžiacej sa umelcami s pruhovanými pulovrami a baretkami... Sedeli sme na terase, nohy stoličiek na knísali na mačacích hlavách, stôl bol naklonený dole svahom, víno v pohároch tiež. Dojedli sme cibulačku a objednali si tarte tatin. Bol teplý, voňavý po jablkách, masle a vanilke. Cesto bolo tenké, ale nie príliš. Jablká mäkké, ale nie rozvarené. sladké aj kyslé zároveň..dokonalé.
A presne tak chutí aj tento.


Budete potrebovať (na formu 26cm)
Na cesto:

  • 200g hladkej múky + na pomúčenie dosky
  • 140g zmäknutého masla + na vymazanie formy
  • 90g práškového cukru
  • 2 žĺtka
  • 1 balíček vanilkového cukru Dr. Oetker
  • štipka soli
Na plnku:
  • 750g už očistených kyslastých jabĺk
  • 180g cukru
  • 50g masla (alebo viac ak chcete)
  • 1 citrón
  • 1/3 vanilkového struku

Postup:
Cesto: zmiešajte všetky suroviny a vypracujte jemné cesto. Zabaľte ho do fólie a dajte aspoň na 1 h do chladničky. Zatiaľ si pripravte jablká na plnku.

Plnka: vo veľkej silnostennej vysokej panvici spravte z cukru karamel. Keď je krásne hnedý a bez hrudiek, odstavte a pridajte maslo. Miešajte mimo tepla až dokým sa nevytvorí hustejšia omáčka. V tomto štádiu vráťte panvicu na oheň, pridajte nakrájané jablká na "mesiačiky", kôru z 1/2 citróna,šťavu z 1 citróna, semienka z 1/3 vanilkového struku a aj struk. Premiešajte a nechajte dusiť do rozpustenia karamelu (chladom jabĺk sa vám totiž z hladkej omáčky spravia kusy karamelu) . Občas premiešajte ale veľmi jemne, aby ste nepolámali jablká. Keď je karamel rozpustený a jablká mäkké (POZOR ABY STE ICH ALE NEROZVARILI), odstavte a nechajte MIERNE vychladnúť.

Predohrejte rúru na 180°.

Vytiahnite cesto z chladničky, na pomúčenej doske ho prepracujte a vytvarujte do gule. 


Vyvaľkajte do hrúbky 3-5mm. Pomocou taniera o priemere formy orežte cesto do požadovaného tvaru.

Jablká z panvice rovnomerne poukladajte do vymazanej formy. Odporúčam na prvú vrstvu použiť väčšie kusy a následne menšími vyplniť vzniknuté medzery. Karamelovou šťavou rovnomerne prelejte jablkovú náplň.



Vyvaľkané cesto naviňte na valček a preneste do formy s jablkami.



Kraje cesta dobre pritlačte k okrajom formy a celý povrch poprepichujte vidličkou



Koláč vložte do predohriatej rúry a pečte na 180° bez ventilátora po dobu 20min, Následne zvýšte na 190° a pečte 10min. Cesto by malo byť ružovo-hnedé po dopečení.

Vyberte koláč z rúry, a nechajte pár minút vychladnúť na mriežke. Cca 5-8min. Tento čas je dôležitý nato, aby karamel mierne stuhol a po obrátení sa nevylial. Nenechajte ho však vychladnúť úplne, aby karamel na dne formy príliš nestuhol a tým prilepil jablká ku dnu. Koláč by sa v tom prípade mohol ťažko vyklápať.

Po uvedenom čase položte na vrch formy servírovací tanier. Uchopte oboma rukami a rýchlo prevráťte.



Opatrne zvrchu poklepte a pomaly nadvihnite formu. Jablká by sa nemali prilepiť ku dnu, karamel by nemal tiecť z okrajov a koláč by sa mal dať ľahko vyklopiť.

Podávajte teplý / vlažný, ideálne s créme fraiche alebo šľahačkou.




Dobrú chuť! ;)







Komentáre

Obľúbené príspevky