Čokoládovo-lieskovcová babka


      Prevonia celý byt, vydrží čerstvá aj 2 dni (čo je pri kysnutých koláčoch priam zázrak), je sladká, ale nie príliš, prekvapí rôznymi textúrami, je pomerne jednoduchá a nenáročná na suroviny. Taká je táto "overnight" čoko-lieskovcová babka s rumovou glazúrou.

Budete potrebovať:
Na cesto:

  • 500g hladkej múky + na pomúčenie dosky
  • 5g sušeného droždia Dr. Oetker (cca 3/4 sáčku)
  • 3 PL trstinového cukru
  • 1 PL vanilkového extraktu
  • 200ml plnotučného mlieka
  • 100g rozpusteného masla
  • 50ml repkového oleja
Na plnku:
  • 65g tmavej čokolády (minimálne 60%)
  • 60g masla
  • 1 PL kakaa
  • 1 PL práškového cukru
  • 1 PL trstinového cukru
  • 200ml mlieka / vody
  • 20g pudingového prášku (použila som Caffe Latte Dr. Oetker)
  • hrsť nasekaných lieskovcov
  • štipka soli
Sirup na glazúru:
  • 1/4 pohára vody
  • 3 PL trstinového cukru
  • 2 vrchnáky rumu
Postup:
Cesto: Zmiešajte múku s droždím a cukrom,rozpustené maslo zmiešajte s mliekom, olejom a vanilkovým extraktom a vlejte do suchej zmesi. Mieste dokým nebude cesto hladké a vláčne. Nechajte v zakrytej nádobe chvíľu odpočívať pri izbovej teplote a potom umiestnite cez noc do chladničky. 
Nasledujúci deň vyberte (cesto bude tuhé kvôli maslu) a nechajte minimálne 1 hodinu pri izbovej teplote povoliť (v tomto čase je ideálne si pripraviť plnku). Premieste a vytvarujte gulu. Následne vyváľajte na mierne pomúčenej doske do tvaru obdĺžnika. Hrúbka cesta by mala byť cca 3- 4mm. 

Plnka: Umiestnite maslo s čokoládou do tepluvzdornej misy, a rozpustite zmes vo vodnom kúpeli. Odstráňte misu z hrnca a nechajte vychladnúť. 
V mlieku uvarte puding s 1 PL trstinového cukru podľa návodu na obale a nechajte mierne vychladnúť.
Pomocou metličky primiešajte do čokoládovej zmesi kakao, práškový cukor a lieskovce. Nakoniec postupne primiešajte puding a štipku soli.
Plnku natrite v rovnomernej vrstve na vyvaľkané cesto.
Následne ho zrolujte po šírke, to znemená, že rolujete kratšiu stranu obdĺžnika. 
Vznikne vám rolka, ktorej spoj by mal byť na spodnej strane. Cca 1 cm od vrhu ho pozdĺžne rozrežte na polovice a zamotajte striedavým prekladaním jednej a druhej "nohy" do špirály. Koniec upevnite ohnutím dospodu. 

Umiestnite babku do formy vystlanej pečiacim papierom a nechajte 15-20min podkysnúť.
Pečte vo vyhriatej rúre na 190° cca 30min - 40min. (v tomto čase si pripravte sirup). Dopečenosť skúste špajlou.

Sirup:
Zmiešajte vodu, rum a cukor a nechajte prevrieť. Odstavte po pár minútach a dajte chladnúť.

Babku vyberte z rúry ihneď po dopečení a pomocou štetca alebo maslovačky postupne nanášajte sirup na babku. Hneď ako sa vsaje pokračujte ďalšími vrstvami.  Sirup zabezpečí dlhšiu trvanlivosť a krásnu glazúru

Babku vyberte z formy a nechajte vychladnúťna mriežke. Krájajte až po vychladnutí..ak vydržíte,



Dobrú chuť :)

Komentáre

Obľúbené príspevky