Čokoládovo-lieskovcová babka
Budete potrebovať:
Na cesto:
- 500g hladkej múky + na pomúčenie dosky
- 5g sušeného droždia Dr. Oetker (cca 3/4 sáčku)
- 3 PL trstinového cukru
- 1 PL vanilkového extraktu
- 200ml plnotučného mlieka
- 100g rozpusteného masla
- 50ml repkového oleja
Na plnku:
- 65g tmavej čokolády (minimálne 60%)
- 60g masla
- 1 PL kakaa
- 1 PL práškového cukru
- 1 PL trstinového cukru
- 200ml mlieka / vody
- 20g pudingového prášku (použila som Caffe Latte Dr. Oetker)
- hrsť nasekaných lieskovcov
- štipka soli
Sirup na glazúru:
- 1/4 pohára vody
- 3 PL trstinového cukru
- 2 vrchnáky rumu
Postup:
Cesto: Zmiešajte múku s droždím a cukrom,rozpustené maslo zmiešajte s mliekom, olejom a vanilkovým extraktom a vlejte do suchej zmesi. Mieste dokým nebude cesto hladké a vláčne. Nechajte v zakrytej nádobe chvíľu odpočívať pri izbovej teplote a potom umiestnite cez noc do chladničky.
Nasledujúci deň vyberte (cesto bude tuhé kvôli maslu) a nechajte minimálne 1 hodinu pri izbovej teplote povoliť (v tomto čase je ideálne si pripraviť plnku). Premieste a vytvarujte gulu. Následne vyváľajte na mierne pomúčenej doske do tvaru obdĺžnika. Hrúbka cesta by mala byť cca 3- 4mm.
Plnka: Umiestnite maslo s čokoládou do tepluvzdornej misy, a rozpustite zmes vo vodnom kúpeli. Odstráňte misu z hrnca a nechajte vychladnúť.
V mlieku uvarte puding s 1 PL trstinového cukru podľa návodu na obale a nechajte mierne vychladnúť.
Pomocou metličky primiešajte do čokoládovej zmesi kakao, práškový cukor a lieskovce. Nakoniec postupne primiešajte puding a štipku soli.
Plnku natrite v rovnomernej vrstve na vyvaľkané cesto.
Následne ho zrolujte po šírke, to znemená, že rolujete kratšiu stranu obdĺžnika.
Vznikne vám rolka, ktorej spoj by mal byť na spodnej strane. Cca 1 cm od vrhu ho pozdĺžne rozrežte na polovice a zamotajte striedavým prekladaním jednej a druhej "nohy" do špirály. Koniec upevnite ohnutím dospodu.
Umiestnite babku do formy vystlanej pečiacim papierom a nechajte 15-20min podkysnúť.
Pečte vo vyhriatej rúre na 190° cca 30min - 40min. (v tomto čase si pripravte sirup). Dopečenosť skúste špajlou.
Sirup:
Babku vyberte z rúry ihneď po dopečení a pomocou štetca alebo maslovačky postupne nanášajte sirup na babku. Hneď ako sa vsaje pokračujte ďalšími vrstvami. Sirup zabezpečí dlhšiu trvanlivosť a krásnu glazúru
Babku vyberte z formy a nechajte vychladnúťna mriežke. Krájajte až po vychladnutí..ak vydržíte,
Dobrú chuť :)
Komentáre
Zverejnenie komentára