Pumpkin pie



         Pumkin pie, koláč z hokkaido tekvice, teknicový tart....nazvite si ho ako len chcete ale v každom prípade ho vyskúšajte! Je ideálny na práve toto obdobie, keď je ešte stále leto a teplo ale večer už vo vzduchu cítiť jeseň. Pri prvej lyžičke tohto koláča budete vedieť čo tým myslím.  Predstavte si citrusovú sviežosť leta v spojení so zemitou chuťou tekvice a jemnou vanilkovou šlahačkou...je láska na prvé sústo!


Budete potrebovať (na tartovú formu s priemerom 26cm):
Na korpus:
  • 140g masla izbovej teploty + na vymazanie formy
  • 100g práškového cukru
  • 200g hladkej múky + na pomúčenie dosky
  • 2 žĺtka izbovej teploty
  • štipka soli

Na plnku:
  • 1/2 stredne veľkej hokkaido tekvice
  • 1 PL masla
  • 2 PL trstinového cukru
  • 2 PL hladkej múky (môžete nahradiť pudingovým vanilkovým práškom alebo škrobom)
  • 1 kopcová PL krémového syra (napr. Philadelphia)alebo mascarpone
  • 80cl (cca) mlieka
  • 1 celé vajce
  • 1 žĺtko
  • 1 citrón
  • 1 ČL pomarančovej kôry
  • 1/2 vanilkového struku
  • 1 zarovnaná ČL mletej škorice
  • Voda
Na zdobenie: 
  • 250ml sladkej, minimálne 33%smotany
  • Práškový cukor podla chuti
  • vanilka
  • 1 PL krémového syra alebo marcarpone (nemusí byť)
  • Nasekané lieskovce

Postup:
Korpus: 
Zmiešajte všetky uvedené suroviny (všetky v rovnakej izbovej teplote, aby sa nestalo, že studené žĺtka vám narušia hladkú štruktúru zmäknutého masla napríklad). Vypracujte hladké vláčne cesto, zabaľte ho do potravinárskej fólie a nechajte minimálne 2 hodiny stuhnúť v chladničke. Kľudne aj cez noc.
Cesto vyberte z chladničky, ak je príliš tuhé, nechajte ho 10-15min.povoliť, aby sa s nám dalo pracovať. Na dobre pomúčenej doske ho začnite miesiť až sa stane flexibilným a štruktúrou sa podobá tuhšej plastelíne. Cesto by malo byť nelepivé, kompaktné a malo by sa s ním dobre pracovať. (Nemôžete ho ale miesiť pridlho, lebo teplotou rúk sa začne maslo topiť a cesto bude lepkavé a trhajúce sa). Nakoniec ho spracujte do tvaru gule.
Následne dosku opäť poprášte múkou a pomúčte aj vrch cesta. Rozvalkajte na priemer cca 30 cm, narolujte cesto na valček a preneste ho do maslom vymazanej formy. Popritáčajte na dno a najmä na okraje tartovej formy tak aby cesto dokonale kopíroval tvar formy. Cesto na husto poprepichujte vidličkou a dajte piecť "naslepo" do predohriatej rúry na 170° a upečte doružova (cca 12 min). Po dopečení vyberte, nechajte vychladnúť a rúru nevypínajte, len stiahnite teplotu na 160°. 

Plnka:
Hokkaido zbavte jadierok a nakrájajte na kocky aj so šupou. Orestujte tekvicu na masle a zalejte vodou tak, aby bola tekvica takmer zakrytá. Z vanilkového lusku vyberte zrniečka (budete potrebovať neskôr) a prázdny lusk prihoďte do hrnca k hokkaido. Uvarte tekvicu do mäkka, zceďte vodu a vyberte lusk. 
Premiestnite hokkaido do mixéra, alebo do nádoby v ktorej budete mixovať. Pridajte vanilkové zrniečka, škoricu, kôru a šťavu z citróna, pomarančovú kôru a krémový syr (ak ste zvolili mascarpone, tak pridajte aj štipku soli). 
Zo zmesi vymixujte hladké pyré. Celkový objem pyré by mal byť cca 800ml. Nechajte trochu vychladnúť a potom pridajte v mlieku rozšlahanú múku (alebo puding / škrob),vajce a žĺtko a opäť premixujte / premiešajte.
Plnku vylejte na upečený vychladnutý korpus a pečte na 160° cca 30min., resp., dokým plnka nespevnie.



Koláč nechajte úplne vychladnúť na mriežke a následne ho premiestnite minimálne na hodinu do chladničky. Ideálne však cez noc. Pred podávaním koláč ozdobte vanilkovou šlahačkou a posypte nasekanými lieskovcami. (surovými! Chuť opečených lieskovcov je síce výraznejšia, ale stráca tým svoju typickú zemitosť, ktorá je tam oveľa harmonickejšia než karamelová sladkosť spôsobená ich opečením).



Dobrú chuť!

Komentáre

Obľúbené príspevky