Ribeye steak



       Keď bol môj muž mladší, kuchyňa ho extrémne bavila a zaujímala. Dokonca (ako sa mi priznal) bolo aj obdobie, kedy chcel byť jedného dňa kuchárom. Ako roky plynuli, rozplynul sa tento kedysi intenzívny sen o kariére v kuchyni a povedzme si úprimne, pre rokmi nebolo také super byť kuchár ako je to v dnešnej dobe. 
      Dnes, ak ste dobrý kuchár, majú vás za boha. Lebo ich kŕmite slasťou, vyvolávate v ľuďoch príjemné emócie a koniec koncov, bez dobrých kuchárov, by neboli dobré reštaurácie, a asi ani medziludské vzťahy :) 

Vydal sa teda za úplne inou kariérou v úplne inom svete ako je "za plotnou". 

      Keď sme sa spoznali, jedna z prvých viet, ktorú mi povedal, bolo: "Počul som, že vieš dobre variť.." (No paráda, presne to chcete ako žena počuť pri jednom z prvých rozhovorov s budúcim adeptom na vzťah) . Vedela som toho v tedy asi tretinu z toho, čo viem teraz, ale jedlo bolo požívatelné a relatívne dobre vyzeralo :) 
     Vzťah na jedle vybudovaných základoch, je ale vlastne strašne super vec! To som si uvedomila až v tedy, keď ho to varenie opäť chytilo a spomenul si na tú emóciu, ktorú z minulosti zabudol. On si to možno ani neuvedomil, ale ja to vidím. Zakaždým, keď sa motá v kuchyni, zakaždým, keď vymýšlame čo budeme variť a hlavne v tedy, ako sa na mňa pozerá, keď jem to, čo navarí. 
Okrem toho, keď žena ako ja počuje z úst chlapa "....filet mignon..." (čítaj filé miňo alebo poslovenčene filet miňon), je to viac než okamžitá láska.
No ale vráťme sa k vareniu. Pred pár dňami môj muž vykúzlil tento krásny ribeye steak a myslím, že by bola škoda sa nepodeliť o recept naň.

Budete potrebovať:
  • cca 400g - ový odležaný kus ribeye, ideálne v hrúbke 3cm
  • 3 PL olivového oleja vhodného na tepelnú úpravu
  • 2 kopcové PL masla (cca 30-40g)
  • čerstvo namleté korenie (zmes čierne a ružové)
  • hrubozrnnú sol
  • pár vetvičiek čerstvého tymiánu
  • 4 strúčiky cesnaku so šupkou
Ako prílohu môžte zvoliť zemiaky, šparglu a holandskú omáčku, ako na fotke- recept nájde tu .
Alebo akúkoľvek inú podľa vlastného uváženia:)

Postup:

Vyberte mäso z chladničky v dostatočnom predstihu (cca hodina / hodina a pol) pred tým ako ho začnete pripravovať, aby malo izbovú teplotu.
Mäso osušte papierovou utierkou, okoreňte a mierne osoľte.
Na silnostennej panvici nechajte zohriať olivový olej a sprudka zatiahnite mäso z každej strany do farby tmavšieho karamelu. Steak obracajte v cca 30 sekundových intervaloch po dobu cca 4 minút spolu.
Odstavte panvicu od zdroja tepla, prihoďte tymián, neošúpané potlačené strúčiky cesnaku a pridajte maslo. Krúživým pohybom nechajte maslo "obehnúť panvicu". Znížte teplotu horáku z maxima na polovicu a vráťte panvicu nad oheň (platňu). Keď začne maslo bublať, nakloňte panvicu smerom od seba (alebo na bok, ako vám je pohodlnejšie a bezpečnejšie) a pomocou lyžice nabrajte maslo a prelievajte s ním sústavne steak. Cca 3 minúty z jednej strany a 3 z druhej. Prípadne dlhšie. Všetko závidí od hrúbky mäsa, podielu tuku v ňom a teplote pred aj počas tepelnej úpravy. Takže čas je v tomto prípade veľmi orientačný. Ak má správnu farbu, dotknite sa ho prstom v strede a zistíte jeho mäkkosť / tvrdosť. Či je tak ako máte radi, alebo nie. Ak máte doma teplomer na mäso, v prípade, že uprednostňujete krvavý steak, teplota mäsa by nemala presiahnuť 52°, ak chcete medium rare, tak nie viac ako 55° a medium max 57°.

Ak má viac, hoďte ho do vývaru a nechajte na nedelu. Alebo k chrenovke :D

Ak má požadovanú teplotu, mäkkosť, vyberte ho z panvice a nechajte na tanieri alebo na doske odokrytý odpočívať minimálne 5-7minút. Počas tohto času ho pravidelne obracajte.

Odpočinok zabezpečí to, že šťava vo vnútri mäsa po rozkrojení nevytečie, ale zostane vo vnúti mäsa.
Pravidelné otáčanie zas to, že šťava bude rovnomerne rozložená a nestečená nadol.

Výpek ktorý Vám zostal si môžete nechať na nejakú omáčku..napríklad stačí ak doň nalejete trocha whisky, koňaku, brandy alebo vína, trocha vody ak treba, necháte vyredukovať,  odstavíte, zahustíte a zjemníte trochou masla, dosolíte dokoreníte..a voila.

Steak pred servírovaním ešte trochu osoľte hrubozrnnou soľou a podávajte.




Dobrú chuť :)


Komentáre

Obľúbené príspevky