Nougat - skyr mousse cake


       Odense nugát je niečo ako svätý grál. Tu v Dánsku priam ordinárna záležitosť..teda nie až tak ako marcipán z Odense, čerešňová omáčka alebo pelendrek..ale je. Musela som ho preto vyskúšať a je absolútne dokonalý! Zvláda tepelnú úpravu bez akýchkoľvek problémov,čo je u väčšiny ostatných nugátov značný problém. Dokonca sa pri roztápaní správa rovnako ako čokoláda!
       Na SR sa dá zohnať na internete alebo v predajniach cukrárskych pomôcok. Ale určite stojí za to si ho kúpiť. Neodporúčam ho v tomto recepte nahrádzať iným nugátom bez toho, aby ste si boli istí, že má rovnaké vlastnosti pri tepelnej úprave.


Budete potrebovať: (na formu s priemerom 16cm)
Korpus: 

  • 4 vajcia veľkosti M izbovej teploty
  • 4 PL trstinového cukru 
  • 5 kopcových PL Holandského kakaa Dr. Oetker
  • 1/2 balíčku kypriaceho prášku Dr. Oetker
  • 1/5 dcl vlažnej vody
  • 1 PL Repkového oleja
  • štipka soli
+ 0,5 dcl silného espressa

Nugátová plnka:
  • 250ml 38% vychladenej smotany na šlahanie
  • 1 PL Holandského kakaa Dr. Oetker
  • 75g Odense nougat
  • 3 PL Nutella
  • 2 a 1/2 plátku želatíny Dr. Oetker
  • štipka soli
Biela pena:
  • 180g neochuteného hustého Skyr-u (odporúčam Milko Polabské Mlékárny, Muj Skyr 0% tuku)
  • 100 ml 38% vychladenej smotany na šlahanie
  • práškový cukor podľa chuti
  • 2 a 1/2 plátku želatíny Dr. Oetker
*ak nemáte skyr, alebo ho nechcete použiť, môžete ho nahradiť jemným mäkkým tvarohom


Postup:
Korpus: Zo 4 bielkov,cukru a štipky soli ušlahajte pevný sneh. Pridajte žĺtka, vodu a olej. Prešlahajte a dávajte pozor aby vám zmes nespadla a zostala stále krásne nadýchaná. Postupne do nej pridávajte preosiate kakao zmiešané s kypriacim práškom pomocou silikónovej špachtle. Zmes by mala byť stále vzdušná. Na dno formy na pečenie umiestnite pečiaci papier a vlejte cesto. Pečte v predohriatej rúre na 180° cca 20min, resp.podľa potreby. Dopečenosť skontrolujte zapichnutím špajle. Po dopečení korpus ihneď vyberte z rúry a za pár minút na to opatrne oddelte kraje korpusu od formy, ale formu neodstraňujte. Po vychladnutí korpus vyberte z formy a preložte ho na servírovací podnos. Okraje obopnite ráfikom. Ak chcete , umiestnite medzi ráfik a korpus pevnú fóliu podobnú čokotrasfer-ovej, aby sa vám potom ľahšie odstránil ráfik od hotovej vychladenej torty.
Korpus rovnomerne prelejte / pokropte espressom.

Nugátová penová plnka: Roztopte nugát mise nad hrncom s vodou. Po roztopení ho odstráňte z hrnca, pridajte nutellu a štipku soli. Plátky želatíny nechajte v dostatočnom predstihu nabobtnať vo vode, následne jemne vyžmýchajte a ohrejte do rozpustenia.  Ušlahajte šlahačku do polotuha, vlejte do nej nugátovú zmes a nakoniec želatínu za stáleho miešania / jemného šlahania.
* Ak by sa vám stalo, že zmes nie je kompaktná alebo sa vám želatína nerovnomerne usadila, misu s penou umiestnite nad hrniec s vriacou vodou a za jemného miešania špachtlou roztopte prípadné hrudky.
Vylejte zmes na korpus. Predtým sa však uistite že je dobre upevnený ráfik okolo korpusu. V opačnom prípade by vám mohla začať plnka vytekať.
Korpus poliaty 1.vrstou plnky umiestnite do chladničky na minimálne hodinu, aby vrstva trochu stuhla. 

Penová plnka zo skyr-u: Zmiešajte skyr s cukrom podla chuti a vmiešajte doň za stáleho šlahania metličkou rozpustenú želatínu. Ušlahajte šlahačku do  tuha a jemne ju postupne vmiešajte do skyru pomocou špachtle. Hotovú bielu penu rovnomerne naneste na  stuhnutú nugátovú vrstvu a vráťte späť do chladničky. Nechajte stuhnúť  ideálne cez noc. 

Pred servírovaním (ak ste nezvolili postup s fóliou medzi tortou a ráfikom) nahrejte ráfik pomocou flambovacej pištole (ak nemáte, použite tryskový zapalovač alebo handru namočenú do horúcej vody a následne dobre vyžmýchanú, ktorou nachvílu obopnete obvodu ráfiku aby okraje povolili.) a opatrne ho odstráňte od okrajov torty ťahavým pohybom nahor. Ak by sa vám stalo, že pre odstraňovaní ráfika sa na okrajoch zmiešali farby vrstiev, prejdite jemne čepelou noža kolom dokola torty a vrstvy sa zvýraznia.

Porcie krájajte nahriatym nožom.



Dobrú chuť ;)

Komentáre

Obľúbené príspevky