Bezlepková makovo-jahodová torta s mascarpone krémom


Jednoduchá, šťavnatá, chutná, svieža a hlavne.. bezlepková!

Mám pocit, že čím ďalej, tým viac ludí má intoleranciu na múku. Našťastie, je to podľa mňa to menšie zlo v porovnaní s ostatnými potravinovými alergiami. Pokial máte intolerančné kombo aj s laktózou, žiadna panika. Úplne bez problémov môžte použiť bezlakto mascarpone a bezlakto šlahačku. Sú už dostať skoro na každom rohu ;)


Budete potrebovať:
(na formu s priemerom 26cm)

Korpus:
8ks vajec
300g mletého maku
3/4 hrnčeka trstinového cukru
1 balenie kypriaceho prášku
1 kopcová PL masla (cca 20g) + na vymazanie formy
1dcl šťavy z višňového kompótu
1/2 citróna
štipka soli

Plnka:
400g mascarpone
250ml 33% smotany na šľahanie
2 kopcové PL práškového cukru 
1 balenie vanilkového cukru / alebo použite vanilkový lusk
štipka soli
Jahodový alebo malinový džem (jahodový radšej domáci ako kúpený.. robia ich strašne sladké. Tak pokial nemáte domáci, tak použite radšej kupovaný malinový - odporúčam z Lidl-a)
Čerstvé jahody


Postup:

Predohrejte si rúru na 180°. Na spodok tortovej formy upevnite papier na pečenie a boky vymažte maslom.
Lyžicu masla rozpustite a nechajte chladnúť.
Z 8 bielok a štipky soli ušľahajte tuhý sneh, v polke šlahania (keď už pení) postupne prisypávajte cukor. Sneh musí byť skutočne pevný a krásne lesklý. Chvílu to trvá. Hlavne dbajte na suchú misku a metly šlahača pred šlahaním. inak sa vám sneh nepodarí.
Do tuhého snehu poslupne zašlahávajte 8 žĺtok. Vznikne vám kompakná nadýchaná zmes. Vyžmýchajte do zmesi polovicu šťavy z polovice citróna, pridajte 0,5 dcl višňovej šťavy a krátko premiešajte.
Mletý mak zmiešajte s kypriacim práškom a jemne vmiešajte špachtlou do snehu. Snažte sa udržať zmes stále nadýchanú. Nakoniec POMALY, tenkým pramienkom nalejte rozpustené maslo a priebežne zľahka premiešajte.
Bodkované nadýchané cesto potom vlejte do formy a pečte na uvedenej teplote cca 30-40 min. Dopečenosť skúste špajlov. Nepečte príliš dlho, aby sa vám korpus nevysušil. 
Po upečení nechajte vychladnúť v pootvorenej rúre a potom premiestnite korpus na mriežku.

Vychladnutý makový zázrak celý potrite zvyškom višňovej šťavy pomocou štetca alebo maselničky. Aj boky! :)
Celý vrch pokryte vrstvou džemu a nechajte odležať kým si spravíte krém. A to nasledovne:

Vyšlahajte do hladka mascarpone s práškovým cukrom, van.cukrom a štipkou soli. Keď už krém "nechrumká", postupne za stáleho šlahania prilievajte smotanu. Po chvíli vám vznikne hebký, relatívne pevný, no nadýchaný krém. Nakoniec pridajte ešte pár kvapiek šťavy, čo vám ostali v nedovyžmýchanom citróne :)
Naneste krém na korpus (pre uľahčenie si môžte dať okolo korpusu opäť formu) , nechajte trošku stuhnúť v chladničke..stačí na hodinku a ozdobte jahodami.





   



Dobrú chuť ;)

Komentáre

Obľúbené príspevky