Špenátovo-syrový quiche zo špaldovej múky



      Velmi vďačný slaný koláčik, ktorý môžete obmieňať podla chuti...respektíve podla toho, čo nájdete v chladničke :) Ja mám najradšej túto kombináciu. Na cesto kludne použite aj bielu múku. Náplň potom síce trošku viac chuťovo vynikne, ale ak použijete špaldovú, môžte si dopriať viac kúskov bez výčitiek ;)


Budete potrebovať:

Na cesto:
170g špaldovej múky
150g masla
1dcl vlažnej vody
Sol podla chuti

Na náplň:
1PL olivového oleja
2 balenia čerstvého špenátu
Pór
4 strúčiky cesnaku
1 kyslá smotana
400ml sladkej smotany
4 žĺtka
4 lyžice strúhaného parmezánu
Sol
Čierne korenie
Provensalskú zmes korenia

Strúhaný tvrdý syr na posypanie


Postup:

Cesto:
Zmiešajte múku s maslom kým nevznikne drobenka a postupne prilievajte vlažnú vodu. Cesto by malo nadobudnúť mäkšiu plastelínovú konzistenciu.
Vložte ho do chladničky a zatial si vyberte tartovú formu, vymastite ju olivovým olejom a predhrejte si rúru na 200°.
Vyberte ho z chladničky a vyvalkajte na požadovanú výšku. Spravte si väčší kruh cesta ako je forma..aby vám vyšlo aj na okraje.
Cesto vložte do formy, utlapkajte rukami aby dobre prilnulo na dno aj na kraje.
Poprepichujte ho vidličkou, zakryte pečiacim papierom a naň nasypte trochu (akýchkolvek) strukovín - na zaťaženie papiera.
Dajte piecť na 15min pri uvedenej teplote.

Náplň:
Panvicu pokvapkajte ol. olejom a nasypte umyté špenátové listy. Posolte a nechajte spariť do skoromäkka. Pridajte pretlačený cesnak, na krúžky nakrájaný pór, korenie a premiešajte. Chvílku poduste a odstavte.
V miske rozšlahajte žĺtka, vlejte šlahačku a šlahajte ďalej. Pridajte kyslú smotanu, sol, korenie, syr a celú zmes vlejte do vychladnutej panvice so špenátom. Dobre premiešajte.

Vytiahnite formu s cestom z rúry, odstráňte papier so strukovinami a nalejte náplň.
Pečte na 200° cca 20min...resp. dokým náplň stuhne.

*Nakoniec môžte vrh posypať syrom a nechať ho rozpustiť v už vypnutej ale ešte horúcej rúre.

  Krájajte a podávajte až keď trošku vychladne, nie úplne zahorúca, pretože by sa vám náplň ešte mohla         roztiecť.





                                                                     Dobrú chuť ;)

Komentáre

Obľúbené príspevky