Jablkový pie
FORMA NA TART S PRIEMEROM 21 cm s odnímateľným dnom
INGREDIENCIE
Cesto
140 g zmäknutého masla
200g hladkej múky 00
100 g práškového cukru
2 ČL vanilkového cukru
Štipka soli
2 žĺtka izbovej teploty
Jablková redukcia / pyré:
1 kg jabĺk
2 kopcové ČL mletej škorice
8 klinčekov
Trocha badiánu (2 - 4 cípy z hviezdičky - v závislosti od jeho intenzity)
Trocha citrónovej šťavy – závisí od kyslosti jabĺk
Plnka
5ks väčších červených jabĺk
Na potretie:
Mlieko - cca 0,5 dcl
Trstinový cukor - cca 2 PL
POSTUP
Cesto:
Zmiešajte ingrediencie na cesto, dajte aspoň na 1h do chladničky, ideálne cez noc. Potom vyberte, nechajte trocha povoliť a vyvaľkajte na mierne pomúčenej doske na hrúbku cca 0,4-0,5mm. Cesto preneste do formy, jemne pritlačte na okraje formy a valčekom prejdite povrchu formu, aby ste rovnomerne odstránili prebytočné cesto. Zvyšné cesto zmiešajte do gule a opäť vyvaľkajte do rovnakej hrúbky. Nakrájajte na pásy, z ktorých budete robiť mriežku na vrchu koláča.
Cesto vo forme poprepichujte vidličkou a dajte do chladničky. Zachlaďte aj pásy zvyšného cesta.
Jablková redukcia:
Očistené ošúpané jablká nakrájajte na malé kocky a dajte do neprihlavého hrnca. Orestujte a zakryte. Jablká začnú púšťať vlastnú šťavu. Pridajte koreniny, premiešajte a nechajte prikryté dusiť domákka. Vylovte klinčeky a badián, premixujte do hladka ponorným mixérom, alebo dajte do blendera. Následne prepasírujte cez sitko – nie precediť, prepasírovať! To znamená, že obsah v sitku tlakom varešky pretláčate cez oká sitka. Odpad vám vznikne minimálny, možno 1 lyžica.
Prepasírované pyré dajte do hrnca, v prípade potreby pridajte trocha citrónovej šťavy a za stáleho miešania redukujte cca o 1/3 objemu. Vznikne krásne karamelovo hnedé vyredukované jablkové pyré s veľmi intenzívnou chuťou a prirodzenou sladkosťou. Nechajte vychladnúť.
Jablká na plnku zbavte šupy a jadrovníkov, nakrájajte na plátky pomocou mandolíny (ak nemáte, nakrájajte na tenké plátky).
Predohrejte rúru na 200° horkovzduch.
Formu z cestom vyberte z chladničky, natrite na spodok cca 0,5cm – 1 cm vrstvu jablkovej redukcie, rovnomerne poukladajte jablká, jemne potlačte. Z pásov zvyšného cesta vytvorte na vrchu mriežku, potrite ju mliekom, posypte cukrom a dajte opäť do chladničky na cca 30 min.
Následne pečte cca 15-20 min na 200°, potom znížte na 185°, vypnite ventilátor a dopekajte ďalších cca 40min. Plnka vo vnútri by mala bublať, jablká by mali byť mäkké a cesto krásne medovo zlaté.
Po dopečení nechajte mierne vychladnúť aspoň 1 hodinu a krájajte ostrým nožom
Komentáre
Zverejnenie komentára