Jablkový pie





    Je mi jasné, že jablkový koláč / pie nie je nič unikátne a receptov je plný internet...ALE! Občas stačí zobrať niečo úplne obyčajné a trochu to pretvoriť. Dať tomu niečo navyše. Možno to bude stáť trochu času navyše, ale zaručene sa to vyplatí.
Jablková redukcia sa dá uvariť aj vopred vo väčšej dávke a zavariť ako lekvár..a teda ju budete mať kedykoľvek poruke a môžete ju využiť pri iných koláčov (napríklad Tekvicový perník alebo ako obmenu do Perníkových rezov ..) , do raňajkových kaší a podobne.

    V tomto recepte redukcia zabezpečí koncentrovanejšiu chuť jabĺk a korení, jej krémovosť v kombinácií s vrstvou nakrájaných kyslastých jabĺk a  kontrast chrumkavého maslové cesta posypaného cukrom povznesie zdanlivo obyčajný koláč na niečo, na čo budete dlho spomínať.

FORMA NA TART S PRIEMEROM 21 cm s odnímateľným dnom

INGREDIENCIE

Cesto

140 g zmäknutého masla 

200g hladkej múky 00

100 g práškového cukru

2 ČL vanilkového cukru

Štipka soli

2 žĺtka izbovej teploty

Jablková redukcia / pyré:

1 kg jabĺk

2 kopcové ČL mletej škorice

8 klinčekov

Trocha badiánu (2 - 4 cípy z hviezdičky - v závislosti od jeho intenzity)

Trocha citrónovej šťavy – závisí od kyslosti jabĺk

Plnka

5ks väčších červených jabĺk

Na potretie:

Mlieko - cca 0,5 dcl

Trstinový cukor - cca 2 PL


POSTUP

Cesto:

Zmiešajte ingrediencie na cesto, dajte aspoň na 1h do chladničky, ideálne cez noc. Potom vyberte, nechajte trocha povoliť a vyvaľkajte na mierne pomúčenej doske na hrúbku cca 0,4-0,5mm.  Cesto preneste do formy, jemne pritlačte na okraje formy a valčekom prejdite povrchu formu, aby ste rovnomerne odstránili prebytočné cesto. Zvyšné cesto zmiešajte do gule a opäť vyvaľkajte do rovnakej hrúbky. Nakrájajte na pásy, z ktorých budete robiť mriežku na vrchu koláča.

Cesto vo forme poprepichujte vidličkou a dajte do chladničky. Zachlaďte aj pásy zvyšného cesta.

Jablková redukcia:

Očistené ošúpané jablká nakrájajte na malé kocky a dajte do neprihlavého hrnca. Orestujte a zakryte. Jablká začnú púšťať vlastnú šťavu. Pridajte koreniny, premiešajte a nechajte prikryté dusiť domákka. Vylovte klinčeky a badián, premixujte do hladka ponorným mixérom, alebo dajte do blendera. Následne prepasírujte cez sitko – nie precediť, prepasírovať! To znamená, že obsah v sitku tlakom varešky pretláčate cez oká sitka. Odpad vám vznikne minimálny, možno 1 lyžica. 

Prepasírované pyré dajte do hrnca, v prípade potreby pridajte trocha citrónovej šťavy  a za stáleho miešania redukujte cca o 1/3 objemu. Vznikne krásne karamelovo hnedé vyredukované jablkové pyré s veľmi intenzívnou chuťou a prirodzenou sladkosťou. Nechajte vychladnúť.

Jablká na plnku zbavte šupy a jadrovníkov, nakrájajte na plátky pomocou mandolíny (ak nemáte, nakrájajte na tenké plátky).

Predohrejte rúru na 200° horkovzduch.

Formu z cestom vyberte z chladničky, natrite na spodok cca 0,5cm – 1 cm vrstvu jablkovej redukcie, rovnomerne poukladajte jablká, jemne potlačte. Z pásov zvyšného cesta vytvorte na vrchu mriežku, potrite ju mliekom, posypte cukrom a dajte opäť do chladničky na cca 30 min. 

Následne pečte cca 15-20 min na 200°, potom znížte na 185°, vypnite ventilátor a dopekajte ďalších cca 40min. Plnka vo vnútri by mala bublať, jablká by mali byť mäkké a cesto krásne medovo zlaté.

Po dopečení nechajte mierne vychladnúť aspoň 1 hodinu a krájajte ostrým nožom


Komentáre

Obľúbené príspevky