Tradičné šišky
Vláčne "pavučinkové" cesto, chrumkavé na povrchu a krehké vo vnútri. Tak si pamätám šišky z detstva. Babka ich do dnes robieva výhradne len s džemom. Marhulovým, ríbezlovým alebo slivkovým. Moja krstná mama, zo stredného Slovenska ich, zas robí s ovocnou penou. Najčastejšie jahodovou, Ak si dobre spomínam.
Takže náplň alebo polevu použite takú, ako chutí vám, alebo, čo máte momentálne doma.
Budete potrebovať (na cca 12-14 ks o priemere 6cm)
- 150ml plnotučného mlieka
- 200g hladkej múky + na pomúčenie dosky
- 40g masla izbovej teploty
- 10g čerstvého droždia
- 1 ČL trstinového cukru
- 1 PL trstinového cukru
+ olej repkový na vysmážanie
+ práškový cukor na posypanie
+ lekvár / iná náplň
+ smotana na šlahanie a vanilkový cukor na zdobenie
Postup:
Ohrejte mlieko s 1ČL cukru, pridajte droždie a nechajte na teplom mieste vzísť kvások (5-10min)
Do misy vsypte múku, cukor, vlejte kvások s mliekom a mieste do kompaktného cesta. Nakoniec vmieste maslo a vypracujte hladké vláčne nelepivé cesto. Miesto dostatočne dlho.
Preneste do plastovej uzatvárateľnej misy a nechajte zatvorené kysnúť na teplom mieste aspoň hodinu. Resp. dokým nezdvojnásobí svoj objem.
Vykysnuté cesto premieste,vyklopte na mierne pomúčenú dosku. Poprášte múkov aj zvrchu a rozvalkajte na hrúbku cca 1cm. Povykrajujte, do stredu každého kolieska ďobnite prstom a nechajte pár minút podkysnúť.
Zatiaľ si do hlbšej panvice nalejte olej a zahrejte. Keď je rozhorúčený, opatrne doň povkladajte povykrajované kolieska. Počkajte pár minút a otočte na druhú stranu. Otáčajte do vtedy, kým nebudú šišky krásne nafufňané a zlaté.
Poukladajte na papierovú utierku,nechajte mierne vychladnúť.Ak chcete plnené šišky, prederavte ich na ľubovoľnom mieste (v strede / z boku) a naplňte ich džemom / lekvárom, nutelou..čím len chcete. Ja ich plním marhuľovým džemom, lebo tak to mám najradšej.
Po úplnom vychladnutí ich pocukrujte a môžete na ne naniesť aj vyšlahanú šlahačku s vanilkovým cukrom.
Komentáre
Zverejnenie komentára