Tradičné šišky



Vláčne "pavučinkové" cesto, chrumkavé na povrchu a krehké vo vnútri. Tak si pamätám šišky z detstva. Babka ich do dnes robieva výhradne len s džemom. Marhulovým, ríbezlovým alebo slivkovým. Moja krstná mama, zo stredného Slovenska ich, zas robí  s ovocnou penou. Najčastejšie jahodovou, Ak si dobre spomínam.

Takže náplň alebo polevu použite takú, ako chutí vám, alebo, čo máte momentálne doma.

Budete potrebovať (na cca 12-14 ks o priemere 6cm)

  • 150ml plnotučného mlieka
  • 200g hladkej múky + na pomúčenie dosky
  • 40g masla izbovej teploty
  • 10g čerstvého droždia
  • 1 ČL trstinového cukru
  • 1 PL trstinového cukru
+ olej repkový na vysmážanie
+ práškový cukor na posypanie
+ lekvár / iná náplň
+ smotana na šlahanie a vanilkový cukor na zdobenie

Postup:
Ohrejte mlieko s 1ČL cukru, pridajte droždie a nechajte na teplom mieste vzísť kvások (5-10min)
Do misy vsypte múku, cukor, vlejte kvások s mliekom a mieste do kompaktného cesta. Nakoniec vmieste maslo a vypracujte hladké vláčne nelepivé cesto. Miesto dostatočne dlho.

Preneste do plastovej uzatvárateľnej misy a nechajte zatvorené kysnúť na teplom mieste aspoň hodinu. Resp. dokým nezdvojnásobí svoj objem.

Vykysnuté cesto premieste,vyklopte na mierne pomúčenú dosku. Poprášte múkov aj zvrchu a rozvalkajte na hrúbku cca 1cm. Povykrajujte, do stredu každého kolieska ďobnite prstom a nechajte pár minút podkysnúť. 

Zatiaľ si do hlbšej panvice nalejte olej a zahrejte. Keď je rozhorúčený, opatrne doň povkladajte povykrajované kolieska. Počkajte pár minút a otočte na druhú stranu. Otáčajte do vtedy, kým nebudú šišky krásne nafufňané a zlaté. 
Poukladajte na papierovú utierku,nechajte mierne vychladnúť.Ak chcete plnené šišky, prederavte ich na ľubovoľnom mieste (v strede / z boku) a  naplňte ich džemom / lekvárom, nutelou..čím len chcete. Ja ich plním marhuľovým džemom, lebo tak to mám najradšej. 

Po úplnom vychladnutí ich pocukrujte a  môžete na ne naniesť aj vyšlahanú šlahačku s vanilkovým cukrom.



Komentáre

Obľúbené príspevky