Topinamburový krém
Tupinambur, židovský zemiak, jeruzalemský artičok, slnečnica hľuznatá... tak trochu zabudnutý a veľmi nedocenený druh hľuznatej zeleniny. Napriek tomu, že sa podobá zemiaku, chuť a výživové hodnoty sú úplne odlišné. Oproti zemiakom neobsahujú škrob. Až 80% tvorí voda, má nízky glykemický index a upravuje hodnotu cukru v krvi.
Čo sa chuti týka, za surova má štruktúru podobnú bielej reďkovke alebo kalerábu. Podobne zasurova aj chutí. Ošúpaný ho môžte použiť do šalátu napríklad.
Uvarený topinambur je ale diametrálne odlišný v chuti. Je korenistý a chuť je rovnaká ako srdiečko artičoku. Varí sa krátko, po uvarení je jemný, bez vlákien a dobre sa s ním pracuje. Takisto sa dá piecť, alebo robiť chipsy. V tom prípade môžete šupu ponechať.
Rozhodla som sa preto uvariť niečo, kde by táto úžasná surovina krásne vynikla a zároveň bola v harmónií s pár ďalšími zložkami.
Budete potrebovať (na 2 porcie)
Krém:
- 1 PL kokosového oleja (bez arómy)
- 300g topinamburov
- 1 velký petržlen
- 300-400ml vody
- 0,5 - 0,7 dcl sójovej smotany (možno použiť klasickú živočíšnu)
- Štipka muškátového oriešku
- Štipka bieleho korenia
- Štipka čerstvo namletého koriandru
- 2 Štipky soli
Restované hríby:
- 1 ČL kokosového oleja (bez arómy)
- cca 8 ks malých hnedých šampiónov*
- 1 ČL sójovej omáčky
- 0,4 dcl bieleho vína
- 0,5 dcl vody
- Štipka soli
- 1 ČL masla
* neodporúčam používať lesné hríby ani sušené hríby. Ich chuť by bola príliš výrazná a bila by sa s chuťou krému
Na servírovanie:
Koriandrový olej
Topinamburové chipsy (tenko nakrájané plátky pečte na mriežke na 210° do zlata)
Čerstvý koriander
Šťavel (oxalis) / pár kvapiek ryžového octu
Postup:
Krém: Vo vode uvarte na malé kocky nakrájané topinambury spolu s petržlenom, nastúhajte trochu muškátového oriešku (neprežeňte to príliš), pridajte korenie a Čerstvo namletý na suchej panvici ohriaty koriander (alebo použite mletý) a sol.
Varte do mäkka, t.j. cca 10-15min (záleží od veľkosti kociek). Zelenina musí byť mäkká,nie však prevarená. Prelejte obsah hrnca do vysokootáčkového mixéra a vymixujte do hladka. Vráťťte späť do hrnca, vlejte smotanu (množstvo podľa hustoty), v prápade, ak chcete redší krém, prilejte trocha vody. Nechajte prevrieť, odstavte a prepasírujte cez sitko.
Hríby: Na oleji orestujte na tenké plátky nakrájané hríby, pridajte sójovku, premiešajte,podlejte vínom a nechajte vypariť. Následne prilejte vodu, osolte a vyredukujte tekutinu na polovicu.
Koriandrový olej: Čerstvý koriander a ol.olej v pomere 2:1 vymixujte dohladka, preleje do hrnca a ohrejte na 100°. Preceďte cez veľmi husté sitko alebo kávový filter do misky a schlaďte v lade.
Takto vám vydrží v chladničke cca týždeň.
Chipsy: na tenko nakrájané plátky topinamburu osušte utierkou, osolte a pečte na mriežke na 210° do zlata.
Pri servírovaní nevynechajte čerstvý koriander, ktorý jedlu dodá sviežosť.
Ak nemáte / nezoženiete Štavel, pridajte do krému pár kvapiek ryžového octu (je jemnejší než kvasný alebo jablčný ocot)
Ak nemáte / nezoženiete Štavel, pridajte do krému pár kvapiek ryžového octu (je jemnejší než kvasný alebo jablčný ocot)
Komentáre
Zverejnenie komentára