Mandlová galette s jablkami


Dokonale krehké mandlové cesto,ktoré sa rozplýva na jazyku ako tá najjemnejšia mandlová sušienka, ktorú ste kedy jedli. A v ňom kopa jabĺk prevoňaných citrónovou kôrou. Jednoduché a dokonalé.
Nebudete potrebovať ani formu na pečenie, keďže galette (FR) / crostata (IT) sa formuje len rukami.

Budete potrebovať:
Cesto:

  • 1 hrnček mandlovej jemne mletej múky
  • 1 hrnček kokosovej múky
  • 1 vajce
  • 60g studeného masla
  • 2 PL kopcové práškového cukru
  • 1 PL trstinového cukru
  • 0,4 dcl Amaretta


Náplň:

  • 3 jablká
  • Šťava a kôra z 1/2 citróna


+ trstinový cukor na posypanie
+ 1/2 vajíčka rozšlahaného s 1 pl vody

Postup:
Cesto:
Všetky ingrediencie zmiešajte a vypracujte cesto. Nechajte zachladiť a následne vyvaľkajte medzi 2 pečiacimi papiermi.

Náplň:
Nakrájajte jablká na mandolíne. Rozpadnuté kúsky poukladajte do stredu (viď obrázok nižšie), pokvapkajte citrónovou šťavou a na ne poukladajte rovnomerné plátky jabĺk.



Po poukladaní všetkých jabĺk (šupou nahor), podvihnite papier po stranách a prekladajte okraje kruhu smerom do vnútra, aby ste vytvorili zahnuté kraje. Nie však príliš, aby ste si neprekryli náplň viac než je potrebné. Dajte do chladničky, zatiaľ čo si predohrejete rúru na 200°.
Vytiahnite z chladničky, cesto potrite rozšlahaným vajíčkom s vodou a  posypte trstinovým cuktom.
Jablká pokvapkajte citrónom a posypte cuktom zmiešaným s nastrúhanou citrónovou kôrou.

Pečte na 200° bez ventilátora po dobu 20min. Potom teplo znížte na 170° a pečte ďalších 15/20min., dokým jablká nebudú mäkké (nie však na blato prosím!) :)

Po dopečení nechajte vychladnúť na mriežke. Krájajte a podávajte v izbovej teplote.

Voliteľné (na servírovanie):

1) Citrónový krém:

  • 100g cream cheese
  • 50g sladká smotana
  • Šťava a kôra z 1/2 citróna
  • 1 PL práškového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 PL limoncello

Všetko spolu ušlahajte do krému.


2) Vanilkové dulce de leche - salt caramel:


  • 1/2 hrnček plnotučného mlieko
  • 1/2 hrnčeka trstinový Cukor
  • 1 hrnček cukru
  • 1/2 hrnčeka vody
  • 1 hrnček sladkej smotany
  • Vanilkový lusk
  • Sol
  • 50g masla


Dulce de leche: Zmiešajte trstinový cukor s mliekom, pridajte zrniečka z polky van.lusku a zvarte na 2/3 objemu.
Salt caramel: Rozpustite cukor vo vode a počkajte dokým skaramelizuje. Pridajte dulce de leche, smotanu a  premiešajte. Keď je zmes hladká, pridajte maslo. Premiešajte do hladka, dochuťte solou a odstavte.





Komentáre

Obľúbené príspevky