Éclairs s vanilkovým krémom a karamelom



Tento typický francúzsky dezert vôbec nie je taká "vysoká škola cukrárčiny" ako sa môže zdať. Teda, ak máte dobrý recept. Ak nie, môže sa stať hneď niekoľko prúserov v procese pečenia, kvôli ktorým sa nepodaria. Takže pevne verím,že tento vám bude fungovať rovnako skvele ako mne. Zabral dosť práce, aby bol dokonalý :)

Rovnaký recept na cesto dokonca môžete použiť aj na profiteroles!

Ďalším pozitívom tohto dezertu je, že ho môžete naplniť akoukoľvek náplňou podľa vašej chuti a zvoliť ľubovolnú polevu. Vytvoríte tak presne to na čo máte chuť, využijete sezónne suroviny..skrátka si ho prispôsobíte podľa vlastných preferencií.

Budete potrebovať: (cca 15ks stredne veľkých éclairs)
Cesto:
  • 227ml vody
  • 113g masla
  • 142g hladkej múky
  • 1/2 ČL soli
  • 1 PL trstinového cukru
  • 4 vajcia veľkosti M, izbovej teploty
  • práškový cukor na posypanie 
Vanilková náplň:
  • 1 balenie pudingu  Dr. Oetker - pravá vanilka, smotanová
  • 1/2 l plnotučného mlieka
  • 100g krémového syra
  • 70g zmäknutého masla
  • 2 PL práškového cukru
  • 2PL trstinového cukru
  • 1 PL vanilkového extraktu
  • 1 - 2 žĺtka (závisí na veľkosti)
  • Štipka soli

Karamelová glazúra:
  • 100g kryštálového cukru
  • 50ml vody
  • 200ml sladkej 36% smotany
  • 50g masla
  • Štipka soli
Postup:
Cesto: Zmiešajte v hrnci vodu, maslo, sol a cukor a zahrievajte do rozpustenia masla. Voda by však nemala vrieť. Odstavte a postupne primiešajte PREOSIATU MÚKU. Vymiešajte hladkú "kašu" a vráťte na oheň. Zahrievajte na strednej teplote za stáleho miešania cca 5 min., dokým sa nezačne tvoriť film na spodku hrnca. 
Odpalované cesto následne premiestnite do misy robota a začnite pomaly premiešavať dokým jeho teplota neklesne na cca polovicu. Cesto je stále teplé, no nie horúce. Za stáleho miešania POSTUPNE zašlahávajte vajíčka a vypracujte hladké cesto. Overte si správnosť konzistencie pomocou špachtle, ktorou premiešate cesto a pri jej vytiahnutí by malo na nej cesto vytvoriť V. (obrázok nižšie)




Predohrejte si rúru na 190°. Cesto premiestnite do zdobiaceho vrecka so špičkou "French star" / francúzska hviezda, ktorá má tvar mnohopočetnej hviezdy.
Nastriekajte cesto na plech, vystlaný ideálne silikónovou podložkou, alebo papierom na pečenie, do požadovaného tvaru a veľkosti.


                                 

Pred pečením cesto pocukrujte cez sitko práškovým cukrom a pečte na 190° bez ventilátora po dobu 25minút. Potom otvorte rúru, špáradom poprepichujte každý kus na 1 strane a vráťte do rúry na ďalších 5-8min.
Upečené eclairs vyberte z rúry a poprepichute z opačnej strany. Tým umožníte vzniknutej pare vo vnútri dostať sa von, a tak nebude mať možnosť vyzrážať sa vo vnútri, navlhnúť cesto a vyvolať neželanú kolapsiu krásne "nafufňaných" eclairs.
Nechajte vychladnúť na mriežke.



Náplň: Do hrnca vlejte 3/4 mlieka, pridajte trstinový cukor, vanilku a žĺtko. Premiešajte a zahrievajte. Vo zvyšku mlieka rozmiešajte pudingový prášok. Keď mlieko zovrie, vmiešajte ho do mlieka a za stáleho miešania uvarte puding. Prikryte ho fóliou a nechajte mierne vychladnúť. Primiešajte maslo, práškový cukor, sol a krémová syr a vymiešajte hladký krém. Nechajte úplne vychladnúť.
Prelejte krém do zdobiaceho vrecka s jednou zo špičiek nižšie.


Prepichnite eclair na spodnej strane a vstrekujte krém až dokým sa nezačne vracať späť. aj máte krátku špičku, perforujte eclair z oboch koncov spodnej strany a vstrekujte na dvakrát. 
Naplnené eclairs vráťte na mriežku obrátené hore "dnom" = perforovanou stranou hore a dajte na chvílu schladniť. 


Glazúra: Nasypte cukor do hrnca a prilejte vodu. Zahrievajte až dokým zmes nezhnedne a nevytvorí karamel. Premiešajte a vlejte smotanu. Za stáleho miešania varte na miernom ohli do kompaktnej konzistencie.Odstavte a pridajte zmäknuté maslo a soľ. Nechajte vychladnúť za občasného miešania. Ak by sa vám karamel zdal príliš hustý, prehrejte a pridajte ešte smotanu. Konzistencia by mala byť takáto:



Eclairs vyberte z chladničky,  každú z nich z vrchu namočte do glazúry a odložte do chladničky na ideálne aspoň  3 hodiny, alebo cez noc. Pokiaľ možno, nezatvárajte do plastovej nádoby. V opačnom prípade budú trocha gumové.


Komentáre

Obľúbené príspevky