Ratatouille



Ratatouille je tradičné provensalské dusené jedlo. Pôvodne vôbec nevyzeralo takto vábne. Malo skôr vzhľad podobný nášmu leču, respektívne bola to len na kúsky nakrájaná udusená sezónna zelenina. V tomto opeknenom šate, ako ho preslávila Pixar rozprávka s rovnomenným názvom ho vytvoril francúzsky šéfkuchár Michel Guérard pood názvom Confit Byaldi.

Rovnako ako pri ostatných jedlách, aj pri ratatouille existujú desiatky verzií. ja som zvolila niečo medzi pôvodným receptom a tým Michelovým.


Budete potrebovať(2-3-4 porcie, podla toho, či to zvolíte ako hlavné jedlo, prílohu alebo predkrm):
Omáčka:
  • 1 cibula
  • 2 mäsité papriky (ideálne žltá a zelená)
  • 2 plné hrste cherry paradajok
  • 4 PL paradajkového pretlaku
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2PL olivového oleja
  • 0,4 dcl koňaku
  • cca 1- 1,5 dcl vody
  • sol
  • korenie
  • bobkový list
  • čerstvý tymián
  • čerstvá bazalka

Zelenina*:
  • 3-4 väčšie paradajky
  • 1 žltá cuketa 
  • 1 zelená cuketa
  • 1 baklažán
*Ideálne je, ak zoženiete všetku zeleninu s rovnakým priemerom, aby boli nakrájané kúsky každej zeleniny rovnaké. Ak sa vám podarí splniť túto viac než nereálnu misiu, super. Ak nie, vôbec si s tým nerobte hlavu :)

Na poliatie pred pečením budete ešte potrebovať trocha olivového oleja a čerstvý tymián.



Postup:
Omáčka:
Papriky dajte piecť do predohriatej rúry na 190-200° 
a pečte dokým nebudú mäkké a zlatavé. Viď obrázok . 
Následne ich ešte horúce preložte do misy a zakryte potravinárskou fóliou aby sa sparili. Nechajte ich tam najmenej 30min. Potom odstráňte šupu a jadrovník so semienkami.

Do hrnca nalejte olivový olej, pridajte najemno nakrájanú cibulu a restujte do sklovita. Potom pridajte nakrájanú očistenú papriku a prekrojené cherry paradajky. Vo väčšine (vlastne vo všetkých) receptoch sa uvádzajú normále paradajky, ktoré sa obaria vodou a ošúpu. Ja som však chcela dostať skutočne paradajkovú chuť do omáčky a najviac chuti je práve v šupe. Preto som zvolila najvoňavejšie cherry, ktoré som zohnala a dala ich tam neošúpané.
Zmes premiešajte, pridajte bobkový list, sol, korenie, nastruhaný cesnak, koňak a poduste. Keď sa začne tekutina vyparovať, podlejte vodou, pridajte pretlak a čerstvé bylinky podla chuti a vône. Duste do mäkka ale neprevarte, aby zelenina zostala plná chuti. Zmes prelejte do blendera / vysokootáčkového stolového mixéra  a vymixujte hladkú omáčku.
Omáčku vylejte na spodok pekáču / panvice do výšky cca 1,5 - 2 cm.

Zelenina:
Na krájanie zeleniny použite buď mandolínu, pokiaľ chcete skutočne tenké plátky, alebo ju skrátka nakrájajte ostrím nožom ako ja, ak chcete "mať do čoho kusnúť". Pokúste sa krájať rovnako hrubé kolieska, aby sa všetky rovnomerne upiekli, resp. udusili.
!!! Odporúčam nakrájať prvý baklažán, a kúsky vložiť do misy so studenou vodou. Následne to isté zopakovať s cuketami. Baklažán vám potom neoschne ani nezgumovatie, no zároveň sa nebude pri ukladaní lámať. Posledné bude platiť aj pre cukety.

**Pre väčšiu sýtosť pokrmu môžete pridať aj nakrájané zemiaky, alebo červenú cibulu pre ďalšiu vrstvu chuti**

Striedavo ukladajte kolieska nakrájanej zeleniny až dokým nezaplníte celý pekáč. Nenechávajte žiadne medzery!

Nakoniec povrch zeleniny prelejte olivovým olejom zmiešaným s lístkami čerstvého tymiánu.

Povrch zeleniny nesolte. Inak počas pečenia pustí privela šťavy a zo zeleniny sa spolu s ňou vytratí aj chuť. Solte až pri podávaní.











Na poukladanú preliatu zeleninu položte papier na pečenie o priemere tvare pekáča. 
Pečte na 170° cca hodinu. 
Ak ste použili mandolínu na krájanie plátkov, zvolte pečenie na 150° cca 90 minút.





Dobrú chuť ;)

Komentáre

Obľúbené príspevky