Mangovo-kokosová torta (glutenfree)
Budete potrebovať (na formu 22cm):
Korpus:
- 4 vajcia veľkosti M
- 4 PL(kopcové) trstinového cukru
- 8 PL jemne mletého kokosu (+ trochu naviac na zdobenie)
- 1 PL kokosového oleja
- Štipka soli
Kokosová plnka:
- 500g kokosového skyru (0,2% tuku)
- 200ml kokosového mlieka (plechovku nepremiešajte ani netrepte. Do tejto plnky použite len spodnú tekutú časť.Tuhú časť budete potrebovať do druhej plnky)
- 4 plátky želatíny Dr. Oetker
- 1 PL práškového cukru
- Štipka soli
Mango plnka:
- 200ml kokosového mlieka (tuhá časť)
- 200ml sladkej 35% smotany
- 2 - 3 ks zrelého manga (závisí od veľkosti)
- 1-2 PL práškového cukru (závisí od sladkosti manga)
- 1-2 PL citrónovej šťavy (závisí od kyslosti manga)
- 4 plátky želatíny Dr. Oetker
Postup:

Ušlahajte bielka izbovej teploty so štikou soli a keď začnú peniť, pridávajte postupne po lyžiciach cukor. Šlahajte do pevných špičiek *(viď obrázok). Šlahanie spomaľte a zašlahajte žĺtka zriedené 4 PL vlažnej vody. Snah musí byť stále nadýchaný aj po pridaní žĺtok. Pridajte kokosový olej a pomaly postupne pomocou špachtle primiešavajte kokos. Cesto je stále vzdušné!
Vylejte cesto do formy s dnom vystlaným papierom na pečenie a pečte v predohriatej rúre na 180° cca 30min. Dopečenosť skúste špajlu.
Po dopečení vyberte a nechajte vychladnúť na mriežke.
Plnka kokos: Plátky želatíny nechajte nabobtnať v studenej vode. Vyšlahajte skyr s cukrom a štipkou soli, POMALY pridávajte kokosové mlieko. Ohrejte želatínu zbavenú vody a keď bude tekutá, za stáleho šlahania ju vmiešajte do plnky. Hotový krém* nalejte do formy s korpusom* a dajte do chladničky aspoň na 2 hodiny, aby povrch stuhol.
*Ak vám forma príliš netesní, použite posuvný ráfik, ktorý utiahnete čo najpevnejšie sa dá. Inak vám plnka po naliatí môže vytiecť*
Plnka mango: Očistite mango a spravte z neho pyré (pomocou mixéra/robota/foodprocesora) a nechajte v sitku trochu odkvapkať. Pripravte si želatínu podľa návodu a ohrejte do tekutej konzistencie.
Zmiešajte tuhú časť kokosového mlieka s pyré a za stáleho miešania prilejte želatínu. Nakoniec jemne,pomocou špachtle vmiešajte do tuha ušlahanú šlahačku s cukrom. Dochuťte citrónovou šťavou a nalejte na kokosovú vrstvu. Nechajte stuhnúť ideálne cez noc v chladničke.
* Pred podávaním nahrejte okraje formy, aby sa krémy oddelili od ráfiku.
* Krájajte horúcim nožom.
Komentáre
Zverejnenie komentára