Ťahaná jablková štrúdľa s hrozienkami a vlašskými orechmi



    Ťahané štrúdlové cesto bolo pre mňa (z počutia) roky až takým postrachom, že som sa ani neodvážila ho vyskúšať. Jedného dňa, pred asi rokom, keď boli s mužom pár dní na chalupe, chcela som upiecť jablkový koláč. Idea dobrá, ale nemala som maslo a ani vajcia. Bez aspoň jednej z týchto ingrediencií bola táto misia nemožná. Zdanlivo. Na štrúdlové cesto nie je potrebné ani vajce a ani maslo, Tak som sa zlboka nadýchla a pustila sa do toho. A keď mám pravdu povedať je to oooooveľa jednoduchšie ako väčšina iných druhov ciest.

Budete potrebovať (na 1 štrúdlu: 

Na cesto:
  • 125g hladkej múky (00 extra, resp., čo najjemnejšia aby sa z nej dobre uvoľňoval lepok)
  • 60 - 65ml vlažnej vody
  • 25ml repkového oleja + na potretie cesta a rúk
  • 1/2 balíčka vanilkového cukru
  • štipka soli
* ak robíte ťahané cesto po prvý krát, pridajte do cesta aj 1 ČL octu, bude ešte elastickejšie a bude sa vám s ním lepšie pracovať. (prvýkrát som ho dala aj ja, teraz ho už vynechávam)

Na plnku:
  • 1 kg jabĺk 
  • 1 balíček škoricového cukru
  • 1 KL mletej škorice
  • za hrsť hrozienok (alebo podla chuti)
  • 0,5 dcl rumu
  • 1dcl vrelej vody
  • vlašské orechy podrvené na hrubo / nasekané (množstvo podla chuti) ja som dala velkú hrsť)
+ 1 PL bravčovej masti na potretie (viem, že to znie divne, ale robí to tak moja babička aj svokra. Chuť masti nie je vôbec cítiť a spraví lepšiu službu ako maslo. Nech vám v žiadnom prípade nenapadne potierať štrúdlu vajíčkom!

+ práškový cukor na posypanie

Postup:

Cesto:

Keďže pri spracovaní cesta z neho potrebujeme uvolniť čo najviac lepku, aby sme vytvorili plastické naťahovacie pavučinkové cesto..odporúčam hniesť cesto v robote, alebo poproste niekoho, kto si potrebuje vybiť energiu :)

Zmiešajte všetky suché suroviny a potom prilievajte vlažnú vodu zmiešanú s olejom. Vždy olej zmiešavam s tekutinou, lebo tým predídem zlepeniu múky olejom a prípadným hrudkám.

* ak ste zvolili dať aj ocot, pridajte ho v tomto kroku

Cesto mieste v robote cca 6 minút, ručne aj pol hodinku :) Cesto musí byť úplne hladké, flexibilné, strednej tuhosti. Nie riedke, nie pevné. Prirovnám to ku kysnutému cestu..napr.na knedlu.

Cesto vyklupte na dosku, vyformujte do guličky, potrite TROŠKOU oleja a nechajte na teplom mieste prikryté miskou aspoň pol hodinku. Ak nemáte "teplé miesto", dajte misku, ktorou budete cesto prikrývať na pár minúť do vyhriatej rúry. Keď ňou zakryjete cesto, bude tam teplo :)

(medzitým si môžete pripraviť náplň)

Po pol hodinke vyklopte cesto na čistú utierku / obrus. Jemne ho prejdite valčekom len na toľko, aby ste si ho rozprestreli.


Naolejujte si ruky, položte ich pod cesto - do stredu a akoby klepkaním nahor začnite naťahovať cesto smerom ku krajom. Pohyb opakujte a naťahujte cesto smerom od stredu ku krajom až dokým nezačne presvitať. Ak sa vám pretrhne, nevadí, dierku zalepte kúskom cesta s okraja. 
Nakoniec povyťahujte aj kraje. Moja babička hrubšie okraje odkrajuje. Ja to nerobím. Čiže spravte ako sa vám bude chcieť a páčiť.



Keď máte dobre ponaťahované cesto, naneste náplň cca na 2/3 plochy. 

Náplň:

Jabĺčka očistite, nastrúhajte na hrubo a zbavte prebytočnej šťavy. Prosím nepodceňujte tento krok a dobre ich vyžmýkajte. V opačnom prípade sa vám rozmočí cesto, potrhá..a všetky ostatné katastrofy.
Po vyžmýkaní ich nechajte ešte odkvapkať v sitku. 

Hrozienka namočte do vrelej vody zmiešanej s rumom (Alebo len v horúcom rume, to je na vás ;) ) a nechajte ich tam aspoň 10 minút. Kľudne si však hrozienka (aj jablká) môžete pripraviť teň vopred.

Jabĺčka zmiešajte so škoricovým cukrom a škoricou,  jemne naneste na cesto a rozprestrite po cca 2/3 smerom od vás. Robievam to spodnou časťou lyžice.
Nasypte na ne vyžmýkané hrozienka a podrvené orechy. 

Uchopte utierku na strane pri vás (ľavá stana na obrázku), nadvihnite ju a začnite rolovať štrúdlu smerom od vás (pravá strana obrázku). Ide to samo, nebojte sa :)

Odporúčam si pripraviť papier na pečenie na stranu oproti - kde skončíte rolovanie a rovno si prehodíte štrúdlu na papier tak, že spoj budete mať naspodu. 

Papier so štrúdlou "prešmyknite" na plech, celý povrch (aj boky) potrite roztopenou (nie horúcou) masťou, poprepichujte vidličkou  a pečte v predohriatej rúre na 190°cca 15 minút, potom teplotu znížte na 170° a pečte ďalších cca 30miút do zlata. 

Po upečení štrúdlu prekryte utierkou a nechajte vychladnúť. Cesto krásne zmäkne.

Cukrujte až po vychladnutí, inak sa vám cukor roztopí.



Dobrú chuť ;)

Komentáre

Obľúbené príspevky