Oškvarkové zemiakové pagáče
Pečenie pagáčov ma neskutočne baví. Pre niekoho sa to môže zdať príliš zdĺhavé a pracné, ale myslím že tento pocit budete mať maximálne pri prvom raze, resp. dokým si recept neosvojíte. Potom to budete robiť s radosťou ako ja a kludne aj o 4tej ráno poslepiačky :) Stojí to za tých pár chvíl strávených v kuchyni. Verte mi.
Budete potrebovať (suroviny na cca 60-70ks pagáčikov o veľkosti priemeru 5cm):
- 950g hladkej múky (miesto bielej môžete kľudne použiť hladkú špaldovú) + na pomúčenie dosky
- 100g polohrubej múky
- 1/2 kocky čerstvého droždia
- 850 ml mlieka
- 200 ml repkového oleja
- 500 - 600g mletých oškvariek
- 200g posypových oškvariek
- 1 PL zmäknutej bravčovej masti
- 1 PL soli (alebo podla chuti)
- 1 ČL čierneho mletého korenia
- 1 ČL trstinového cukru
- 3 ks stredne velkých zemiakov (cca 360g) ideálne varný typ A
- 1 - 2 vajcia na potretie
- Rasca na posypanie
Postup:
Uverte zemiaky v šupe a ochlaďte v studenej vode. Po vychladnutí ošúpte a nastrúhajte na jemno.
Zo 150ml vlažného mlieka, cukru a rozmrveného droždia pripravte kvások a počkajte kým vzíde.
Zatial nasypte do misy obe múky, sol, korenie, posypové oškvarky a prilejte kvások. Postupne prilievajte zvyšné mlieko zmiešané s olejom a začnite miesiť cesto. Počas miesenia zapracujte zemiaky a masť. Vypracujte kompaktné nelepivé cesto. Nie príliš hutné.
Hotové cesto nechajte kysnúť v plastovej uzatváratelnej mise 1 - 1,5 hodiny, alebo cez noc v chladničke*.
*Ak zvolíte možnosť cez noc, prekryte zavretú misu fóliou a upevnite gumičkou, aby cesto nevytieklo počas kysnutia z misy. Pred ďalším spracovaním bude potrebné ho vybrať z chladničky cca hodinku pred tým, aby sa oteplilo na izbovú teplotu.
Vykysnuté cesto vyklopte na pomúčenú dosku, poprášte múku a vyvalkajte na hrúbku cca 0,5 cm.
Povrch cesta potrite 1/3 množstva mletých oškvariek a posypte 1/3 množstva posypových oškvariek.
Teraz prichádza na rad skladanie cesta. Snáď vám pomôže nákres :) Ale ak nie, tak skúsim popísať:
1. krok: Vezmite stranu cesta naproti vám a preložte ho do stredu . To znamená, že máte zloženú 1/3 povrchu. Oprášte prebytočnú múku.
2. krok: Vezmite stranu najbližšie k vám a preložte ho do stredu tak, aby sa hrany prekrývali. Vznikol akoby pás cesta.. Oprášte prebytočnú múku.
3.krok: Vezmite lavú stranu a preložte ju do stredu pásu cesta. Máte zložené 1/3. Oprášte muku z povrchu.
4. krok: Vezmite pravú stranu a úplne prekryte.
Poskladané cesto otočte skladom na dol, vyvalkajte a opakujte postup skladania ešte 2x.
Po treťom (poslednom) skladaní, cesto umiestnite skladanou stranou na dol, prekryte utierkou a nechajte 15 min podkysnúť.
Následne vyvalkajte na hrúbku cca 1 - 1,5cm.
Povykrajujte pagáčiky, poukladajte ich na plech s pečiacim papierom, potrite rozšlahaným vajíčkom a posypte rascou.
Na plechu ich nechajte chvílku podkysnúť, cca 10minút.
Pečte v predohriatej rúre na 200° 15 minút s ventilátorom, potom znížte teplotu na 190° a pečte ďalších cca 20 minút. Čas je orientačný, keďže každá rúra pečie odlišne.
Dopečenosť vám bude signalizovať vôňa, zlatohnedá farba a chrumkavosť.
Dobrú chuť ;)
Komentáre
Zverejnenie komentára