Cuketovo - hráškové risotto s lososom




   Určite poznáte ten moment, keď nazriete do chladničky a pokúšate sa vymyslieť ako nakombinovať tie kúsky kadečoho, čo už je treba spotrebovať, do plnohodnotného jedla  ktoré má zmysel.
Niekedy si to vyžaduje veľkú dávku bezhraničnej kreativity :)
Stávalo sa mi to tak často, až som sa naučila variť behom týždňa tak, aby recepty boli z časti v náväznosti na predošlé dni.

   Takto vznikol aj dnešný recept. Zostalo mi v mrazáku trocha hrášku, jeden filet z lososa, v chladničke polovica cukety a deci vína vo fľaši. Indície už ani nemôžu byť jasnejšie :)


Budete potrebovať na 2 porcie:

3/4 hrnčeka (cca 200g) ryže na risotto (arborio,carnaroli.. ) ..alebo použite ako úplný risottový buran a ignorant obyčajnú guľatozrnnú ryžu, Robím to tiež ;))

600ml vývaru (zeleninový, rybací..kludne aj slepačí. (Nebude to v rozpore s chuťou lososa, nebojte sa.)

1 dcl bieleho suchého vína

 2 šalotky

3/4 hrnčeka mrazeného hrášku (nechajte pozvolna rozmraziť pri izbovej teplote

1/2 menšej cukety

40g  masla

0,5 dcl sladkej 33%  smotany

1 filet z lososa ( cca 150g) *použite filet s kožou. Najlepšie čerstvý, alebo mrazený (odporúčam                                                       Radoma) - rozmrazený v chladničke cez noc

1 strúčik cesnaku

sol

čierne korenie

biele korenie

tymián čerstvý 2 vetvičky

1 PL olivový olej

1/2 citróna

Fenikev vňať 1 ČL

4 lístky čerstvej mäty


Postup:

V širšom hrnci nechajte rozpustiť 10g masla (cca 1PL). Pridajte 1 najemno nakrájanú šalotku a orestujte do zlata. Pridajte ryžu a za stáleho miešania ju orestujte cca 1 minútu. Zalejte vínom. Nechajte vyvariť alkohol a pridajte naberačku vývaru. premiešajte a znížte teplotu na minimum.
Nádobu s vývarom si nechajte v blízkosti hrnca a v momente, keď sa tekutina vyvarí, pridajte ďalšiu naberačku. Postup opakujte do zmäknutia ryže (cca 20min).

Medzi časom do ďalšieho hrnca vložte 10g masla, orestujte na ňom 1 najemno nakrájanú šalotku. Pridajte na malé kúsky nakrájanú cuketu, najemno nastúhaný cesnak a štipku čierneho korenia. Nachajte cca 3-5 minút prikryté podusiť do polomäkka. Vsypte hrášok, štipku soli, premiešajte a pridajte fenikel. nechajte prevrieť a vlejte smotanu v izbovej teplote. Keď zmes zovrie, odstavte a dochuťte párkvapkami citónovej šťavy. Odoberte 1/3 zmesi bokom na dekoráciu a štruktúru.
Zvyšok zmesi vymixujte dohladka spolu s lístkami mäty.

Predohrejte rúru na 220°. Filet lososa s kožou osušte papierovou utierkou, z oboch strán osoľte okoreňte štipkou bieleho korenia.  Položte ho kožou dole neprilnavý plech, alebo obyčajný s papierom na pečenie, navrch položte trocha masla a vetvičky tymiánu. Pečte 4 minúty. (pokial máte filet vysoký, alebo ste zvolili väčšie množstvo,pečte dlhšie).

Finish:

Do ryže vmiešajte vymixovanú zmes a prehrejte spolu v hrnci. V prípade potreby osoľte až v tomto kroku. Odstavte a jemne vmiešajte zvyšok masla. 

Podávanie: Hotové risotto zozdelte na 2 porcie. Na risotto položte kúsky cukety a hráčku, ktoré ste si dali bokom. Nakoniec pridajte kúsky upečeného lososa, a pokvapkajte olivovým olejom. 
Ja som použila ešte aj naklíčený cesnak, ktorý dodal chuť navyše a okrem toho krásne vyzerá v kontraste so zelenou a ružovou.





Dobrú chuť ;)
















Komentáre

Obľúbené príspevky