Roastbeef - najjednoduhšia a najlepšia príprava mäsa





Roastbeef. Jedlo pre tých, čo si vedia vychutnať krásne čistú chuť skvelého mäsa a občas trocha bažia po krvy..tak ako ja. Nezaručujem, že sa vám podarí dokonalo na prvý krát. Ja som na to prišla až na tretí pokus.., no teraz neviem prestať :) 

V prvom rade najprv musíte nájsť skutočne dobrú nízku roštenku. Potom sa musíte skamarátiť s vhodnou panvicou, teplotou,postupom...aby ste to doviedli do dokonalosti. Ale keď to zvládnete, zaberie vám to 10 minút času a bude to u vás doma najobľúbenejšia večera, a ideálny partner k poháru dobrého červeného vína. 


Budete potrebovať:

cca 200g nízkej roštenky 
2 dcl repkového oleja
Čierne čerstvo namleté korenie (4 otočenia mlynčekom)
Sol 4 - 6 štipiek 
Cesnak - 1 strúčik
Plnotučná horčica - 1 PL

Postup:

Najprv si pripravte marinádu: zmiešajte olej, horčicu a pretlačený cesnak.
Mäso osolte a okoreňte z každej strany a jemne pomasírujte. (aby sa ingrediencie dostali do mäsa a nevyplávali v marináde) potom ho naložte do marinády a nechajte cez noc marinovať v chladničke. Na druhý deň je potrebné mäso vybrať z chladu najneskôr hodinu pred prípravou. Musí mať totiž izbovú teplotu

Panvicu s hrubým neprilnavým dnom (liatinovú, steakovú..) rozpáľe na prudkom ohni. Zatial si osušte mäso dosucha pomocou papierovej utierky.
Mäso vložte na suchú rozohriatu panvicu a opečte roštenku z každej strany, aj z bokov, po 3 minúty. Teplota vo vnútri mäsa by nemala presiahnuť pri tejto gramáži a hrúbke mäsa 50°. Opečený roastbeef potom zabaľte do alobalu a nechajte odpočívať ideálne 12 minút.

Krájajte na ultratelké plátky kolmo na vlákna mäsa. Podávajte najlepšie s rukolou a pohárom vína..ale to už nechám na vás ;)




   

*pokial budete pripravovaž väčší kus mäsa  v celku (od 500g vyššie), tak po opečení na panvici bude potrebná ešte tepelná úprava v rúre predohriatej na 165°po dobu od 20 do 40min.
*pokial sa vám stane, že bude mäso po prerezaní surové, vráťte ho ešte na pár minút na panvicu a opäť zabaľte do alobalu
*pokial presiahnete teplotu a po prerezaní bude mäso "well done" s tým už nespravíte nič. Ale nič si z toho nerobte.  Aj profi kuchárom sa občas prihodí šedý roastbeef :)


Dobrú chuť ;)

Komentáre

Obľúbené príspevky