Poulet au vin - Kurča na víne ( so zemiakovým "koláčom")

Poulet au vin


Trošku prispôsobený recept vychádzajúci z pôvodnej francúzskej klasiky Coq au vin (kohút na víne). Dovolím si tvrdiť, že možno o trošku lepší. Kuriatko je totiž o čosi šťavňatejšie. 
   Sedela som nad kuchárskymi knihami a listovala skôr v obrázkoch ako v receptoch. Chcela som pripraviť niečo menej obviklé, s čo možno najväčšou emóciou a nezabudnuteľnou chuťou. Víno je síce pri mojich receptoch skôr povinnosťou ako neobviklosťou..a je vlastne úplne jedno, či ho nalievate do pekáča alebo pohára :D Najlepšie aj aj! A čo sa emócie týka, samozrejme že ma hneď napadol môj muž. Nielen pre to, že ho milujem, ale aj kvôli jeho znovuobjavému citu k vareniu. 
A tak sme sa v hmlisté zimné ráno zavreli do spolu do trúbou vyhriatej kuchyne a vytvorili recept, ktorý je nielen fúziou všetkých skvelých chutí, ale aj opätovným potvrdením výroku, že láska ide cez žaludok ;)

Budete potrebovať:
Na kurča:
1 kurča bez drobkov
2PL masla
2PL slivkového lekváru
2-3dcl suchého červeného vína
Hrsť sušených sliviek
2 karotky
2 petržleny
Cca 1 ČL sušeného rozmarínu
Cca 1 ČL sušeného tymiánu
Cca 2 ČL soli
Pár vetvičiek čerstvého tymiánu

Na zemiakový koláč (na plech 20x20)
3 väčsie zemiaky
200g polohrubej múky
2 vajíčka
1dcl mlieka
Pol sáčku sódy bikarbóny
Sol podla chuti
Sušený tymián podla chuti

Postup:
Umyté kura položte do maslom vymasteného plechu a precízne celé nasolte. Slivkový lekvár zrieďte trochou horúcej vody, rozmiešajte a potrite ním vrch kuraťa (ležiaceho na chrbte s prekríženými nohami). Posypte rozmarínom a tymiánom, podlejte vínom a medzi "členky mu zapichnite pár vetvičiek čerstvého tymiánu. Nakrájajte koreňovú zeleninu a obložte ňou kura. So slivkami spravte to isté. Prikryte alobalom a pečte v predohriatej rúre na 190' hodinku. Potom odkryte, prelejte výpekom a dopekajte cca pol hodinku, dokým krásne schrumkavie.

Kým sa pečie kura, nastrúhajte vopred uvarené zemiaky zbavené šupy. Zmiešajte ich so solou, tymiánom, mliekom a žĺtkami. Pridajte múku spolu so sódou bikarbónou a dobre premiešajte. Nakoniec jemne pridajte vyšlahané bielka. Cesto rovnomerne naneste na plech s pečiacim papierom a pečte na 180 - 190' cca pol hodinku. Vo finále by mal mať koláč zlatý povrch.


Nič zložité, ale neuveriteĺne lahodné jedlo... A samozrejme nezabudnite pri servírovaní na kytičku tymiánu a hlavne..pohár dobrého vína!

Dobrú chuť ;)

Komentáre

Obľúbené príspevky