Slaný polentový koláč




Slané koláče sú velmi vďačná záležitosť, hlavne ak potrebujete navariť niečo "take away". No a keďže sme sa už prejedli všetkých quiche-ových variácii, rozhodla som sa vyčarovať niečo z polenty.
Nie je to zrovna rýchlovka, ale stojí to za ten čas :)

Budete potrebovať:

100g instantnej polenty (nie je to polotovar, ale lahké kukuričné vločky!)
2dlc vody
2PL masla (ja som použila kozie a je úžasné!)
100g baby špenátu
3 strúčiky cesnaku
1 cottage cheese (použila som ochutený s chilli)
20dkg údeného syra (tekovský napr.)
1 balenie prosciutta (gramáž neviem, ale cca 6 plátkov)
1 vajce
100ml sladkej smotany
1 červenú cibulu


Postup:

Do hrnca s horúcou vodou pomaly vsypávajte kuk.vločky za stáleho miešania. Na miernom ohni varte asi 5min. kým sa spraví hustá kaša. Pridajte 1PL  masla a nechajte "odstáť".
Zatial si na panvici orestujte špenát na zvyšku masla, pridajte pretlačený cesnak a zmes vmiešajte do hotovej polenty. Potom pridajte cottage, nakrájané prosciutto a nastruhanú polku údeného syra.
Keď sú v kaši rovnomerne rozmiešané suroviny a je hustá a lepkavá, vyklopte ju do formy s papierom na pečenie..zvolila som tartovú formu, ale kludne to môžte piecť aj na plechu.. Určite však použite pečiaci papier, lebo to neodlepíte :)
Na vrch poukladajte kolieska cibule a zalejte vyšlahaným vajíčkom so smotanou s pridaním zvyšku údeného syra.
Pečte na 170° tak 50min (resp. dokým bude povcrh zlatavý a polenta stuhnutá) a po vybratí nechajte trošku vychladnúť..bude sa vám lepšie krájať.



                                     

                                                                      Dobrú chuť :)

Komentáre

Obľúbené príspevky