Cinnamon rolls / Škoricové osie hniezda

 

Tento recept je trochu divný priznám sa. Ale myslím, že pohodlný, pretože si ho môžete pripraviť vopred a ráno si ušetriť kopec času so zdĺhavým dvojstupňovým kysnutím cesta. 

Navyše som presvedčená, že je najlepší na svete :)

POČET KUSOV: 12 - 15 / PEKÁČ O VEĽKOSTI CCA 20 cm x 30 cm

INGREDIENCIE

Cesto:

  • 140 g zmäknutého masla
  • 4 vajcia
  • ¼ hrnčeka medu
  • ¾ hrnčeka plnotučného mlieka
  • 2 hrnčeky hladkej múky
  • 2 hrnčeky polohrubej múky *
  • 2 ČL sušeného droždia
  • 2 ČL vanilkového cukru
  • 1 PL mletého trstinového cukru (voliteľné)
  • 1 ČL soli

+ olej na vymazanie misy

+ múka na pomúčenie dosky

 *ak nemáte polohrubú múku, použite hladkú múku a ¼ hrnčeka nahraďte zemiakovým škrobom / prípadne hrubou múkou

Náplň:

  • 120g trstinového cukru 
  • 3 PL mletej škorice
  • 40g rozpusteného masla
  • Štipka soli

Poleva:

  • 100g zmäknutého masla
  • 100g krémového syru izbovej teploty
  • 100g práškového cukru
  • 1 PL vanilkovej pasty
  • 1 - 2 PL mlieka alebo vody

POSTUP

Cesto

Vo vyššej nádobe zmiešajte tekuté suroviny ako vajcia, med a mlieko. 

Do misy robota nasypte múku, droždie, vanilkový a trstinový cukor, soľ a premiešajte. Postupne pridávajte tekutú zmes do sypkej zmesi a pomaly mieste cesto pomocou háku na miesenie cesta. Ak cesto nebudete miesiť v robote, po užite veľkú misu v ktorej môžete cesto miesiť buď rukou, alebo varechou s dierou v strede. 

Za stáleho chodu robota na nízkej rýchlosti pridajte zmäknuté maslo nakrájané na menšie kocky a zapracujte ho do cesta. V tomto bude môžete rýchlosť mierne zvýšiť. Mieste približne 4 minúty, resp., dokým vám vznikne kompaktné krásne vláčne, trošku lepivé cesto. 

Hotové cesto premiestnite pomocou stierky do jemne olejom vymazanej plastovej alebo sklenenej uzatvárateľnej misy. Pokiaľ nemáte, použite na zakrytie potravinársku fóliu. Nechajte cesto kysnúť pri izbovej teplote 30 minút a následne cesto poprekladajtenaťahovaním tak, že mierne navlhčenou rukou uchopíte okraj cesta, natiahnete ho smerom nahor a preložíte na protiľahlú stranu. Pokračujte v prekladaní cesta pozdĺž celého obvodu misy. Tento proces aktivuje lepok a zároveň sa ním buduje flexibilita cesta. 

Poprekladané cesto opäť zakryte a nechajte kysnúť ďalších 30 minút. Zopakujte prekladanie a celý proces kysnutia a preloženia cesta ešte raz. To znamená, že dokopy bude cesto kysnúť 2 hodiny a preložíte ho 4 krát. Po poslednom preložení cesto vyformujte do gule - nebude už lepivé a bude sa s ním dobre pracovať. 

Misu s cestom pevne uzatvorte / prikryte fóliou a dajte pomaly kysnúť do chladničky cez noc. Cesto však môžete nechať v chladničke až 72 hodín, takže ak nestihnete piecť hneď na druhé ráno, nič sa nedeje. 

Vyberte cesto z chladničky, vyklopte ho na pracovnú dosku a nežne (ale poctivo) premiestne rukami.. Vyformujte z neho guľu, zľahka pomúčte povrch a prekryté utierkou ho nechajte cca 10 min oddýchnuť. V tomto čase bude lepok relaxovať a zavďačí sa vám krásnou hladkou textúrou a bude sa s ním výborne pracovať. 

Odpočinuté cesto vyvaľkajte na mierne pomúčenej doske do obdĺžnika, cca 30x40cm.

Náplň

Vyvaľkané cesto potrite po celom povrchu rozpusteným vychladnutým maslom a rovnomerne posypte premiešanou zmesou cukru, škorice a soli. 

Ak chcete aby náplň lepšie držala, položte na nasypanú zmes papier na pečenie a JEMNE popritláčajte náplň k cestu po celej ploche. Tento krok však vôbec nie je nevyhnutný.

Rolovanie a krájanie

Začnite rolovať cesto s náplňou za mierneho tlaku dlaní po dĺžke tak, aby vám vznikol dlhý valec. Spoj zabezpečte „poštipkaním“ prstami po celej dĺžke. 

Nožom, nožnicami, alebo ideálne niťou, nakrájajte 12 - 15 rovnakých častí ktoré uložte na pripravený vymastený plech (20x30cm s výškou aspoň 5 cm), reznou stranou nahor. 

Plech voľne prikryte potravinárskou fóliou a nechajte kysnúť pri izbovej teplote približne 1 hodinu, resp. dokým zdvojnásobia svoj objem a vyplnia medzery v pekáči. 

Prípadne ich tiež môžete dať v tomto kroku do chladničky na 18h a vytiahnuť ich 30-45 min pred pečením aby dosiahli izbovú teplotu. Doba pečenia môže byť v tomto prípade trochu dlhšia. 

Pečenie

Rúru predohrejte na 180° a mriežku na pečenie umiestnite do stredu, prípadne o 1 stupeň nižšie v závislosti od vašej rúry. 

Z plechu s rolkami odstráňte fóliu , vložte do predohriatej rúry a pečte približne 30 minút, respektíve do zlata. Počas pečenia môžete pekáč prípade otočiť ak by ste spozorovali nerovnomerné pečenie. 

Poleva

Pokým sa pečú, pripravte si polevu tak, že vymiešate do hladka zmäknuté maslo spolu s krémovým syrom izbovej teploty, pomaly pridávajte vanilkový extrakt a cukor. Mlieko / vodu pridávajte až ku koncu a postupne. Poriadne vymiešajte až dosiahnete krásne lesklú, hladkú polevu. Nemala by byť príliš tekuté ale zároveň nie moc hustá. Konzistenciu by som prirovnala redšiemu jogurtu, alebo hustej omáčke. 

Finále

Upečené cinnamon rolls vyberte z rúry a nechajte vychladnúť na mriežke pri izbovej teplote cca 5-7min. Špachtľou, štetcom alebo zadnou stranou lyžice rozotrite po povrchu tenkú vrstvu polevy. Poleva sa tak z časti vsiakne dnu a zároveň vytvorí ochrannú vrstvu pred vysušením. Nechajte ich následne úplne vychladnúť a naneste / nalejte zvyšnú polevu. Respektíve, časť si nechajte na servírovanie.

Upečené cinnamon rolls môžete tiež potrieť iba cukrovým sirupom (ako babku v recepte na strane….) a polevu z krémového syru vynechať.

Alebo ich po upečení potrieť rozpusteným maslom a posypať perlovým cukrom - ten môžete pridať aj pred pečením. 

Skrátka, prispôsobte si servírovanie tak ako vám vyhovuje najviac, alebo podľa toho čo máte doma.



Komentáre

Obľúbené príspevky