Najlepší hrnčekový jablkový koláč
Toto je skutočne dokonalý koláč. Jablkových dezertov som napiekla nespočetné množstvo druhov a tento sa práve stal jeden z absolútnych favoritov.
Je jednoduchý na prípravu, neobsahuje veľa surovín a preto nechá vyniknúť ich chute na maximum.
Vonia po masle, karamelizovanom cukre a orechoch, je vláčny, dlho vydrží, ľahko sa prenáša a teda je ideálny na cestovanie či pre deti do školy.
INGREDIENCIE NA TORTOVÚ FORMU S PRIEMEROM 22 cm:
- 2 veľké jablká (cca 500 - 550g by mala byť váha ešte neočistených jabĺk)
- 2 vajíčka (M/L)
- 90 g zmäknutého masla (85 g do koláča + 5 g na vymazanie formy)
- 1/2 hrnčeka* celozrnnej hladkej špaldovej múky
- 1/2 hrnčeka polohrubej pšeničnej múky
- 1/2 hrnčeka svetlého jemného trstinového cukru
- 1/4 hrnčeka** medu
- 1 PL vanilkovej pasty
- 1 ČL kypriaceho prášku
- Hrsť vlašských orechov
- Trochu nastrúhanej tonka fazuľky alebo 1 balíček (16g) tonka cukru - ak nemáte, vynechajte
- Trochu hrubej múky na vysypanie formy (ak nemáte, dajte polohrubú alebo mleté orechy)
POSTUP:
Tortovú formu vymažte maslom a vysypte hrubou múkou - prebytočné množstvo jemne vyklepte z formy preč.
Predohrejte si rúru na 175°C.
Jablká ošúpte, zbavte jadrovníkov a nakrájajte na malé kocky (asi 1cm x 1cm).
Maslo vyšľahajte s cukrom, medom a vanilkovou pastou do peny - aspoň 3 minúty.
Pridajte 1 vajíčko, šľahajte aspoň minútu a keď vidíte, že je zmes homogénna a nadýchaná, pridajte ďalšie vajíčko. Šľahajte 2 minúty, do hladkej krémovej nadýchanej hmoty.
V samostatnej mise si zmiešajte múky s kypriacim práškom, tonkou / tonka cukrom a následne sypkú zmes preosejte do ušľahanej maslovej zmesi. Zapracujte pomocou stierky alebo varešky tak aby vám vzniklo hladké krémové cesto bez hrudiek múky.
Do vymiešaného cesta nasypte nakrájané jabĺčka a premiešajte tak, aby sa do cesta rozdistribuovali rovnomerne. Zarovnajte povrch koláča zadnou stranou lyžice alebo špachtľou, posypte orechami (v celku alebo nasekanými) a dajte piecť na 175° (pečenie zhora + zdola bez ventilátora) na 45 minút. Následne znížte teplotu na 160° a dopekajte ďalších 15 minút.
Dopečenosť overte špajlou. Správne upečené cesto by malo tiež mať rovnomerný zlatohnedý povrch (nie tvrdý a príliš tmavý), s rovnakou výškou po celom povrchu a pri jemnom zatlačení prstom sa pomaly vráti naspäť (čiže pruží a neprepadáva sa).
Nechajte vychladnúť vo forme a podávajte s lyžicou skyru, tvarohu, šľahačky, creme fraiche...alebo s vanilkovou zmrzlinou.
Komentáre
Zverejnenie komentára