Omeleta

 

Základný pokrm z vajec a žiadna veda. Alebo?

Existujú 2 základné druhy omelety. 

Prvou je tradičná francúzska omeleta, ktorá je typická svojou jemnosťou a svetlou farbou. Najčastejšie sa servíruje na tanier zarolovaná a posypaná nasekanou pažítkou. Stred omelety musí zostať krémový.

Americká má oproti tomu chrumkavú spodnú časť zlatavej farby. 

Variáciami oboch sú následne voliteľné druhy ďalších ingrediencií ako napríklad syr, bylinky či zelenina.

Spôsob prípravy francúzskej verzie je samozrejme za použitia masla a následné pridanie ušľahaných vajec vidličkou za pravidelného krúženia alebo trasenia panvicou. Pohyb zabezpečí rovnomerné zatiahnutie vajec a teda sa zabráni prichyteniu na panvicu a tým spôsobené sfarbenie vajec do zlata. Takisto je dôležité pri takejto príprave zmierniť teplotu. 

Americká omeleta sa naproti tomu pripravuje o čosi dlhšie aby nadobudla želanú krustu. Pri príprave tohto druhu omeletu sa rozšľahané vajíčka nechajú na panvici usadiť bez pohnutia panvicou a v prípade hrubšej vrstvy vajec je možné ich prikryť pokrievkou pre lepšie prepečenie vrchnej strany omelety.

PORCIE: 1

INGREDIENCIE

Na základný recept budete potrebovať:

  • 1 kopcová ČL masla
  • 4 vajíčka
  • Soľ podľa chuti
  • Čierne alebo biele korenie
  • Pažítka

POSTUP

Pri príprave francúzskej verzie je dôležitý aj rozmer panvice prispôsobený počtu vajec, takže v prípade uvedeného množstva vajec je ideálne použiť 20 - 22 cm priemer panvice.

Rozklepnite do misky vajcia, mierne osoľte a dobre prešlahajte vidličkou aby ste rozbili vlákna bielka a bola tak zmes konzistentnejšia .

Maslo nechajte rozpustiť na panvici len do momentu keď začne peniť. Maslo by nemalo začať hnednúť. Ak áno, spravte americkú verziu ☺

Vylejte vajcia na panvicu a stiahnite oheň na stredný stupeň. Začnite ich miešať vareškou akoby ste robili praženicu. V momente, keď vajíčka začnú tvoriť pevnejšie kúsky, prestaňte miešať. Stierkou jemne ponadvihujte spodné, už trochu ucelené kusy vajec a vpusťte na to miesto vrchné ešte riedke vajíčka. Prebehnite špachtľou aj po okrajoch panvice a následne začnite panvicou jemne triasť alebo krúžiť, aby ste zabránili prichyteniu a zároveň zabezpečili rovnomernosť. Keď začne byť spodná časť kompaktná, odstavte z ohňa a opakujte pohyb až pokým vajíčka na povrchu prestanú byť tekuté. 

(v prípade ak máte v pláne pridať nejaké iné voliteľné ingrediencie, pridajte ich v tomto bode)

Pomocou špachtle prehoďte okraj omelety do stredu, nahnite panvicu a dorolujte zvyšok. V prípade, ak by vám ešte vajíčko vytekalo, nechajte ju položenú v tejto pozícií na okraji panvice – spojom na dol a počkajte dokým sa tekutina zafixuje.

Následne hotovú omeletu jemne prešmyknite na tanier, pridajte čerstvo namleté korenie a trochu vločkovej soli. Pred podávaním posypte pažítkou.



Komentáre

Obľúbené príspevky