Vajíčka Benedict a Anglický muffin
Toto sú za mňa kráľovské raňajky! Raňajky na pomalé rána, keď máte čas a chuť spraviť si radosť dobrým jedlom. Možno zaberú trochu viac času, ale určite to stojí za to. Jednotlivé komponenty receptu si však môžete predpripraviť aj deň vopred.
Anglický muffin:
- 60 ml vody
- 40 ml mlieka
- 150g hladkej múky
- 20g masla izbovej teploty
- 8g čerstvého droždia / 3g sušeného droždia
- 1/2 ČL soli
- Štipka cukru
Holandská omáčka
- 150g masla
- 3 žĺtka z L vajec
- 1 PL citrónovej šťavy
- 1 ČL horčice
- 2 štipky mletej cayenskej papriky (alebo obyčajnej sladkej červenej)
- 1 Štipka čerstvo namletého čierneho alebo bieleho korenia
- Soľ podľa chuti (cca ½ ČL)
Pošírované vajíčko:
- 4 vajcia – najčerstvejšie ako zoženiete
- 1 ČL octu
V mise robota zmiešajte múku a soľ, pridajte vzniknutý kvások a vymieste do hladka pomocou háku na kysnuté cesto, vareškou, alebo ručne vo väčšej mise. Následne pridajte maslo a pokračujte v hnetení cesta na nízkej rýchlosti, aby sa maslo rovnomerne zapracovalo do cesta. Hotové cesto prikryte fóliou alebo premiestnite do uzatvárateľnej misy a nechajte 1 hodinu kysnúť na teplom mieste. Cesto by malo zdvojnásobiť svoj objem. Ak nie, nechajte kysnúť dlhšie.
Vykysnuté cesto rozdeľte na 4 časti a vytvarujte z nich gule. Jemne zvrchu zatlačte, aby ste vytvorili plochý vrch. Pripravené muffiny položte na plech vysypaný hrubou múkou alebo krupicou, prikryte fóliou alebo utierkou a nechajte podkysnúť cca 45 min – do zdvojnásobenia objemu.
Opečte muffiny z oboch strán do zlata na suchej panvici a zakryte pokrievkou na cca 3 minúty aby sa trochu naparili a mierne zozlatli po celom povrchu. Následne odokryte a premiestnite do vyhriatej rúry a pečte 6-8 minút. Nechajte vychladnúť
Holandská omáčka
Roztopte maslo v malom hrnci a nechajte mierne vychladnúť. Ak máte maslo teplé a vláčne izbovej teploty, tento krok môžete vynechať.
Za použitia metličky vyšľahajte žĺtka v sklenenej mise umiestnenej nad hrncom s jemne bublajúcou vodou (bain marie), pridajte papriku a korenie. Správne ušľahané žĺtka by mali v tomto bode ztrojnásobiť svoj objem a byť svetložltej farby. Za stáleho šľahania tenkým pramienkom prilievajte maslo a ušľahajte homogénnu emulziu.
V prípade ak ste si maslo nerozpustili, pridávajte zmäknuté maslo po malých častiach do ušľahaných žĺtok za stáleho miešania – v tomto bode misu odstráňte zo zdroja tepla a vráťte ju naspäť až pri zašlahávaní záverečných surovín.
Dochuťte citrónom a horčicou, opäť prešľahajte a dosoľte podľa potreby.
Ďalším spôsobom s rovnakým postupom vo vodnom kúpeli je ušľahanie všetkých surovín spolu už v prvom kroku a následné pridávanie masla. Ja však preferujem prvú možnosť, ktorá dáva pri záverečnom dochucovaní väčšiu kontrolu nad výslednou chuťou i konzistenciou omáčky.
Ak máte časový deficit, tiež môžete umiestniť všetky suroviny okrem masla do blendera (stolového mixéra), ušľahať a následne pomaly prilievať horúce maslo za chodu mixéra.
Pošírované vajce:
Každé vajíčko opatrne rozbite do sitka a nechajte stiecť tekuté časti bielka. Tieto časti totiž majú za dôsledok strapatý a menej tvárny výsledok. Vajíčka následne premiestnite do jednotlivých malých misiek.
Väčší hrniec s vodou naplňte minimálne 1 a pol L vody, pridajte ocot a nechajte zovrieť. Následne znížte teplotu aby voda nebublala agresívne – poškodila by sa celosť bielka pri „vibrovaní“ vody s bublinkami počas pošírovania. Metličkou alebo varechou vytvorte vo vode vír a opatrne z miesta tesne nad hladinou vody puste vajíčko do stredu víru. Varte 4 minúty, následne opatrne vyberte dierkovanou naberačkou a ponorte do misy so studenou vodou, aby ste zastavili proces varenia vo vnútri vajíčka a zabezpečili dokonalé tekuté žĺtko. Proces opakujte s každým vajíčkom samostatne.
SERVÍROVANIE:
Komentáre
Zverejnenie komentára