Vajíčka Benedict a Anglický muffin

Toto sú za mňa kráľovské raňajky! Raňajky na pomalé rána, keď máte čas a chuť spraviť si radosť dobrým jedlom. Možno zaberú trochu viac času, ale určite to stojí za to. Jednotlivé komponenty receptu si však môžete predpripraviť aj deň vopred.

POČET PORCIÍ: 4
INGREDIENCIE:

Anglický muffin:

  • 60 ml vody
  • 40 ml mlieka
  • 150g hladkej múky
  • 20g masla izbovej teploty
  • 8g čerstvého droždia / 3g sušeného droždia
  • 1/2 ČL soli
  • Štipka cukru
+ 1 PL hrubej múky alebo krupice

Holandská omáčka
  • 150g masla
  • 3 žĺtka z L vajec
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 1 ČL horčice
  • 2 štipky mletej cayenskej papriky (alebo obyčajnej sladkej červenej)
  • 1 Štipka čerstvo namletého čierneho alebo bieleho korenia
  • Soľ podľa chuti (cca ½ ČL)

Pošírované vajíčko:

  • 4 vajcia – najčerstvejšie ako zoženiete
  • 1 ČL octu
+ šunka

POSTUP:
Anglický muffin:
Zmiešajte vlažnú vodu s vlažným mliekom, pridajte rozdrobené droždie a štipku cukru. Nechajte vzísť kvások po dobu 5-10 min na teplom mieste.
V mise robota zmiešajte múku a soľ, pridajte vzniknutý kvások a vymieste do hladka pomocou háku na kysnuté cesto, vareškou, alebo ručne vo väčšej mise. Následne pridajte maslo a pokračujte v hnetení cesta na nízkej rýchlosti, aby sa maslo rovnomerne zapracovalo do cesta. Hotové cesto prikryte fóliou alebo premiestnite do uzatvárateľnej misy a nechajte 1 hodinu kysnúť na teplom mieste. Cesto by malo zdvojnásobiť svoj objem. Ak nie, nechajte kysnúť dlhšie.
Vykysnuté cesto rozdeľte na 4 časti a vytvarujte z nich gule. Jemne zvrchu zatlačte, aby ste vytvorili plochý vrch. Pripravené muffiny položte na plech vysypaný hrubou múkou alebo krupicou, prikryte fóliou alebo utierkou a nechajte podkysnúť cca 45 min – do zdvojnásobenia objemu.
Tiež ich môžete takto predpripravené umiestniť na noc do chladničky, kde sa kysnutie spomalí a ušetriť si tak ráno trochu času.
Predohrejte si rúru na 180° a pripravte si panvicu vhodnú do rúry. Ak nemáte, pripravte si panvicu a plech s papierom na pečenie.
Opečte muffiny z oboch strán do zlata na suchej panvici a zakryte pokrievkou na cca 3 minúty aby sa trochu naparili a mierne zozlatli po celom povrchu. Následne odokryte a premiestnite do vyhriatej rúry a pečte 6-8 minút. Nechajte vychladnúť

Holandská omáčka
Roztopte maslo v malom hrnci a nechajte mierne vychladnúť. Ak máte maslo teplé a vláčne izbovej teploty, tento krok môžete vynechať.
Za použitia metličky vyšľahajte žĺtka v sklenenej mise umiestnenej nad hrncom s jemne bublajúcou vodou (bain marie), pridajte papriku a korenie. Správne ušľahané žĺtka by mali v tomto bode ztrojnásobiť svoj objem a byť svetložltej farby. Za stáleho šľahania tenkým pramienkom prilievajte maslo a ušľahajte homogénnu emulziu.
V prípade ak ste si maslo nerozpustili, pridávajte zmäknuté maslo po malých častiach do ušľahaných žĺtok za stáleho miešania – v tomto bode misu odstráňte zo zdroja tepla a vráťte ju naspäť až pri zašlahávaní záverečných surovín.
Dochuťte citrónom a horčicou, opäť prešľahajte a dosoľte podľa potreby.
Ďalším spôsobom s rovnakým postupom vo vodnom kúpeli je ušľahanie všetkých surovín spolu už v prvom kroku a následné pridávanie masla. Ja však preferujem prvú možnosť, ktorá dáva pri záverečnom dochucovaní väčšiu kontrolu nad výslednou chuťou i konzistenciou omáčky.
Ak máte časový deficit, tiež môžete umiestniť všetky suroviny okrem masla do blendera (stolového mixéra), ušľahať a následne pomaly prilievať horúce maslo za chodu mixéra.

Pošírované vajce:
Každé vajíčko opatrne rozbite do sitka a nechajte stiecť tekuté časti bielka. Tieto časti totiž majú za dôsledok strapatý a menej tvárny výsledok. Vajíčka následne premiestnite do jednotlivých malých misiek.
Väčší hrniec s vodou naplňte minimálne 1 a pol L vody, pridajte ocot a nechajte zovrieť. Následne znížte teplotu aby voda nebublala agresívne – poškodila by sa celosť bielka pri „vibrovaní“ vody s bublinkami počas pošírovania. Metličkou alebo varechou vytvorte vo vode vír a opatrne z miesta tesne nad hladinou vody puste vajíčko do stredu víru. Varte 4 minúty, následne opatrne vyberte dierkovanou naberačkou a ponorte do misy so studenou vodou, aby ste zastavili proces varenia vo vnútri vajíčka a zabezpečili dokonalé tekuté žĺtko. Proces opakujte s každým vajíčkom samostatne.

SERVÍROVANIE:

Muffin prekrojte napoly, z vnútornej strany jemne opečte na panvici, potrite trochou omáčky, položte plátky šunky, opatrne položte vajíčko a prelejte omáčkou. Ideálne servírovať s jemne duseným baby špenátom, čerstvým avokádom alebo len posypané pažítkou.


Komentáre

Obľúbené príspevky