"Boršč" s hovädzím mäsom


Toto "polievko-hlavnéjedlo" je jedným z meisterstückov môjho muža. Od klasického boršču sa líši tým, že doň nejdú 3 druhy mäsa, ale len jeden druh - hovädzie. Je to veľmi výživná a bohatá polievka a preto mi príde tak trochu "zbytočné" ju variť pre dvoch ľudí z 3 mies a teda bol "donútený" ju varievať len s jedným. Samozrejme, ak máte po ruke nejaké jahňacie a bravčové, pridajte ho tam. Mne to vyhovuje najviac takto a navyše tým pádom človek nemusí pridávať jednotlivé mäsá postupne a obávať sa, že jedno mäso bude nedovarené a druhé bude sotva držať pokope. 

Cca 5l polievky budete potrebovať:

  • 1 kg hovädzieho mäsa (krk alebo hruď)
  • 500 g cvikly
  • 400 g bielej kapusty (cca 1/2 hlavy)
  • 2 cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3 mrkvy
  • 3 petržleny 
  • 1 zeler
  • 1 PL zmesi celého čierneho, nového a ružového korenia
  • 2 bobkové listy
  • 1 PL bravčovej masti
  • 1 PL citrónovej šťavy (alebo podľa chuti)
  • 1 chilli paprička (nemusí byť)
  • 50 - 70 g paradajkového pretlaku (závisí od hustoty a koncentrácie chuti)
  • Soľ a mleté čierne korenie 
+ kyslá smotana a kôpor na podávanie
 
POSTUP:

Osušené a očistené mäso dajte do väčšieho hrnca a zalejte 4l studenej vody. Nechajte zovrieť, odstráňte vzniknutú penu (pomocou sitka napríklad). Pridajte 1 ošúpanú mrkvu, 1 petržlen, očistenú polku zeleru, 1 cibuľu aj so šupou, 2 strúčiky cesnaku v celku aj so šupou a korenie. Korenie odporúčam nasypať do uzatvárateľného sitka na sypaný čaj a vložiť ho tam tak. Nechajte znovu zovrieť.
Následne znížte teplotu a nechajte pomaly pobublávať na miernom plameni až dokým nebude mäso úplne mäkké. V polke varenia (cca po 2 hodinách) vývar osoľte. Uvarené mäso vyberte z vývaru a nakrájajte na kocky. Vývar ponechajte v hrnci alebo ho preceďte ho inej misy / nádoby.

Do čistého hrnca dajte masť a orestujte na nej 1 nadrobno nakrájanú cibuľu do zlatova. Pridajte ošúpanú nastrúhanú cviklu a zarestujte. Pridajte paradajkový pretlak, premiešajte, zakryte pokrievkou a nechajte podusiť za občasného miešania cca 10min. Zakvapnite 1 PL citr.šťavy, opäť premiešajte a pridajte očistenú nastrúhanú zvyšnú koreňovú zeleninu (vyšlo to na cca 150g mrkvy + 150g petržlenu a 150g zeleru)
Orestujte za stáleho miešania, prikryte pokrievkou a nechajte podusiť cca 15min. Potom pridajte na mandolíne nastrúhanú bielu kapustu (cez hlúbika) a zalejte vývarom. Ak ste ho necedili predtým, lejte ho cez sito.
Nechajte zovrieť na silnom plameni / vysokom stupni, následne stiahnite, povarte 10-15minút na miernom ohni / stupni a odstavte.
Pridajte nakrájané mäso, premiešajte ochutnajte a v prípade potreby dochuťte soľou, čerstvo namletým čiernym korením a ak by sa vám zdala príliš sladká, pridajte pár kvapiek citróna či octu.

Odporúčam ju variť večer vopred, keďže je najlepšia keď trochu postojí a chute sadnú do seba. Ako kapustnica či guláš. 
Podávajte s chlebom, kyslou smotanou a kôprom, prípadne petržlenovou vňaťou..alebo ničím.

Polievka vydrží v chladničke niekoľko dní a je možné ju aj zavariť.












Komentáre

Obľúbené príspevky