Čokoládové cupcakes (hrnčekový recept)


Najvláčnejšie cesto, najjednoduchší čokoládový krém a dokonalý výsledok. Toto je presne ten typ dezertu "na istotu", ktorým nič nepokazíte a výsledok bude chutiť viac než dokonalo. 

Na 12-16 ks budete potrebovať 

Cesto:

  • 1 hrnček hladkej múky 
  • 1 PL zemiakového alebo kukuričného škrobu
  • 1 hrnček svetlého jemného trstinového cukru (alebo bieleho krupicového cukru)
  • 1/2 hrnčeka kvalitného kakaa 
  • 1 ČL kypriaceho prášku
  • 1/2 ČL sódy bikarbóny
  • 1/4 ČL soli
  • 1 vajce (M)
  • 1/4 hrnčeka redšieho bieleho jogurt
  • 1/4 hrnčeka plnotučného mlieka
  • 1/3 hrnčeka rastlinného oleja 
  • 1 PL vanilkového extraktu
  • 1/2 hrnčeka vrelej vody
  • Štipka mletého kardamónu (nemusí byť)
  • Štipka pomletých klinčekov (nemusí byť)
Krém - šľahaná ganache:
  • 1 a 1/2 hrnčeka sladkej smotany (min.33%)
  • 1 a 1/2 až 1 a 3/4 hrnčeka čokolády (60-65%)*
  • 2 PL brandy/hnedého rumu alebo vanilkového extraktu
  • Štipka soli
  • Trocha práškového cukru v prípade horkejšej čoko 
*množstvo čokolády závisí od vašej preferencie, či chcete ľahší alebo pevnejší krém

+ jahodový (alebo iný) džem na potretie korpusov
+ na dekor - čokoládové srdiečka / ovocie / jedlé zlato / orechy...

Postup:
Cesto:
Predohrejte si rúru na 180°bez ventilátora. 
V mise zmiešajte všetky sypké suroviny.
Vo vyššej nádobe prešľahajte vidličkou vajíčko, pridajte všetky ostatné tekuté suroviny okrem vody a premiešajte. 
Vlejte tekutú zmes do sypkej zmesi a premiešajte metličkou. Keď je zmes kompaktná, prilejte vrelú (veľmi horúcu) vodu a vymiešajte hladké riedke cesto. Textúrou, farbou aj leskom bude pripomínať roztopenú čokoládu. Nalejte cesto do papierových košíčkov (do 3/4 ich výšky) pripravených v muffinovom plechu. 
Z tohto množstva budete mať na 12-16 ks, v závislosti od priemeru košíčkov. 
Pečte v predohriatej rúre na 180° 20minút. Ešte zahorúca ich vyberte z plechu, aby sa para nevyzrážala na spodku košíkov. Špáradlom spravte dierku v strede každého korpusu aby unikla para a nechajte úplne vychladnúť. Zrezaním zarovnajte vypuklé vrchy. (Z odrezkov môžete spraviť rumové guľky alebo ich zamraziť a použiť neskôr zrozmrvené pri príprave základu na nepečené dezerty, do pohárových dezertov, ako posýpku na koláč..)
Zarovnané korpusy potrite džemom, prípadne spravte v strede dieru a dajte do nej ovocie, čokoládu, nutelu, krém... ...čokolvek máte po ruke, alebo na čo mate práve chuť. Alebo môžete tento krok vynechať.

Šľahaná ganache:
Ohrejte smotanu pod bod varu. Musí byť teplá, nesmie však vrieť! 
Nalejte ju na čokoládu a nechajte nechajte tak na 10 minút. Nemiešajte, len nechajte pozvoľna rozpustiť. Následne prilejte alkohol alebo vanilkový extrakt, štipku soli  a pomocou metličky vymiešajte hladkú homogénnu hmotu. Ochutnajte a v prípade potreby oslaďte trochou cukru. 
Nechajte úplne vychladnúť pri izbovej teplote cca  30 minút za občasného premiešania - aby zmes chladla a tuhla rovnomerne. 
Na koniec ganache prešľahajte  ručným šľahačom do nadýchaného pevného krému, ktorý pomocou cukrárskeho sáčku so zdobiacou špičkou nenanesiete na pripravené korpusy. 




Komentáre

Obľúbené príspevky