Moravské koláče

 



Suverénne najlepšie, najjemnejšie a najvláčnejšie moravské koláče aké ste keby jedli. Ak ich nezjete na posedenie, vydržia krásne mäkučké aj niekoľko dní a je možné ich aj zamraziť a nechať v rezerve pre nečakané návštevy, alebo pre dni keď sa vám nebude chcieť piecť. 

Na 9-12 kusov budete potrebovať:


Cesto: 

  • 250 g múky (175 g hladkej + 75 g polohrubej múky) + na pomúčenie dosky
  • 120 - 125 ml vlažného mlieka
  • 50 g roztopenej  bravčovej masti / masti z mangalice
  • 40 g kryštálového cukru
  • 9 g sušeného droždia (alebo 15 g čerstvého)
  • 2 žĺtka z vajec veľkosti M
  • 1 PL vanilkového cukru
  • Štipka soli


Plnka:

  • 250 g tučného hrudkového tvarohu v alobale (nie vo vaničke)
  • 40-50 g hrozienok
  • 1 dcl tuzemského rumu (na namočenie hrozienok)
  • 1 vajce (M)
  • 1 ČL čerstvo nastrúhanej citrónovej kôry
  • 1-2 ČL citrónovej šťavy
  • 2 mierne kopcové PL kryštálového cukru
  • 1 PL vanilkového cukru


Drobenka:

  • 25 g hladkej múky
  • 25 g polohrubej múky
  • 50 g práškového cukru
  • 40 g  zmäknutého masla


+200 - 220 g povidiel / hustého slivkového lekváru

+ 1 vajce na potretie


Postup:


Príprava cesta:

V mise robota zmiešajte múky spolu so sušeným droždím a cukrom, prilejte vlažné mlieko zmiešané zo žĺtkami a za stáleho miešania nástavcom na kysnuté cesto pomaly prilievajte roztopenú vychladnutú masť. Nakoniec pridajte vanilkové cukor a soľ. Mieste v robote na nízkej rýchlosti približne 5 minút. Následne cesto vyklopte na pracovnú dosku a mieste ručne ďalších cca 5 minút. Ideálne je použiť techniku pri ktorej cesto miesite spodnou časťou dlane tlakom kolmo na pracovnú dosku a následne a miernym odtlačením cesta smerom od vás trením po pracovnej doske. Touto technikou sa cesto akoby ponaťahuje, čo znamená že lepok v ceste začne vytvárať a ďalej vyvíjať  gluténové vlákna ktoré okrem zvýšenia pružnosti cesta, zaistia jeho vláčnosť a nadýchanosť. 

Po vymiesení cesto vytvarujte do hladkej gule tak, že ho uchopíte oboma rukami a krúživými pohybmi s jemným tlakom na pracovnú dosku krúžte guľou cesta dokým nedocielite hladký napnutý povrch. 

Cesto preneste do jemne vymastenej uzatvárateľnej misy a nechajte 1 - 1,5 hodiny vykysnúť do dvojnásobného objemu.


Príprava náplne: 

Deň vopred (alebo ráno v deň pečenia pokiaľ budete piecť večer) namočte hrozienka do rumu. Pokiaľ ste tak neurobili, rum ohrejte spolu s hrozienkami tesne pod bod varu a nechajte úplne vychladnúť. 

Tvaroh odbaľte a prípadnú tekutinu jemne odsajte priložením papierovej utierky. Vidličkou rozpučte tvaroh, pridajte vajce, kryštálový a vanilkový cukor a premiešajte vidličkou. Pridajte citrónovú kôru, šťavu a zcedené hrozienka. Zmes by mala byť kompaktná a schopná relatívne držať pokope. Pokiaľ vám čas dovolí, dajte náplň na 30 min. do chladničky.


Drobenka: 

Všetky suroviny dajte do misky a pomocou končekov prstov vytvorte drobenku. Väčšie hrudky sú v tomto prípade vítané :)

Misku s drobenkou uložte taktiež na pár minút do chladničky stuhnúť.


Plnenie koláčov:

Vykysnuté cesto vyklopte na veľmi mierne pomúčenú dosku a vyvaľkajte štvorec / obdĺžnik o hrúbke cca 0,5cm. Rozdeľte cesto na 9 alebo 12 častí (podľa toho či uprednostňujete väčšie alebo menšie koláčiky). Nechajte 5 minút postáť a následne každý štvorec po krajoch miernych tlakom stenšite. Vyberte plnku z chladničky a sceďte prípadnú prebytočnú tekutinu. Do stredu každého štvorca umiestnite primerané množstvo náplne a zabaľte ako batôžtek. Naplnené koláče vytvarujte do tvaru pravidelných guličiek a ukladajte na plech s papierom na pečenie v dostatočnom odstupe jednu od druhej  - spojom smerom nadol.  Keď bude plech naplnený, prikryte ich utierkou a nechajte cca 20 minút podkysnúť. Po tomto čase by mali signifikantne zväčšiť svoj objem. Zatiaľ si predohrejte rúru na 175°, horný a dolný ohrev bez ventilátora. 


Keď koláče podkysli, dnom primerane veľkého pohára (s cca 1 - 2 cm menším priemerom dna než je priemer koláča) spravte v strede priehlbinu. Nebojte sa pritlačiť. Ak ste cesto v úvode dobre miesili, nepraskne vám. Buďťe však opatrný aby ste ich nerozpučili. 

Vzniknuté okraje koláča a aj ich vonkajší obvod potrite rozšľahaným vajíčkom a do vzniknutej jamky dajte lyžicu povidiel / hustého  slivkového lekváru / bobuľového ovocia..


Vyberte z chladničky stuhnutú posýpku z chladničky, jemne ju rozdrobte prstami a posypte ňou pripravené koláče a nechajte krátko dokysnúť (cca 5-7 min). 


Pečenie a skladovanie:

Pripravené koláče pečte v predohriatej rúre na 175° 25 minút ak ich máte 9, 20 min ak ste spravili 12. 

Po upečení ich nechajte úplne vychladnúť na mriežke.


V uzatvorenej plastovej nádobe vydržia krásne mäkké viac než 2 dni.

Komentáre

Obľúbené príspevky