Moravské koláče
Suverénne najlepšie, najjemnejšie a najvláčnejšie moravské koláče aké ste keby jedli. Ak ich nezjete na posedenie, vydržia krásne mäkučké aj niekoľko dní a je možné ich aj zamraziť a nechať v rezerve pre nečakané návštevy, alebo pre dni keď sa vám nebude chcieť piecť.
Na 9-12 kusov budete potrebovať:
Cesto:
- 250 g múky (175 g hladkej + 75 g polohrubej múky) + na pomúčenie dosky
- 120 - 125 ml vlažného mlieka
- 50 g roztopenej bravčovej masti / masti z mangalice
- 40 g kryštálového cukru
- 9 g sušeného droždia (alebo 15 g čerstvého)
- 2 žĺtka z vajec veľkosti M
- 1 PL vanilkového cukru
- Štipka soli
Plnka:
- 250 g tučného hrudkového tvarohu v alobale (nie vo vaničke)
- 40-50 g hrozienok
- 1 dcl tuzemského rumu (na namočenie hrozienok)
- 1 vajce (M)
- 1 ČL čerstvo nastrúhanej citrónovej kôry
- 1-2 ČL citrónovej šťavy
- 2 mierne kopcové PL kryštálového cukru
- 1 PL vanilkového cukru
Drobenka:
- 25 g hladkej múky
- 25 g polohrubej múky
- 50 g práškového cukru
- 40 g zmäknutého masla
+200 - 220 g povidiel / hustého slivkového lekváru
+ 1 vajce na potretie
Postup:
Príprava cesta:
V mise robota zmiešajte múky spolu so sušeným droždím a cukrom, prilejte vlažné mlieko zmiešané zo žĺtkami a za stáleho miešania nástavcom na kysnuté cesto pomaly prilievajte roztopenú vychladnutú masť. Nakoniec pridajte vanilkové cukor a soľ. Mieste v robote na nízkej rýchlosti približne 5 minút. Následne cesto vyklopte na pracovnú dosku a mieste ručne ďalších cca 5 minút. Ideálne je použiť techniku pri ktorej cesto miesite spodnou časťou dlane tlakom kolmo na pracovnú dosku a následne a miernym odtlačením cesta smerom od vás trením po pracovnej doske. Touto technikou sa cesto akoby ponaťahuje, čo znamená že lepok v ceste začne vytvárať a ďalej vyvíjať gluténové vlákna ktoré okrem zvýšenia pružnosti cesta, zaistia jeho vláčnosť a nadýchanosť.
Po vymiesení cesto vytvarujte do hladkej gule tak, že ho uchopíte oboma rukami a krúživými pohybmi s jemným tlakom na pracovnú dosku krúžte guľou cesta dokým nedocielite hladký napnutý povrch.
Cesto preneste do jemne vymastenej uzatvárateľnej misy a nechajte 1 - 1,5 hodiny vykysnúť do dvojnásobného objemu.
Príprava náplne:
Deň vopred (alebo ráno v deň pečenia pokiaľ budete piecť večer) namočte hrozienka do rumu. Pokiaľ ste tak neurobili, rum ohrejte spolu s hrozienkami tesne pod bod varu a nechajte úplne vychladnúť.
Tvaroh odbaľte a prípadnú tekutinu jemne odsajte priložením papierovej utierky. Vidličkou rozpučte tvaroh, pridajte vajce, kryštálový a vanilkový cukor a premiešajte vidličkou. Pridajte citrónovú kôru, šťavu a zcedené hrozienka. Zmes by mala byť kompaktná a schopná relatívne držať pokope. Pokiaľ vám čas dovolí, dajte náplň na 30 min. do chladničky.
Drobenka:
Všetky suroviny dajte do misky a pomocou končekov prstov vytvorte drobenku. Väčšie hrudky sú v tomto prípade vítané :)
Misku s drobenkou uložte taktiež na pár minút do chladničky stuhnúť.
Plnenie koláčov:
Vykysnuté cesto vyklopte na veľmi mierne pomúčenú dosku a vyvaľkajte štvorec / obdĺžnik o hrúbke cca 0,5cm. Rozdeľte cesto na 9 alebo 12 častí (podľa toho či uprednostňujete väčšie alebo menšie koláčiky). Nechajte 5 minút postáť a následne každý štvorec po krajoch miernych tlakom stenšite. Vyberte plnku z chladničky a sceďte prípadnú prebytočnú tekutinu. Do stredu každého štvorca umiestnite primerané množstvo náplne a zabaľte ako batôžtek. Naplnené koláče vytvarujte do tvaru pravidelných guličiek a ukladajte na plech s papierom na pečenie v dostatočnom odstupe jednu od druhej - spojom smerom nadol. Keď bude plech naplnený, prikryte ich utierkou a nechajte cca 20 minút podkysnúť. Po tomto čase by mali signifikantne zväčšiť svoj objem. Zatiaľ si predohrejte rúru na 175°, horný a dolný ohrev bez ventilátora.
Keď koláče podkysli, dnom primerane veľkého pohára (s cca 1 - 2 cm menším priemerom dna než je priemer koláča) spravte v strede priehlbinu. Nebojte sa pritlačiť. Ak ste cesto v úvode dobre miesili, nepraskne vám. Buďťe však opatrný aby ste ich nerozpučili.
Vzniknuté okraje koláča a aj ich vonkajší obvod potrite rozšľahaným vajíčkom a do vzniknutej jamky dajte lyžicu povidiel / hustého slivkového lekváru / bobuľového ovocia..
Vyberte z chladničky stuhnutú posýpku z chladničky, jemne ju rozdrobte prstami a posypte ňou pripravené koláče a nechajte krátko dokysnúť (cca 5-7 min).
Pečenie a skladovanie:
Pripravené koláče pečte v predohriatej rúre na 175° 25 minút ak ich máte 9, 20 min ak ste spravili 12.
Po upečení ich nechajte úplne vychladnúť na mriežke.
V uzatvorenej plastovej nádobe vydržia krásne mäkké viac než 2 dni.
Komentáre
Zverejnenie komentára