Cviklová galette s feta syrom // Rýchle a jednoduché domáce lístkové cesto

 


Recept na cesto je alfou a omegou tohto slaného koláča. Ale to nie je všetko. Toto cesto môžete použiť na slano aj na sladko, pripraviť si ho vopred do chladničky, kde vydrží až 4 dni alebo si ho predpripraviť a zamraziť. Upečené je skvelé aj na druhý deň..a je to to najlepšie cesto aké som kedy vytvorila. 

Je vhodné na sladké koláče, slané pečivo, môžete ho naplniť čí len chcete, spraviť domáci krémeš, šatôčky, záviny, slimáky plnené na slano, slané tyčinky... 

Na cesto budete potrebovať:

  • 230g extrémne studeného masla (dajte na 15min do mrazáku)
  • 250g hladkej múky (00) + na pomúčenie dosky
  • 1 a 1/2 ČL cukru
  • 1/2 - 1 ČL soli
  • 120 -130ml ľadovej vody


Náplň*:

  • 200g syru feta
  • 1 ČL cesnakovej pasty (voliteľné)
  • 1 PL bieleho jogurtu
  • 2 väčšie cvikly
  • 1-2 PL olivového oleja
  • 1-2 PL balsamicového octu
  • Soľ
  • Korenie
  • Tymián

+ voda na potretie

+ sezamové semienka na posypanie

* Náplň je voliteľná a môžete použiť čokoľvek máte doma, alebo načokoľvek máte chuť. Slané aj sladké, alebo ich kombinácia. 

Postup:

Cesto: 

Studené maslo z chladničky dajte na cca 15min do mrazáku aby úplne stvrdlo. Následne ho nastrúhajte na hrubom strúhadle.

Múku nasypte do väčšej misy, pridajte soľ, cukor, premiešajte a pridajte maslo. Jemne - končekmi prstov ho zapracujte do múky dokým vznikne akoby drobenka. Prilejte polovicu množstva ľadovej vody, premiešajte aby sa suchá zmes rovnomerne hydratovala. Keď sa začnú tvoriť hrudky, pridajte zvyšok vody a zapracujte do cesta. V momente ako je zmes homogénna, prestaňte miesiť. Cesto nesmie byť spracované príliš, aby sa maslo nezačalo zapracovávať do múky alebo mäknúť, čím by rozbilo vrstvy ktoré chceme dosiahnuť. Cesto pevne zabaľte do potravinárskej fólie, vytvorte z neho štvorec a nechajte odležať a stuhnúť v chladničke 1 hodinu, alebo 30 min v mrazáku.

Po vychladení je cesto pevné ale stále pružné. Nesmie sa lámať, ani lepiť. Ak sa láme, nechajte ho pred vaľkaním chvíľu oteplieť pri izbovej teplote a ak sa naopak lepí a nie je pevné, nechajte do dlhšie v chladničke / mrazáku. 

Položte cesto na pomúčenú dosku, poprášte múkou aj zvrchu a vyvaľkajte dlhý obdĺžnik o hrúbke cca 0,5 cm. Oprášte preč prebytočnú múku a preložte ho na 3 časti ako list. Otočte o 90° a opäť vyvaľkajte dlhý obdĺžnik obdĺžnik. Postup zopakujte ešte 2x. 

Ak by ste mali v nejakom momente pocit že sa cesto začína lepiť, stráca flexibilitu alebo mäkne maslo, vráťte ho do chladničky na 30 minúť a až potom pokračujte. 

Pripravené cesto zabaľte do fólie a nechajte 2 hodiny v chladničke, alebo 1 hodinu v mrazáku stuhnúť. (takto pripravené cesto vám v chladničke vydrží 2-4 dni a v mrazáku aj 2 mesiace. Ak ho však chcete skladovať v mraze, je dobré ho viackrát zabaliť, aby ste predišli popáleniu cesta mrazom na jeho okrajoch)

Náplň:

Kým cesto chladne, upečte si cviklu v šupe -v predohriatej rúre na 200° cca 1,5 h v plechu dopoly naplnenom vodou. Po pol hodine pečenia cviklu pretočte aby bola ponorená do vody aj druhá strana. Dostatočnú mäkkosť je ideálne vyskúšať zapichnutím špáradla. 

Ak máte málo času alebo nemáte k dispozícií čerstvú cviklu, môžete použiť aj predvarenú. Nie však nakladanú.

Mäkkú cviklu ošúpte, jednu nakrájajte na tenké takmer priehľadní kolieska a druhu na kocky. Umiestnite ich do misiek, zakvapnite olivovým olejom, osoľte, okoreňte a pridajte balsamicový ocot podľa chuti. Dôkladne premiešajte.

Fetu si rozdeľte na polovice. 100g nakrájajte na kocky rovnakej veľkosti ako cviklu a zvyšok dajte do mixéru spolu s cesnakovou pastou, jogurtom a trochou korenia Vymixujte do hladka. 


Vychladené cesto by malo byť krásne hladké, s pevným gluténovými väzbami a kúsky masla v ňom by mali byť stále viditeľné. Malo by vyť tuhé, ale nie tvrdé a stále dostatočne flexibilné. 

Vyvaľkajte ho na jemne pomúčenej doske do obdĺžnika o hrúbke cca 0,5 cm. (Ja som na tento recept použila len 2/3 cesta a zo zvyšku som spravila dezert - sladkú galette s dusenými jablkami na karamele)

Vyvaľkaný plát preneste na papier na pečenie, naznačte si nožom vnútorný obdĺžnik o cca 2cm menší. Na celý povrch vnútorného obdĺžnika natrite pastu z rozmixovanej fety, poukladajte cviklu nakrájanú na kolieska, posypte nakrájanou fetou a následne nakrájanou cviklou. 

Nadvihnutím papiera na pečenie po stranách, ohnite prázdne okraje obdĺžnika smerom k náplni, potrite ich vodou a posypte sezamom.

Pridajte lístky tymiánu, zakvapnite olivovým olejom a pečte na 210° cca 35minút. 

Komentáre

Obľúbené príspevky