Jahodový tart - Vegan
Budete potrebovať na tart-ovú formu o priemere 26cm
Cesto:
- 190g hladkej múky (00)
- 30g jemne mletých blanšírovaných mandlí (mandľovej múky)
- 120g vegan masla (vyberajte také, ktorého konzistencia aj vlastnosti sú čo najviac podobná normálnemu maslu)
- 100g práškového cukru
- 0,4dcl studenej vody
Zmiešajte suroviny do kompaktného cesta, zabaľte do
potravinovej fólie a dajte do chladničky na minimálne 2 hodiny.
Plnka:
- 400g jahôd
- 180ml vody
- 3 PL zlatého klasu
- 1 PL trstinového cukru
- 1 PL vanilkového cukru
- Kôra z ½ citróna
Drobenka:
+ 2 PL trstinového cukru
+ 1 kopcová PL hladkej múky
+1 PL kokosového oleja
Mandľové lupienky
Postup:
Vychladnuté cesto vyvaľkajte na tenko (cca 3mm) medzi 2
papiermi na pečenie alebo fóliami.
Preneste cesto do tartovej formy o veľkosti 24 alebo
26cm. Prebytočné cesto odstráňte a odložte bokom. Formu s cestom
vložte naspäť do chladničky na cca hodinku, aby stuhlo. Zatiaľ si predohrejte
rúru na 200°.
Zvyšky cesta zmiešajte s cukrom, olejom a múkou,
rozdrobte medzi prstami až vznikne drobenka. V prípade ak by bola moc
„mokrá“ pridajte múku. Ak moc suchá, pridajte olej / vegan maslo. Dajte do
chladničky stuhnúť
Plnka:
Do menšieho hrnca nasypte na osminky nakrájané jahody,
prilejte 100ml vody a pridajte oba cukre. Nechajte zovrieť, prilejte rozmiešaný
zlatý klas vo zvyšku vody (80ml) a povarte cca 2-3 minúty do mierneho
zhustnutia. Prekryte povrch potravinárskou fóliou a nechajte vychladnúť.
Final:
Vychladnutú formu s cestom umiestnite do predohriatej
rúry a pečte bez ventilátora 25min. Vyberte do zlata upečený korpus,
nalejte plnku, posypte drobenkou a mandlovými lupienkami. Vráťte do rúry
a pečte ďalších 10min.
Pred podávaním nechajte vychladnúť aby plnka stuhla.
Ako bonus, recept bude fungovať s akýmkoľvek ovocím
ktoré máte poruke (okrem banánov asi)
Komentáre
Zverejnenie komentára