Jahodový tart - Vegan



Budete potrebovať na tart-ovú formu o priemere 26cm

Cesto:

  • 190g hladkej múky (00)
  • 30g jemne mletých blanšírovaných mandlí (mandľovej múky)
  • 120g vegan masla (vyberajte také, ktorého konzistencia aj vlastnosti sú čo najviac podobná normálnemu maslu)
  • 100g práškového cukru
  • 0,4dcl studenej vody

Zmiešajte suroviny do kompaktného cesta, zabaľte do potravinovej fólie a dajte do chladničky na minimálne 2 hodiny.

 

Plnka:

  • 400g jahôd
  • 180ml vody
  • 3 PL zlatého klasu
  • 1 PL trstinového cukru
  • 1 PL vanilkového cukru
  • Kôra z ½ citróna

 

Drobenka:

+ 2 PL trstinového cukru

+ 1 kopcová PL hladkej múky

+1 PL kokosového oleja

Mandľové lupienky

 

Postup:

Vychladnuté cesto vyvaľkajte na tenko (cca 3mm) medzi 2 papiermi na pečenie alebo fóliami.

Preneste cesto do tartovej formy o veľkosti 24 alebo 26cm. Prebytočné cesto odstráňte a odložte bokom. Formu s cestom vložte naspäť do chladničky na cca hodinku, aby stuhlo. Zatiaľ si predohrejte rúru na 200°.

Zvyšky cesta zmiešajte s cukrom, olejom a múkou, rozdrobte medzi prstami až vznikne drobenka. V prípade ak by bola moc „mokrá“ pridajte múku. Ak moc suchá, pridajte olej / vegan maslo. Dajte do chladničky stuhnúť

 

Plnka:

Do menšieho hrnca nasypte na osminky nakrájané jahody, prilejte 100ml vody a pridajte oba cukre. Nechajte zovrieť, prilejte rozmiešaný zlatý klas vo zvyšku vody (80ml) a povarte cca 2-3 minúty do mierneho zhustnutia. Prekryte povrch potravinárskou fóliou a nechajte vychladnúť.


Final:

Vychladnutú formu s cestom umiestnite do predohriatej rúry a pečte bez ventilátora 25min. Vyberte do zlata upečený korpus, nalejte plnku, posypte drobenkou a mandlovými lupienkami. Vráťte do rúry a pečte ďalších 10min.

Pred podávaním nechajte vychladnúť aby plnka stuhla.

Ako bonus, recept bude fungovať s akýmkoľvek ovocím ktoré máte poruke (okrem banánov asi)

 


Komentáre

Obľúbené príspevky