Pavlova roláda


Jemná ako oblak, prirodzene bezlepková s dokonale vyváženou sladkosťou, kyslosťou a krémovosťou... No proste dokonalý ľahký dezert.

Budete potrebovať:

Pavlova:        

  •  5 bielok izbovej teploty
  •   1 a ¼ hrnčeka krupicového cukru
  •   1 kopcová PL škrobu
  •  2 ČL citrónovej šťavy
  •   2 Čl vanilkového extraktu
  •   3 PL studenej vody
  •   Štipka soli

Krém:

  • 250ml dobre vychladenej sladkej smotany (minimálne 34%)
  •  100g neochuteného skyru (1% tuku) – môžete nahradiť mäkkým tvarohom alebo hustým  gréckym jogurtom
  •  1 kopcová PL (práškového cukru 1 PL medu (alebo viac podľa chuti)
  •  1 PL citrónovej šťavy
  •  1 ČL zlatého klasu bez varenia Dr. Oetker
  •  1 PL prášku Jahodová náplň Dr. Oetker
  •   Kôra z ½ citrónu
  •   Štipka soli

+ práškový cukor na poprášenie utierky (viď postup*)

+ kyslastý lekvár na potretie (ríbezľový, malinový, jahodový..)

+ drobné ovocie (maliny, jahody, alebo ríbezle) na servírovanie

 

Postup: 

Pavlova:

Predohrejte rúru na 175°- spodný + horný ohrev bez ventilátora.

 Klasický nízky plech (42x37cm ak chcete tenšiu vrstvu bielok ako som spravila ja, alebo 38x28 cm ak chcete vyššiu obláčikovú vrstvu pavlovej) vymažte a vysteľte papierom na pečenie.

 V mixéri zmiešajte bielka so štipkou soli a 1 ČL citrónovej šťavy. Šľahajte na strednom stupni do stredne pevných špičiek (cca 3min).

Znížte rýchlosť o 1 stupeň, pridajte vodu, prešľahajte a postupne po lyžiciach za stáleho chodu mixéra pridávajte krupicový cukor.

Keď vsypete poslednú časť cukru, zvýšte rýchlosť a ušľahajte krásne lesklý krémový takmerpevný sneh.

Pomocou špachtle nakoniec rovnomerne vmiešajte škrob, vanilkový extrakt a pridajte 1 ČL citrónovej šťavy. Keď sú posledné ingrediencie riadne zapracované, premiestnite bielkovú zmes na pripravený plech a rovnomerne rozotrite po celej ploche plechu.

Pečte približne 25 minút, resp., do jemne zlatavej farby.

 Počas pečenia sa bielka nafúknu, ale po vybratí z rúry opäť padnú, takže žiadnu paniku...tak isto sa nezľaknite, keď budú kraje suché a príliš krehké alebo lámavé. To sa zmení po nasatí vlhkosti.

 *Upečený základ vyberte z rúry, poprášte preosiatym práškovým cukrom a prekryte látkovou utierkou. V tomto stave ju nechajte úplne vychladnúť.

Krém:  

Zatiaľ si pripravte krém tak, že všetky ingrediencie dáte do robota so šľahacím nástavcom a šľaháte miernou rýchlosťou do nadýchaného pevného krému.

 Zostavenie rolády:

Vychladnutý bielkový korpus opäť jemne poprášte cukrom pod utierkou a prevráťte ho naruby na pracovnú dosku. Natočte si ho tak, aby ste mali dlhšiu stranu obdĺžnika rovnobežnú s krajom pracovnej dosky.

Jemne stiahnite z povrchu papier na pečenie, potrite ho jemnou vrstvou lekváru / džemu po celom povrchu a následne potrite krémom. Ideálne tak do ¾ plochy s tým, že voľná ¼ je plocha najďalej od vás.

 Uchopte utierku na bližšie k vám oboma rukami (za oba konce), jemne nadvihnite a opatrne rolujte roládu smerom od vás vpred.

 Zrolovanú roládu zabaľte do potravinovej fólie a nechajte aspoň 4 hodiny odstáť v chladničke (najmenej 2 hodiny a úplne s kľudom aj cez noc)

 Po vychladení sa bude dať ľahko krájať ostrým nožom (bez zúbkov).


Komentáre

Obľúbené príspevky